Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Εμβληματική επένδυση της Ελληνικός Χρυσός

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 11:33
UPD:12:09
A- A A+

Η εξόρυξη ορυκτών πρώτων υλών αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την Ελλάδα, καθώς έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας παράλληλα τον εγχώριο πλούτο. Ειδικότερα, ο σύγχρονος μεταλλευτικός κλάδος διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και στην ευημερία της χώρας, συμβάλλοντας με περισσότερο από 3% στο ΑΕΠ ετησίως και υποστηρίζοντας πάνω από 100.000 μόνιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι μεταλλευτικές εταιρείες αποτελούν και υπεύθυνα εταιρικά μέλη των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται, συνεισφέροντας με ποικίλους τρόπους στις τοπικές κοινωνίες. Η Ελληνικός Χρυσός από το 2004 αναπτύσσει και λειτουργεί με υπευθυνότητα, ασφάλεια και υπό τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Πρόκειται για μια από τις εμβληματικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον. Η Ελληνικός Χρυσός έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, αποφέροντας έως σήμερα περί τα 394 εκατ. ευρώ έσοδα για το ελληνικό κράτος, ενώ ενισχύει διαχρονικά την ελληνική αγορά μέσα από την προμήθεια πρώτων υλών και υπηρεσιών από τοπικούς προμηθευτές, με τις δαπάνες να ανέρχονται περί το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής, απασχολώντας περισσότερους από 1.000 άμεσα και 600 έμμεσα εργαζόμενους, με το 84% να προέρχεται από τον Δήμο Αριστοτέλη.

Καινοτόμες επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες

Σήμερα, η Ελληνικός Χρυσός εφαρμόζει τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες για την ασφαλή και αειφόρο λειτουργία των μεταλλείων της βάσει των αρχών της Υπεύθυνης Μεταλλευτικής Δραστηριότητας, επενδύοντας διαρκώς στον εκσυγχρονισμό και στην αναβάθμιση των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Επιπλέον, ως μια σύγχρονη μεταλλευτική εταιρεία, η Ελληνικός Χρυσός, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές που διαθέτει η μεταλλευτική του σήμερα, στρέφεται στην ψηφιακή ενδυνάμωση της εξορυκτικής διαδικασίας, ενισχύοντας την ασφάλεια των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση συνολικά του αποτυπώματος της δραστηριότητάς της. Στην περιοχή των Σκουριών αναμένεται να αναπτυχθεί ένα νέο, προηγμένο, πλήρως ηλεκτρικό μεταλλείο, που θα ενσωματώνει πρακτικές παγκοσμίου επιπέδου σε ζητήματα λειτουργίας και περιβαλλοντικής προστασίας, θα λειτουργεί με τεχνολογίες αιχμής, σχεδιασμένες έτσι ώστε να δίνουν τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξόρυξης (χρήση RMT - Τεχνολογίας). Παράλληλα, δρομολογούνται επιπρόσθετες επενδύσεις στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, για την ψηφιοποίηση και την ενίσχυση της ασφάλειας με νέες τεχνολογίες και καινοτόμες πρακτικές.

Θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Ανταποκρινόμενη στις νέες απαιτήσεις που θέτει η κοινωνία και το επενδυτικό κοινό, η εταιρεία ενσωματώσει στην καθημερινή της πρακτική κριτήρια που αφορούν θέματα Περιβάλλοντος, Κοινωνίας και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance - ESG), εφαρμόζοντας σε κάθε πτυχή της δραστηριότητάς της το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), ενώ παράλληλα υλοποιεί ένα διαχρονικό πλαίσιο δράσεων για τη δημιουργία θετικού αποτυπώματος για την τοπική κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον, με σκοπό τη μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Η εταιρεία στέκεται διαχρονικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, σχεδιάζοντας και επενδύοντας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά έργα, με βασικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, την παράλληλη αποκατάσταση των περιοχών εντός και γύρω από τα μεταλλεία, υιοθετώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, όπως την προηγμένη μέθοδο της ξηρής απόθεσης τελμάτων, καθώς και το βραβευμένο online σύστημα περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας, η εταιρεία σχεδιάζει εμβληματικές επιπρόσθετες επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικής υπευθυνότητας, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη αξία στην περιοχή και θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε