Πώς θα προσελκύσει η Ελλάδα «λαμπρά μυαλά»

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022 17:47
UPD:17:52

O Νίκος Κωνστάκης, Group Chief Product Officer & MD Athens, Openbet.

A- A A+

Naftemporiki Society

Του Νίκου Κωνστάκη
Group Chief Product Officer & MD Athens, Openbet

ΕΠΕΙΤΑ από δέκα χρόνια βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά και εν μέσω πανδημίας, το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η ουσιαστική βελτίωση της θέσης του ελληνικού επιχειρηματικού συστήματος στον τεχνολογικά, γεωπολιτικά και παραγωγικά εξελισσόμενο «νέο διεθνή καταμερισμό εργασίας».

ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ και τον ψηφιακό μετασχηματισμό να είναι στο επίκεντρο μιας εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής, παρουσιάζοντας τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία, θα πρέπει πλέον να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο, τη γνώση. Να συνεχίσει η Πολιτεία να προάγει τις επενδύσεις, δίνοντας όμως έμφαση στο να κρατηθούν τα «λαμπρά μυαλά» στον τόπο μας, αλλά και να έρθουν νέα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου και προδιαγραφών, καθώς το φαινόμενο του brain drain αποστράγγισε τα προηγούμενα χρόνια το πιο παραγωγικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ αυτός ο στόχος, στο σημερινό παγκόσμιο και άκρως ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ποιοτικών θέσεων εργασίας σε σύγχρονες επιχειρήσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν δυνατότητες επαγγελματικής εξέλιξης και ελκυστικές αμοιβές.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, οι οποίες επενδύουν στο ανθρώπινο δυναμικό τους και που έχουν ως κεντρική φιλοσοφία τον σχεδιασμό ενός αποδοτικού και παράλληλα ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, με επίκεντρο τον ίδιο τον άνθρωπο. Τέτοιες θέσεις εργασίας όμως μπορούν να δημιουργηθούν μόνο μέσα από την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος της χώρας.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, για το φαινόμενο της «φυγής εγκεφάλων» είναι πολύ σημαντική η αναβάθμιση των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, δημοσίων και ιδιωτικών, με στόχευση την εξωστρέφεια, την τεχνολογία, την έρευνα και τη διασύνδεσή τους με την πραγματική οικονομία.

ΜΑΛΙΣΤΑ μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για όλες τις επιχειρήσεις που έρχονται στην Ελλάδα είναι η διασύνδεση της εκπαίδευσης με το εργατικό δυναμικό τους.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην απόφαση για επιστροφή το επίπεδο της ποιότητας ζωής που προσφέρεται στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης, όπως επίσης τα θέματα της έλλειψης αξιοκρατίας και των δυσλειτουργιών στην απονομή της δικαιοσύνης πολλές φορές υπερκεράζουν τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα που έχει το φυσικό περιβάλλον της χώρας και ο ελληνικός τρόπος ζωής.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, λοιπόν, η δημιουργία μιας νέας, καλύτερης εκδοχής της χώρας μας που θα είναι πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πιο τεχνολογική, πιο ψηφιακή και πιο εξωστρεφής. Ωστόσο, για να επιτευχθεί χρειάζεται ο συντονισμός των επιχειρήσεων, της Πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας, με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά και στοχευμένες κλαδικές πολιτικές σε παραγωγικές δραστηριότητες υψηλής εξειδίκευσης. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ενθαρρυντικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ η ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί μια ιστορική πρόκληση για όλους μας.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, τα οποία όχι μόνο θα μετατρέψουν το «brain drain» σε «brain gain», αλλά θα καταστήσουν την Ελλάδα πόλο έλξης εργατικού δυναμικού υψηλού επιπέδου από άλλες χώρες. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε