Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Startups, μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2022 12:25
UPD:01/04/2022 10:01
Dimitris Papamitsos_6946384863
A- A A+

Γράφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Μόνο στο 2021, οι νεοφυείς επιχειρήσεις εξασφάλισαν συνολικά πάνω από μισό δισ. ευρώ από εγχώρια και ξένα funds. Οι startuppers διαπιστώνουν ότι αντί να «δραπετεύουν» στο εξωτερικό μπορούν να διαπρέπουν στο εσωτερικό.

Oταν, στις 8 Μαρτίου του 1924, ο πρωτοπόρος εκδότης Πάνος Αθανασιάδης ιδρύει το «Ναυτικόν και Εμπορικόν Δελτίον Πειραιώς», η Ελλάδα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές που άφησε η Μικρασιατική Καταστροφή. Κι όταν η εφημερίδα επανεκδίδεται το 1945 από τον αδερφό του Τζώρτζη Αθανασιάδη για να μετονομασθεί σε «Ναυτεμπορική», η χώρα μάχεται για την ανόρθωσή της. Αυτή την εθνική πορεία προς την πρόοδο καταγράφει συνεχώς, εδώ κι έναν σχεδόν αιώνα, η έγκυρη οικονομική έκδοση. Όχι μόνο παρακολουθώντας την εξέλιξή της. Αλλά και δίνοντας βήμα στον κόσμο της παραγωγής και της εργασίας Στα 98 χρόνια παρουσίας της, η «Ναυτεμπορική» έγινε ο καθημερινός σύμβουλος κάθε επιχειρηματικής δράσης. Κάτι το οποίο δεν υπήρξε καθόλου τυχαίο. Γιατί, την ίδια ώρα που δημοσίευε την οικονομική επικαιρότητα του τόπου, οι σελίδες της αναδείκνυαν σταθερά και την πιο γόνιμη παράμετρό της: την επινοητικότητα και τη ροπή προς την καινοτομία του ελληνικού επιχειρείν. Χαρακτηριστικά που κάποτε ταυτίζονταν με την εκβιομηχάνιση. Ενώ, στην εποχή μας, παίρνουν τη μορφή της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας μας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Μήνυμα με θετικό πρόσημο

Σήμερα, παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες της διετούς πανδημίας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή, το μήνυμα το οποίο εκπέμπει η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το θετικό του πρόσημο: σε δύσκολες συγκυρίες, η χώρα παρουσιάζει ανάπτυξη και ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας. Το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται σχεδόν κατά 5%, μέσω ενός μεθοδικού συνδυασμού λιγότερων φόρων και εισφορών και τόνωσης των εσόδων με τομές, όπως η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Ενώ έκτακτα μέτρα στήριξης έρχονται να καλύψουν μέρος των βαρών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το εισαγόμενο κύμα ανατιμήσεων. Μπορεί, λοιπόν, η «φωτογραφία της στιγμής» να αποτυπώνει κάποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Η «μεγάλη εικόνα», ωστόσο, δείχνει πως η Ελλάδα αλλάζει, έχοντας, πια, θέσει τα θεμέλια μιας πορείας προς την πρόοδο. Αυτό σημαίνει ότι οι θετικοί δείκτες της εθνικής οικονομίας σταδιακά θα μεταφράζονται και σε οφέλη για τον πολίτη. Δηλαδή, σε καλύτερες αμοιβές και περισσότερες δουλειές. Και πυροδότης αυτής της πολιτικής, που συμπυκνώνει το σύνθημα «Ανάπτυξη για Όλους», είναι οι επενδύσεις. Με πρώτες ανάμεσά τους εκείνες που εδράζονται σε καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια της οικονομίας του μέλλοντος: τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ήδη, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο, η χώρα πρωταγωνιστεί σε ρυθμούς επενδυτικής επέκτασης κατά την τελευταία διετία. Όμως το πρόσθετο ποιοτικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης είναι το γεγονός ότι, στο ίδιο διάστημα, έγιναν πράξη 6 από τις 10 σημαντικότερες εξαγορές ελληνικών startups. Μόνο στο 2021, οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου εξασφάλισαν συνολικά πάνω από μισό δισ. ευρώ από εγχώρια και ξένα funds. Ποσό υπερδεκαπλάσιο σε σχέση με 4 χρόνια πριν. Και όλα δείχνουν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή. Γιατί, πλέον, οι startuppers διαπιστώνουν ότι αντί να «δραπετεύουν» στο εξωτερικό μπορούν να διαπρέπουν στο εσωτερικό. Αξιοποιώντας το ελληνικό ταλέντο και τις δεξιότητες των κορυφαίων επιστημόνων του τόπου μας. Ανοίγοντας θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αναστρέφοντας, με λίγα λόγια, το brain-drain με ανταγωνιστικές αμοιβές, σοβαρές προοπτικές και άριστο περιβάλλον εργασίας. Διαμορφώνεται, έτσι, ένα υγιές οικοσύστημα, που αξιοποιεί τις δυνατότητες που προσφέρουν, σήμερα, οι εκθετικές τεχνολογίες. Και αυτό δεν εισάγει μόνο τη χώρα μας στον ρυθμό της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Αλλά προκαλεί και το ενδιαφέρον ξένων κολοσσ ών που σπεύδουν να εγκατασταθούν εδώ, δίνοντας ελληνικό αποτύπωμα στη διεθνή δράση τους.

Πρόσφατα, η συνεργασία της ελληνικής Viva Wallet με την αμερικανική J.P Morgan Chase επισφράγισε τη γέννηση του πρώτου ελληνικού «μονόκερου». Μιας εγχώριας επιχείρησης, δηλαδή, η αποτίμηση της οποίας έσπασε το φράγμα του ενός δισ. Κάτι το οποίο συνέβη εν μέσω οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. Ως απόδειξη της δύναμης της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην παρούσα στιγμή. Ως έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης προς τη νέα τροχιά που ακολουθεί η εθνική οικονομία. Και, ασφαλώς, ως εξέλιξη που παράγει ένα δυναμικό παράδειγμα συνεργατικότητας, το οποίο μόνο οι νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέρουν. Γιατί οι startuppers είναι συμμέτοχοι στους κόπους, αλλά και στις επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, εκτός απ' τους συνιδρυτές και τους αρχικούς χρηματοδότες της εταιρείας ανταμείφθηκαν γενναία και όλοι οι εργαζόμενοι με μετρητά και μετοχές αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Όμως, ούτε κι αυτό συνέβη τυχαία. Διότι το επέτρεψε η μειωμένη φορολογία στα stock options που υποχώρησε στο 5%. Ένα δείγμα του τρόπου μέσω του οποίου μία στοχευμένη κυβερνητική επιλογή διευκολύνει την ιδιωτική δράση, ώστε αυτή, με τη σειρά της να μεταφράζεται και σε συλλογικό όφελος. Ακολούθησαν, όπως είναι πλέον γνωστό, δύο ακόμη εξαγορές ελληνικών startups: της Pollfish από την αμερικανική Prodege και της Accusonus από τη Meta, την εταιρεία που ίδρυσε το Facebook. Αμφότερες, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων. Αλλά, κυρίως, με απόηχο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα, δίνοντας προστιθέμενη αξία στη χώρα και τους εργαζομένους της. Ήδη, δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε ανταγωνιστικούς τομείς της χώρας, όπως ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση και η υγεία. Και ακριβώς για τη χρηματοδότησή τους συγκροτήθηκε ειδικό EquiFund, στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί ή πρόκειται να επενδυθούν περισσότερα από 400 εκατομμύρια.

Οι startups, λοιπόν, αποτελούν θετική όψη της παρούσας ανάπτυξης, αλλά και του δυναμικού μέλλοντος της χώρας. Γι' αυτό και η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να τις ενισχύει, γνωρίζοντας ότι οι θετικές τους συνέπειες λειτουργούν πολλαπλασιαστικά. Η επένδυση της Meta, για παράδειγμα, πιθανότατα θα συνδυαστεί με την ίδρυση Ελληνικού Γραφείου του συγκεκριμένου οργανισμού. Μία μόνιμη έδρα για χιλιάδες στελέχη απ' όλον τον κόσμο, που όμως θα εργάζονται και θα ζουν στη χώρα μας. Η Ελλάδα καθίσταται, έτσι, ελκυστικός προορισμός όχι μόνο για τους περιστασιακούς επισκέπτες, αλλά και για τους περίφημους «ψηφιακούς νομάδες». Η επένδυση στην τεχνολογία, άλλωστε, συγκεντρώνει από χρόνια και το προσωπικό μου ενδιαφέρον, παρακολουθώντας, μεταξύ άλλων, τον ειδικό προσανατολισμό που έχει χαράξει το Ισραήλ. Μία μικρή χώρα, η οποία έχει μεγεθύνει την ισχύ της χάρη, ακριβώς, στη μετατροπή της σε εκκολαπτήριο startup εταιρειών. Ενώ, ταυτόχρονα, η ίδια η τεχνολογία αποτελεί κατεξοχήν ιμάντα διαρκούς κοινωνικής κινητικότητας. Χώρο, δηλαδή, όπου ο καθένας μπορεί να ανελιχθεί και να πετύχει, ανεξάρτητα από τις αρχικές οικονομικές του δυνατότητες. Και όπου, ασφαλώς, δεν αναγνωρίζεται κανένας ταξικός ή άλλος διαχωρισμός.

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Αυτή η λογική διέπει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες μας: Ο μειωμένος συντελεστής στη φορολογία εισοδήματος για τους Έλληνες του εξωτερικού που επιστρέφουν. Η αύξηση σε 200% των υπερ-εκπτώσεων για δαπάνες έρευνας στις επιχειρήσεις. Η φοροαπαλλαγή 50% στο ποσό το οποίο θα τοποθετούν οι «Επενδυτικοί άγγελοι», οι τολμηροί επενδυτές, που θα πιστέψουν στα προγράμματα του Elevate Greece. Και, βέβαια, η χρηματοδότηση της Έρευνας και της Καινοτομίας στη χώρα με ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Όλα αυτά λειτουργούν, ήδη, συνδυαστικά, αλλά και αθροιστικά. Και κάτι τελευταίο, που θα μπορούσε να είναι πρώτο. Η συμβολή της Πολιτείας δεν θα εξαντληθεί στα φορολογικά κίνητρα, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας και τη διεύρυνση της ψηφιοποίησης του κράτους. Αλλά θα συνοδευτεί και από την προσπάθεια να διατηρηθεί η άυλη προϋπόθεση κάθε δημιουργικής πρωτοβουλίας: η πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική συνέχεια και η διοικητική συνέπεια. Είναι τα «αφανή», αλλά κρίσιμα μεγέθη, τα οποία ωστόσο επιτρέπουν στην ατομική προκοπή να γίνεται κοινωνική και εθνική πρόοδος. Μετασχηματισμός, που βρίσκει την πραγμάτωσή του στις νεοφυείς επιχειρήσεις. Έναν ακόμη καθρέφτη μιας χώρας με αυτοπεποίθηση και τόλμη. Της Ελλάδας που αλλάζει και ακμάζει

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε