Γράφει ο Πασκάλ Ντόναχιου, Πρόεδρος του Εurogroup
Η υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει τη σταθερή οικονομική της πρόοδο, ενώ θα προωθήσει πλήρως την ψηφιακή μετάβαση.
Η πανδημία του Covid-19 είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, αλλά δεν επηρεάστηκαν εξίσου όλα τα μέρη του κόσμου. Χώρες όπως η Ελλάδα, λόγω της σημασίας του τουρισμού και του ταξιδιωτικού τομέα, υπέφεραν περισσότερο από άλλες - καταγράφοντας ύφεση 9% το 2020, έναντι 6,4% που σημείωσε ολόκληρη η Ευρωζώνη. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει ανακάμψει εξαιρετικά καλά, με την ανάπτυξη να ανέρχεται στο 8,5% πέρυσι. Η οικονομία επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα μέσα σε 8 τρίμηνα, πολύ πιο γρήγορα από τον ρυθμό ανάκαμψης της ζώνης του ευρώ. Στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη τη Ζώνη του ευρώ από τα μέσα του 2020. Επιπλέον, οι οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να φαίνονται ευνοϊκές για το 2022 και το 2023. Η δύναμη και η αλληλεγγύη της ευρωπαϊκής προσπάθειας στον αγώνα κατά του Covid-19 δεν έπαιξαν μικρό ρόλο σε αυτή την αξιοσημείωτη ανάκαμψη. Ο θανατηφόρος ιός αντιμετωπίστηκε με μια σειρά από γρήγορες, συντονισμένες, υποστηρικτικές και ισχυρές πολιτικές απαντήσεις σε επίπεδο κρατών-μελών και μέσω μιας συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης. Πάνω απ’ όλα, η ανάκαμψη αποτελεί απόδειξη της ανθεκτικότητας του ελληνικού λαού και της αποτελεσματικότητας των μέτρων πολιτικής που έλαβαν οι ελληνικές αρχές πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εισήλθε στην πανδημία από θέση ισχύος λόγω των πολυάριθμων μεταρρυθμίσεων και των προσαρμογών που εφαρμόστηκαν την τελευταία δεκαετία.
Θετικό μήνυμα Από αυτή την άποψη, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει νωρίτερα το υπόλοιπο του δανείου της του ΔΝΤ αποτελεί σημαντικό ορόσημο. Αυτή η κίνηση στέλνει ένα ισχυρό, θετικό μήνυμα για τις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές της χώρας. Κοιτάζοντας το μέλλον, η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία μέσω του φιλόδοξου Σχεδίου Ανάκαμψης, που αποτελεί μέρος του Next Generation EU. Ως μια χώρα μεταξύ των πιο ευνοημένων αυτού του κοινού ευρωπαϊκού έργου, αξίας 750 δισ. ευρώ, η υλοποίηση των προγραμματισμένων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εδραιώσει τη σταθερή οικονομική της πρόοδο, ενώ θα προωθήσει πλήρως την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.