Μέτρα για αναχαίτιση της ανατιμητικής λαίλαπας

Τετάρτη, 08 Ιουνίου 2022 15:27
UPD:15:30
A- A A+

The N Society

Του Αθανάσιου Νικολόπουλου,
γενικού γραμματέα της ΓΣΕΒΕΕ

ΤΗΝ ΩΡΑ που η ελληνική οικονομία παλεύει να σταθεί όρθια και οι επιχειρήσεις δίνουν τον αγώνα τους να παραμείνουν ανοιχτές, μετά από μια δεκαετή κρίση η οποία έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της, αλλά και την πανδημική κρίση η οποία κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, μια νέα «βόμβα» στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη εκραγεί, καταστρέφοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που με νύχια και με δόντια προσπαθεί να επιβιώσει.

Η ΝΕΑ εκτόξευση που καταγράφουν οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat -έκαναν άλμα κατά 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, από 9,1% που ήταν ο εναρμονισμένος δείκτης τον Απρίλιο-, δείχνει ότι την επόμενη εβδομάδα, οπότε και η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό, αυτός θα έχει ξεπεράσει το 11%.

ΕΝΑ δύσκολο καλοκαίρι βρίσκεται μπροστά μας, με τους οικονομικά ασθενέστερους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, να παλεύουν για να κρατηθούν στην επιφάνεια, καθώς έρχονται από μια περίοδο μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που συσσώρευσε υποχρεώσεις, στις οποίες προστέθηκαν και αυτές της πανδημίας.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποδεικνύονται πλέον «ασπιρίνες», αφού το ένα ρεκόρ στις αυξήσεις των τιμών διαδέχεται το άλλο, βυθίζοντας την οικονομία και τις επιχειρήσεις, που βλέπουν τα ταμεία τους άδεια και τους λογαριασμούς «ασήκωτους».

ΑΥΤΟ που έσπευσαν άλλες χώρες της Ευρώπης να κάνουν μόλις έγιναν ορατά τα πρώτα μαύρα σύννεφα, για να προλάβουν τις παρενέργειες που σήμερα βλέπουμε και στην ελληνική αγορά, η κυβέρνηση, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, δεν το έπραξε εγκαίρως.

Η ΑΓΟΡΑ διανύει ένα εφιαλτικό πρώτο εξάμηνο το 2022, έχοντας να αντιμετωπίσει τη συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την εκτίναξη του κόστους σε πρώτες ύλες και στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ιδίως στην ενέργεια.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού είναι δραματικές, καθώς οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα από το καλοκαίρι του 2021, αρκετά πριν από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία. Κάτι που δείχνει ότι είναι μάταιο να αποθέτουμε τις ελπίδες μας στο τέλος των συγκρούσεων για την επαναφορά των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αρνητικά τα μηνύματα

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ που παίρνουμε ως ΓΣΕΒΕΕ από την αγορά, με έμφαση το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που κλυδωνίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δείχνουν ότι βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην κινούμενη άμμο της παγκόσμιας κρίσης, με πολλές μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται ήδη κάτω από την επιφάνειά της.

ΩΣ ΓΕΝΙΚΗ Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες προς την κυβέρνηση την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση της «ανατιμητικής λαίλαπας».

ΕΙΔΙΚΑ για την ενέργεια, έχουμε ζητήσει δομικές παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα ρυθμίζουν μια αγορά, όπως είναι η νομοθετική κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η αλλαγή τρόπου υπολογισμού της τιμής του ρεύματος με απεξάρτηση από τον ακριβότερο πάροχο, η αναστολή των δικαιωμάτων ρύπων και η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων για όσο καιρό διαθέτουμε αποθέματα λιγνίτη. Παράλληλα, μονόδρομος για τη συγκράτηση της ακρίβειας είναι η μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στην ενέργεια και του ΦΠΑ σε βασικά είδη κατανάλωσης.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ επικαλείται ως επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος, αν και εκ των υστέρων, όπως φάνηκε από τα μέτρα που έχει ανακοινώσει, μέχρι τώρα, τον βρίσκει. Το βέβαιο είναι ότι με τον πληθωρισμό να φλερτάρει με το 11% η κοινωνία και η οικονομία δεν ζει και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις και να μην καθυστερήσουν άλλο.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε