Επιμέλεια: Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Τέτη Ηγουμενίδη, Δανάη Αλεξάκη, Γιώργος Γεωργίου

Με έμφαση στην καινοτομία τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης της ΜYTILINEOS

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 18:14
UPD:18:43
A- A A+

Η εταιρεία στοχεύει σε έργα που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος

Η απόφαση της MYTILINEOS να μετασχηματίσει τον Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων EPC - METKA σε Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions - SES BU), με νέα στρατηγική εστίαση σε έργα που προάγουν την Ενεργειακή Μετάβαση και τη Βιωσιμότητα, δικαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία όσο και από τα σχετικά οικονομικά αποτελέσματα, που αντανακλούν την πρόοδο και τις προοπτικές του εν λόγω τομέα. Η μεταστροφή της σε μία νέα και καινοτόμο κατεύθυνση είναι αποτέλεσμα της έμφασης της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση και στη βιωσιμότητα, ενώ συνεχίζει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έμφαση στην ικανότητα καύσης φυσικού αερίου.

Ήδη η MYTILINEOS έχει αναπτύξει σημαντικά έργα σε διεθνές επίπεδο, ενώ συνεχίζει τη στοχευμένη ανάπτυξη στο πεδίο των εγχώριων υποδομών. Χαρακτηριστικό έργο είναι η ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Group plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, και συγκεκριμένα με τις Hirwaun Power Limited, Progress Power Limited και Millbrook Power Limited, για την κατασκευή τριών OCGTs με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Οι συμβάσεις περιλαμβάνουν τη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) και των τριών σταθμών, που θα είναι πανομοιότυποι. Ο εξοπλισμός του κάθε αεριοστρόβιλου θα είναι Siemens Energy SGT5-4000F. Παράλληλα η MYTILINEOS έχει προχωρήσει σε συμφωνία για την ολοκληρωμένη μελέτη, την προμήθεια και την κατασκευή (EPC) μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος.

Σημειώνεται ότι το έργο, που ανήκει στην Covanta, την Green Investment Group και την Biffa, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης ενός κόμβου που είναι γνωστός ως Protos και ανήκει στην Peel L&P Environmental. Το 2021 σηματοδότησε την ουσιαστική επανεκκίνηση του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, που επέστρεψε σε κερδοφορία, έπειτα από ένα έτος με σημαντικές προκλήσεις εξαιτίας της πανδημίας. Ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύσσει ο νέος τομέας είναι το ότι ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 370 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 116% σε σχέση με το 2020, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 34 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 2 εκατ. το 2020. Μάλιστα, εν όψει της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των αναπτυξιακών ευκαιριών για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, η MYTILINEOS είναι εξαιρετικά τοποθετημένη ώστε να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που θα ανακύψουν, αξιοποιώντας την καινοτομία και την τεχνογνωσία στην εκτέλεση έργων υποδομής, αλλά και έργων ενεργειακής μετάβασης. Εκτός των παραδοσιακών έργων υποδομών, η εταιρεία στοχεύει πλέον και σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, έξυπνα δίκτυα, έξυπνους οδοφωτισμούς, υβριδικά έργα και άλλα σχετικά. Έργα δηλαδή που έχουν στον πυρήνα τους την αναβάθμιση της ζωής της κοινότητας και την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Smart Cities: Το όραμα της εταιρείας για τις έξυπνες πόλεις

H MYTILINEOS τοποθετεί την καινοτομία και τις σύγχρονες υπηρεσίες στο επίκεντρο της δραστηριότητάς της και σε αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα γνωστοποιήθηκε η πρωτοβουλία της εταιρείας για το project MYTILINEOS Smart Cities. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω των ολοκληρωμένων πρωτοποριακών λύσεων να συνεισφέρει στο εθνικό και παγκόσμιο οικοσύστημα, αποτελώντας διεθνή συντελεστή καινοτομίας. Τι είναι το project Smart Cities λοιπόν; Πρόκειται για υπηρεσίες, εφαρμογές, προϊόντα που απευθύνονται σε πόλεις, κοινότητες, οικισμούς, ακόμα και μεγάλους οργανισμούς που επιδιώκουν να δημιουργήσουν βιώσιμες, έξυπνες κοινωνίες, με την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών να γίνεται πιο εύκολη. Παράλληλα, απευθύνεται σε πόλεις, κοινότητες και οικισμούς που θέλουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο προφέρει η τεχνολογία. Αξιοσημείωτο είναι πως η αρχή θα γίνει στα Άσπρα Σπίτια, στην παραλία Διστόμου, στην πρότυπη κοινότητα του Αλουμινίου της Ελλάδος, όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη πιλοτική έξυπνη πόλη. Εκεί θα αναπτυχθεί μια πρώτη γκάμα εφαρμογών και υπηρεσιών, όπως διαχείριση υδάτων, διαχείριση ενέργειας, έξυπνοι πόλοι, που θα μπορούν να δίνουν πληροφορίες μέσω wifi, καθώς και πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών.

Στόχος της MYTILINEOS είναι να αναδείξει την κοινότητα, τον άνθρωπο και τις δυνατότητές του. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του. Ξέρει τι πληρώνει, έχει επίγνωση του οικονομικού και περιβαλλοντικού κόστους και επιλέγει την πιο πρόσφορη επιλογή γι’ αυτόν, με την ελάχιστη έως μηδενική επίπτωση στο περιβάλλον. Με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, γίνεται καλύτερη χρήση των πόρων, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές. Οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις αναβαθμίζονται και διαδρούν ουσιαστικά με τις ανάγκες των πολιτών, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Η υλοποίηση θα γίνεται μέσω ευέλικτων εφαρμογών και τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης που η MYTILINEOS έχει ήδη δημιουργήσει και συνεχίζει να αναπτύσσει. Έννοιες και υπηρεσίες όπως: Blockchain, Smart Lightning, Connected Public Transport, Smart Parking, Public Safety, Smart Roads / Connected Streetlights / Smart Traffic Monitoring and Management, Citizen/Tourist Services, μπαίνουν από τη MYTILINEOS στην καθημερινότητα της κοινωνίας. Συγκριτικό πλεονέκτημα της MYTILINEOS είναι η συνεργασία σχεδόν όλων των Τομέων Επιχειρηματικότητας, της Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και των Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, προκειμένου να δημιουργήσουν στον οικισμό της μεταλλουργίας έναν τεχνολογικά πρότυπο οικισμό. Άλλωστε, για ακόμη μια φορά, η δυνατότητα συνεργειών μεταξύ των τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας παράγει προστιθέμενη αξία όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για την κοινωνία, τη χώρα, τους ανθρώπους της και τους μετόχους της.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ελληνική πολυεθνική προχωρά δυναμικά, συνδυάζοντας τις δραστηριότητές της με τέτοιον τρόπο που παράγονται έργα που ικανοποιούν σημαντικές ανάγκες τόσο της κοινωνίας, όσο και των ανθρώπων που την εμπιστεύονται (μέτοχοι, επενδυτές, stakeholders). H MYTILINEOS μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες δημιουργεί νέες επιχειρηματικές τάσεις και δείχνει τον δρόμο για την υγιή επιχειρηματικότητα του μέλλοντος με έμφαση στη βιωσιμότητα. Επιπλέον, δείχνει έμπρακτα ότι έχει προετοιμαστεί, έχει μετασχηματιστεί και έχει αξιοποιήσει τη σημαντική τεχνογνωσία της για την επόμενη μέρα με όραμα και σαφείς στόχους.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε