Επιμέλεια: Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Τέτη Ηγουμενίδη, Δανάη Αλεξάκη, Γιώργος Γεωργίου

Έμφαση και στήριξη στην εγχώρια παραγωγή

Παρασκευή, 29 Απριλίου 2022 12:19
UPD:06/05/2022 18:40
A- A A+

Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ)

Η αύξηση που παρουσίασαν τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές σηματοδοτεί τη δυναμική των εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες (Covid, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός), κατόρθωσαν να αυξήσουν τα μερίδια της Ελλάδας διεθνώς

Η Ελλάδα, για ακόμη μια φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πανδημία του κορονοϊού, αυτού του «αόρατου και ύπουλου εχθρού», που μας ανάγκασε πάλι να κινηθούμε σε αχαρτογράφητα νερά, μαζί με την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, προκάλεσε ισχυρότατο πλήγμα, μεγαλύτερο και από την οικονομική κρίση, στην ελληνική οικονομία, οδηγώντας σε ύφεση 9% και σε συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020. Στην πανδημία ήρθε να προστεθεί στα τέλη του 2021 η ενεργειακή κρίση, ενώ το 2022 ξεκίνησε ένας απρόσμενος πόλεμος που, εκτός από τις χιλιάδες απώλειες ανθρώπινων ζωών, έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην οικονομία, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο συνεχίζεται ο πόλεμος αυτός, τόσο πιο αργή και δύσκολη θα είναι η ανάκαμψη και η επιστροφή στην κανονικότητα. Τα αποτελέσματα των εξαγωγών του Φεβρουαρίου είναι θετικά και ενθαρρυντικά, καθώς σημαντική άνοδο 25,4% παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές για δεύτερο συνεχόμενο μήνα στη νέα χρονιά, διατηρώντας τη δυναμική που ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του 2021. Η αύξηση των εξαγωγών σηματοδοτεί τη δυναμική των εξαγωγικών επιχειρήσεων, που, παρά τις μεγάλες αντιξοότητες (Covid, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός), κατόρθωσαν να αυξήσουν τα μερίδια της Ελλάδας διεθνώς. Ωστόσο, πολύ σημαντική είναι η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος που έφτασε στο 171,8%, η οποία προκύπτει από την πολύ σημαντική άνοδο των εισαγωγών, 66,9% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021.

Είναι σαφές λοιπόν, δεδομένων των συνθηκών, πως πρέπει να τεθεί ως στόχος η περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών και να δοθεί έμφαση και στήριξη στην εγχώρια παραγωγή, ώστε να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς και στη συστηματική υποκατάσταση των εισαγωγών με εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα. Για να γίνει βεβαίως αυτό, είναι καίριος ο ρόλος των μεταφορών, των Logistics, καθώς και των υποδομών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και μεταφορικό δίκτυο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι ηπείρων και μπορεί να αποτελέσει κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο στην περιοχή. Η αξιοποίηση της σιδηροδρομικής μεταφοράς και ιδιαιτέρως της οδικής μεταφοράς, όσον αφορά το κοντινό διασυνοριακό εμπόριο, θα εξυπηρετήσει τη στόχευση της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της υποκατάστασης εισαγωγών, καθώς και τις εξαγωγές σε κοντινές χώρες. Το μεγάλο νέο βέβαια είναι η υπερπήδηση όλων των εμποδίων, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και η υπογραφή τελικά, μετά από χρόνια αναμονής, της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο.

Με το Logistics Park, που θα αναπτυχθεί από τις εταιρείες Goldair και ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, θα αναπτυχθούν οι κατάλληλες υποδομές με αποθήκες και υποστηρικτικά κτήρια εκατοντάδων χιλιάδων τ.μ. οι οποίες θα διασυνδέονται με το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο. Το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας και αναμένεται να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων, οι υπηρεσίες Logistics θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές και η Ελλάδα θα αποκτήσει τις προϋποθέσεις προκειμένου να μετατραπεί σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο (Logistics hub). Όσον αφορά μάλιστα τα Logistics, από τη μέχρι σήμερα πορεία των πραγμάτων προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα, από πλευράς γνώσης και εμπειρίας, ώστε να καταστεί ο τομέας αυτός πραγματικός πυλώνας της ανάπτυξης και μιας βιώσιμης πορείας της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο η θέση της χώρας, αλλά και οι ικανότητες των Ελλήνων επιστημόνων που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους και να προσδώσουν προοπτική στον τομέα αυτό. Προσθέτως, η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, αλλά και η εξάλειψη της γραφειοκρατίας στον δημόσιο τομέα δύναται να βελτιώσουν τόσο τις μεταφορικές υπηρεσίες όσο και εν γένει την επιχειρηματικότητα. Οι επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να περιορίσουν τον αντίκτυπο των αντιξοοτήτων, με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, με τα μέτρα που έλαβε ή πρόκειται να λάβει, δίνει «ανάσα» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένας ακόμη πολύτιμος σύμμαχος, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα διοχετευθούν στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε