Επιμέλεια: Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Τέτη Ηγουμενίδη, Δανάη Αλεξάκη, Γιώργος Γεωργίου

ΟΛΘ Α.Ε.: Πύλη ανάπτυξης και ευκαιριών για όλους

Παρασκευή, 06 Μαΐου 2022 18:08
UPD:18:43
A- A A+

Το όραμα, η αποστολή και η στρατηγική για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο διαμετακομιστικό λιμάνι της Ελλάδας σε συμβατικό φορτίο και ένα από τα κυριότερα λιμάνια στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει χαρακτηριστεί ως Λιμένας Εθνικού Ενδιαφέροντος για το λιμενικό σύστημα της χώρας και είναι ένας από τους πέντε ελληνικούς λιμένες που ανήκει στο Κεντρικό Δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς.

Στην ΟΛΘ Α.Ε.:

Όραμά μας είναι να είμαστε κάτι περισσότερο από ένα λιμάνι, να είμαστε ο κύριος πάροχος δικτύου συνδυασμένων μεταφορών πολλαπλών πυλών και λύσεων Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, σε στρατηγική τοποθεσία στη Βόρεια Ελλάδα, κοντά στα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων, με άμεση πρόσβαση στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αποστολή μας είναι να παρέχουμε ένα εξελισσόμενο, αποδοτικό και αξιόπιστο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, που διασφαλίζει και αναβαθμίζει την Εφοδιαστική Αλυσίδα της ευρύτερης περιοχής στην οποία δραστηριοποιούμαστε, συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη των συνεργατών μας, στη δημιουργία αξίας για όλους τους εταίρους μας και την κοινωνία, καθώς και στην προώθηση της βιωσιμότητας.

Στρατηγική μας είναι η ανάπτυξη της συνδεσιμότητας του Λιμένα Θεσσαλονίκης και η περαιτέρω διεύρυνση της ΟΛΘ Α.Ε. στην ενδοχώρα με τη δημιουργία δικτύου dry ports σε χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σε συνέχεια της ίδρυσης του 1ου dry port στη Βουλγαρία, εντός του 2022 θα λειτουργήσει αντίστοιχη υποδομή στη Σερβία.

Οι υπηρεσίες μας:

  •  Διαχείριση Εμπορευματοκιβωτίων (Containerized Cargo)
  •  Διαχείριση Συμβατικού Φορτίου (Bulk, General, Liquid Cargo)
  • Διαχείριση Ειδικού Φορτίου (Project Cargo)  Ακτοπλοΐα (Ferry & Ro-Ro)
  • Κρουαζιέρα (Homeporting & Transit)
  • Αποθήκευση εντός και εκτός Ελευθέρας Ζώνης & Εκμετάλλευση Χώρων (Logistics & Development of Real Estate)
  • Συνδυασμένες Μεταφορές - Οδικές και Σιδηροδρομικές (Intermodal Transport)
  • Προσωρινή Αποθήκευση και Τελωνειακές Διατυπώσεις στο dry port της Σόφιας (Βουλγαρία)

6ος Προβλήτας

Το έργο «6ος Προβλήτας, Επέκταση Λιμενικής Υποδομής» αποτελεί το σημαντικότερο μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων που έχει αναλάβει η ΟΛΘ Α.Ε. βάσει της σύμβασης παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο και πρόκειται να αναβαθμίσει τη θέση του λιμένα της Θεσσαλονίκης στη λιμενική βιομηχανία, παρέχοντας τη δυνατότητα απευθείας εξυπηρέτησης πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών (Ultra Large Container Vessels), χωρητικότητας έως 24.000 TEU.

Κοινωνικό - Οικονομικό Αποτύπωμα 6ου Προβλήτα Tο έργο επέκτασης του Προβλήτα 6 κατά την περίοδο υλοποίησής του (2022-2025), σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, έχει υπολογιστεί ότι: 

  • Δημιουργεί ετήσια έσοδα άνω των 230 εκατ. σε όλο το οικοσύστημα του λιμένα, που επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την επέκταση του Προβλήτα 6 - το ποσό αυτό αφορά τον λιμένα, συνεργαζόμενες εταιρείες, προμηθευτές, αλλά και άλλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο των μεταφορών.
  • Ενισχύει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου από άμεσους και έμμεσους φόρους άνω των 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.  
  • Παράγει προστιθέμενη αξία άνω των 90 εκατ. ετησίως κατά την περίοδο κατασκευής, συνεισφέροντας στο ΑΕΠ της χώρας. Στηρίζει άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία άνω των 3.300 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον, κατά την περίοδο 2026-2035, η δεκαετής πλήρης λειτουργία του Προβλήτα 6 αναμένεται να:

  • Δημιουργήσει ετήσια έσοδα 272 εκατ. ευρώ σε όλο το εύρος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας του λιμένα, η οποία περιλαμβάνει συνεργαζόμενες εταιρείες.
  • Ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα του Δημοσίου από άμεσους και έμμεσους φόρους άνω των 55 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
  • Παραγάγει προστιθέμενη αξία άνω των 177 εκατ. ευρώ ετησίως, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας.
  • Στηρίξει άμεσα και έμμεσα τη δημιουργία άνω των 4.000 θέσεων εργασίας

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η ΟΛΘ Α.Ε. είναι το πρώτο λιμάνι στην Ελλάδα που συμμετείχε στο Δίκτυο Green Award ως Πάροχος Κινήτρων (Incentive Provider), προσφέροντας έκπτωση 15% στα λιμενικά τέλη στα πιστοποιημένα με Green Award πλοία που επισκέπτονται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Μέσω της υλοποίησης του νέου επενδυτικού μας πλάνου, δεσμευόμαστε στην εφαρμογή πρακτικών και στην ανάπτυξη συνεργειών οι οποίες στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιμενικών δραστηριοτήτων μας. Η μετακίνηση εμπορευμάτων σιδηροδρομικώς συμβάλλει στη μείωση εκπομπών CO2 έως και 80% συγκριτικά με την οδική μεταφορά.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε