Το κύμα ακρίβειας «αδειάζει» το πασχαλινό τραπέζι

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2022 09:46
UPD:22/04/2022 10:21
WWW.KONTOCHRISTOFIS.GR
A- A A+

Τoυ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου
Προέδρου Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Παραδοσιακά στη χώρα μας η γιορτή του Πάσχα σχετιζόταν άμεσα με το μεγάλο πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής, τις αγορές για δώρα μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ αρκετοί συνδύαζαν τις ημέρες αργίας με κάποιο ταξίδι. Αυτή η εικόνα όμως ανατρέπεται το φετινό Πάσχα. Πολλοί επιλέγουν να μην ταξιδέψουν, η εμπορική κίνηση είναι ελάχιστη, ενώ είναι βέβαιο ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν θα καταφέρουν να στρώσουν το κλασικό πασχαλινό τραπέζι, με το αρνί ή το κατσίκι και τα υπόλοιπα εδέσματα. Και ο λόγος είναι προφανής: το κύμα ακρίβειας που «χτυπά» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όταν μία οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος των καυσίμων για ένα ταξίδι και θα περιορίσει ή και θα μηδενίσει τις αγορές ειδών όπως δώρα ή άλλα καταναλωτικά αγαθά. Για ταξίδι βέβαια ούτε λόγος. Και όταν ο καταστηματάρχης δεν κάνει τζίρο, μοιραία θα αφήσει απλήρωτες κάποιες υποχρεώσεις του. Μια αλυσίδα είναι η οικονομία και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται σε απόλυτο βαθμό από την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών. Και αυτή μειώνεται συνεχώς, καθώς ταυτόχρονα αυξάνονται οι τιμές.

Ο πληθωρισμός «τρέχει», οι λογαριασμοί σε ρεύμα κινούνται σε εξωφρενικά επίπεδα και οι τιμές των αγαθών έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα. Αξίζει να αναφέρουμε τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Σύμφωνα λοιπόν με αυτές, το κόστος του φετινού πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με το 2021 μπορεί να είναι αυξημένο έως και 20%. Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί αυξήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο κατά 17,1%, στα μαρούλια κατά 17,5% και στα αναψυκτικά κατά 19%.

'Όταν λοιπόν η τιμή για αρνί-κατσίκι κυμανθεί φέτος σε υψηλότερα επίπεδα σχετικά με προηγούμενα χρόνια -υπάρχουν πολλοί που εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσει και στα 17 ευρώ το κιλό, ενώ πέρυσι η υψηλότερη τιμή ήταν τα 13 ευρώ- λόγω των μειωμένων εισαγωγών και των ακριβότερων ζωοτροφών, αλλά και του αυξημένου κόστους καυσίμων και ενέργειας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν οικογένειες που δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν αυτά τα είδη κρεάτων. Όπως δεν αγόρασαν και λαμπάδες, δώρα ή είδη ένδυσης και υπόδησης ή μείωσαν τις εξόδους τους. Και κάπως έτσι ο τζίρος σε καταστήματα λιανεμπορίου και εστίασης έφτασε να μειωθεί ακόμα και κατά 50%.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα λάβει νέα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ειδικά για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι θα περιμένει πρώτα τις οριστικές αποφάσεις της Ε.Ε. Εμείς αυτό που λέμε ως Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για χάσιμο χρόνου. Θεωρούμε θετικό ότι φαίνεται να εξετάζουν προτάσεις που έχουμε καταθέσει, όπως την αύξηση της επιδότησης στην ενέργεια, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά ή τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, όμως είναι ανάγκη να επισπεύσουν, γιατί οι αντοχές της κοινωνίας έχουν πλέον εξαντληθεί. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε