Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Η Toyota πάει πέρα από το μηδέν

Στόχος δεν είναι μόνο οι μηδενικές εκπομπές, αλλά η δημιουργία θετικού αντικτύπου
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 13:04
UPD:13:05
A- A A+

Τη θέση της στην παγκόσμια προσπάθεια για μείωση των εκπομπών των αυτοκινήτων αναπτύσσοντας την τεχνολογία υδρογόνου, ενισχύει η Toyota. Μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, που πρώτη δημιούργησε την πληρέστερη γκάμα υβριδικών αυτοκινήτων, κατασκεύασε ένα νέο κινητήρα εσωτερικής καύσης που καταναλώνει υδρογόνο αντί για βενζίνη ή diesel. Μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει αναπτύξει μια πλήρη εξηλεκτρισμένη γκάμα μοντέλων - Hybrid, Plug-In Hybrid Electric, Αμιγώς Ηλεκτρικών, καθώς και οχήματα κυψελών καύσιμου υδρογόνου. Στόχος τώρα δεν είναι μόνο να φτάσει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων, αλλά να προχωρήσει πέρα από αυτό, δημιουργώντας οχήματα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο. Η ιαπωνική μάρκα λανσάρει το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο bZ4X, αλλά προφανώς ενστερνιζόμενη τις δυσκολίες στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης στρέφει το ενδιαφέρον της στο φθηνό και αποδοτικό υδρογόνο που εύκολα παράγεται και αποθηκεύεται. Παράδειγμα οχήματα όπως το Fuel Cell Toyota Mirai, κυψελών καυσίμου υδρογόνου, που εκπέμπει μόνο νερό και καθαρίζει τον αέρα όσο βρίσκεται εν κινήσει.

Εξατομίκευση

Στη φιλοσοφία της Toyota είναι η διάθεση γκάμας εναλλακτικών εξηλεκτρισμένων τεχνολογιών, ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε πελάτη της να επιλέξει το όχημα που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες του, στη χρήση και στις αποστάσεις που διανύει, στον διαθέσιμο προϋπολογισμό του, λαμβάνοντας υπόψη και τις διαθέσιμες υποδομές στην περιοχή του. Μέχρι το 2025 η Toyota θα προσφέρει περισσότερα από 55 εξηλεκτρισμένα προϊόντα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 10 οχημάτων μηδενικών εκπομπών. Στην Ευρώπη, η εταιρεία στοχεύει σε 100% μείωση του CO2 στις πωλήσεις νέων οχημάτων έως το 2035, ενώ για αγορές που υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες υποδομές (π.χ. Νορβηγία) οι πωλήσεις σε οχήματα μηδενικών εκπομπών αναμένεται να αγγίξουν το 100% πολύ νωρίτερα από το 2035. Έχοντας πάνω από 20 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως σε υβριδικά οχήματα, η εταιρεία έχει συνεισφέρει σε εξοικονόμηση πάνω από 160 εκατ. τόνων CO2. Ήδη η 5ης Γενιάς Hybrid Electric είναι προ των πυλών, επιδεικνύοντας ακόμα υψηλότερη απόδοση, περισσότερη δύναμη και ακόμα πιο αναβαθμισμένη οδηγική συμπεριφορά, καθώς και μειωμένο βάρος. Η 5η Γενιά Hybrid Electric θα κάνει το ντεμπούτο της στο Corolla Cross βοηθώντας τους πελάτες να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Εν τω μεταξύ, η τεχνολογία Toyota Plug-in Hybrid αξιοποιεί την εμπειρία και τεχνογνωσία δεκαετιών, καθώς προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα ενός Hybrid Electric, αλλά με υψηλότερες επιδόσεις και αυξημένη ηλεκτρική αυτονομία.

To όραμα

Τέλος, έχοντας όραμα η Toyota έναν κόσμο «Beyond Zero» εξερευνά νέες μορφές αστικών περιβαλλόντων, όπου οι άνθρωποι θα ζουν και θα μετακινούνται σε ένα περιβάλλον βιώσιμο, όπου τα οχήματα αλλά και οι ίδιες οι κατοικίες τους θα είναι μηδενικού αποτυπώματος. Η Toyota προχωρά στην κατασκευή μιας πρωτότυπης «πόλης» του μέλλοντος σε μια τοποθεσία 175 στρεμμάτων στη βάση του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε