Επιμέλεια: Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Τέτη Ηγουμενίδη, Δανάη Αλεξάκη, Γιώργος Γεωργίου

Το WMS Ενορχηστρωτής του e-FULFILLMENT CENTER

Τρίτη, 03 Μαΐου 2022 13:09
UPD:06/05/2022 18:41
A- A A+

Ασημάκης Χριστοδουλόπουλος, Διευθυντής Πωλήσεων της Mantis Hellas, MSc μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης

Οι συνεχείς αναταράξεις στα Logistics επιτείνουν την ανάγκη για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, ενώ τα πολυκαναλικά δίκτυα διανομής και η απαίτηση για αυθημερόν παραδόσεις παραγγελιών διαμορφώνουν νέες τάσεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα.

O κλάδος των Logistics τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την Ελλάδα να αναγνωρίζεται από ξένους επενδυτές ως ένας ταχέως εξελισσόμενος κόμβος για την Ευρώπη και στρατηγικής σημασίας σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης. Μεγάλα έργα υποδομών βρίσκονται σε εξέλιξη: Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, αναβάθμιση οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, ανάπτυξη του ΟΛΠ και άλλων λιμένων, συνεχής αύξηση αποθηκευτικών χώρων με σύγχρονες υποδομές. Σε αυτή την κινητικότητα, έρχεται η πανδημία να επηρεάσει τα Logistics, μειώνοντας δραματικά τη ζήτηση και τον όγκο των διακινούμενων και αποθηκευόμενων προϊόντων. Παράλληλα, δίνει μοναδική ευκαιρία στον κλάδο να αποδείξει την αναγκαιότητά του στην υποστήριξη της αλματώδους ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο πρωταγωνιστεί, διευκολύνοντας την ασφαλή και απρόσκοπτη ροή καταναλωτικών αγαθών, καθώς και προϊόντων προστασίας κατά του Covid-19.

Ακολούθως, την 24η Φεβρουαρίου 2022 η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλάζει τα δεδομένα, επηρεάζοντας, εκτός των άλλων, και τον κλάδο της Εφοδιαστικής Αλυσίδας. Οι συνεχείς αναταράξεις στα Logistics επιτείνουν την ανάγκη για υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και «πάντρεμα» της πληροφορικής με τη ρομποτική και το Internet of Things (IoT). Παράλληλα, ενδεικτικά, τα πολυκαναλικά δίκτυα διανομής και η απαίτηση για αυθημερόν παραδόσεις παραγγελιών διαμορφώνουν νέες τάσεις στην Εφοδιαστική Αλυσίδα. Ένα ισχυρό λογισμικό Warehouse Management System - WMS αποτελεί πλέον αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση ενός περιβάλλοντος απρόβλεπτων και συνεχώς μεταβαλλόμενων αναγκών τόσο σε απαιτούμενους πόρους όσο και σε αποθηκευτικούς χώρους. Το ημιαυτόματο e-fulfillment center, με υιοθέτηση συστημάτων Pick/Put-to-Light, Put-Wall, Pick-to-Cart, Voice/Vision Picking και ενεργή συμμετοχή του ανθρώπου, ή το αυτόματο e-fulfillment center, με υιοθέτηση αυτοματοποιημένων συστημάτων μεταφοράς και ανάκτησης προϊόντων (AS/RS, tote shuttles, mini-loaders κ.λπ.), περονοφόρων οχημάτων αυτόματης πλοήγησης (AGVs), αυτοματισμών τύπου Goods-toPerson (GTP) (Conveyors, Carousels κ.λπ.), αυτόνομων κινούμενων robots (AMRs) και περιορισμένη συμμετοχή του ανθρώπου, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και όχι πολυτέλεια για επιχειρήσεις που πρέπει να κερδίσουν το στοίχημα της προσαρμογής και να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις. Όσο αυξάνονται οι αυτοματισμοί, τόσο πιο αποτελεσματικά πρέπει να είναι ο συντονισμός και η εναρμόνισή τους με τους υπόλοιπους πόρους.

Η βελτιστοποιημένη λειτουργία ενός αυτοματισμού, μέσω του λογισμικού ελέγχου και λειτουργίας που συνήθως τον συνοδεύει από τον κατασκευαστή του, δεν συνεπάγεται πάντοτε βελτιστοποίηση στη συνολική λειτουργία της αποθήκης. Σε κάποιες ακραίες δε περιπτώσεις, ένας αυτοματισμός μπορεί να «μποτιλιάρει» (bottleneck) διεργασίες με τις οποίες αλληλεπιδρά όταν αυτές δεν είναι εξίσου ταχείες. Ιδού λοιπόν «πεδίον δόξης λαμπρόν» για ένα WMS τεχνολογίας αιχμής, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, με ικανότητα υλοποίησης σε πολυκαναλικά δίκτυα διανομής, σε πολλαπλές αποθήκες ταυτόχρονα (multi-site) και στην περίπτωση των 3rd Party Logistics Providers σε πολλαπλούς αποθέτες, μειώνοντας τον αρχικό χρόνο επένδυσης και το συνολικό κόστος εγκατάστασης, ενισχυμένο περαιτέρω από Warehouse Intelligence & RealTime Analytics, Slotting Optimization κ.λπ. Ένα τόσο προηγμένο WMS διασυνδέεται με αυτοματισμούς, αντικαθιστώντας συχνά το λογισμικό ελέγχου και λειτουργίας τους, και «ενορχηστρώνει» τους διαφορετικούς αυτοματισμούς ώστε να συνυπάρξουν αρμονικά μεταξύ τους, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό, βελτιστοποιώντας έτσι τη λειτουργία του κέντρου διανομής στο σύνολό του. Το WMS, με ενσωματωμένο ένα Σύστημα Ελέγχου Αποθήκης (Warehouse Control System - WCS), αποτελεί μονόδρομο για ένα σύγχρονο και αυτοματοποιημένο e-fulfillment center, για το οποίο προσφέρει σαφή εικόνα των διεργασιών, των χώρων, των πόρων και των ειδικών συνθηκών αποθήκευσης και διακίνησης των προϊόντων, σε πραγματικό χρόνο και χωρίς τη χρήση ενδιάμεσου λογισμικού επικοινωνίας.

Εν κατακλείδι, η επιλογή ενός εξελιγμένου WMS με ενσωματωμένο WCS, όπως το LVS WMS της Mantis, με την αποκλειστική τεχνολογία του native integration με 3rd party hardware είτε μέσω LVS-MACS (Mobile Application Communication Server), για τη διαχείριση συστημάτων RF, Voice, Smart Glasses, φορητών συσκευών κ.λπ., είτε μέσω WCS Lights Server είτε μέσω WCS AMHS Server (Automated Material Handling Server), αποτελεί το θεμέλιο της επιτυχίας ενός έργου αυτοματοποίησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με χαμηλό ρίσκο και υψηλή απόδοση.

H Mantis ιδρύθηκε το 1996 και είναι κορυφαίος διεθνής προμηθευτής λογισμικού και λύσεων WMS / Logistics με ευρωπαϊκή προέλευση. Με 9 γραφεία, πολλούς εξειδικευμένους συνεργάτες και περισσότερους από 600 πελάτες, η Mantis είναι παρούσα σε 30+ χώρες παγκοσμίως. Στις αρχές του 2022 η Mantis συγχωνεύθηκε με τη Logistics IT specialist ecovium, κορυφαίο πάροχο λύσεων λογισμικού και hardware SCE για την Εφοδιαστική Αλυσίδα. Η ecovium και η Mantis ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν ολοκληρωμένες, υπερσύγχρονες λύσεις Supply Chain Execution / SCE σε διεθνές επίπεδο, συνδυάζοντας πλατφόρμες για TMS, Shipping, Customs και WMS.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε