Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Η Energean πρωτοπορεί στη βιώσιμη ανάπτυξη με επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στη Μεσόγειο

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 11:14
UPD:12:09
A- A A+

Είναι δυνατό μια εταιρεία έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου να έχει σε εξέλιξη επεν - δύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να πρωταγωνιστεί στη βιώσιμη ανάπτυξη, μειώνοντας συνεχώς το περιβαλ - λοντικό της αποτύπωμα; Η Energean έχει αποδείξει πως ο συγκεκριμένος κλάδος μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης για την κλιματική αλλαγή και να ηγηθεί της ενεργειακής μετάβασης προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Το Περιβάλλον, η Κοινωνία και η Εταιρική Διακυβέρνηση είναι τρεις έννοιες αναπόσπαστα δεμένες με την κουλτούρα, την καθημερινότητα, το ETHOS της Energean. Η εταιρεία είναι υπερήφανη για τις διακρί - σεις που έχει επιτύχει με βάση τα διεθνώς γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social, Corporate Governance): - Για το 2022, οι κριτές του QualityNet Foundation την επέλεξαν στις πιο Αει - φόρες Επιχειρήσεις της Ελλάδας (Most Sustainable Companies in Greece). - Τόσο για το 2021 όσο και για το 2020, ο διε - θνής οργανισμός CFI βράβευσε την Energean για την καλύτερη στρατηγική σε Περιβάλλον, Κοινωνία και Εταιρική Διακυβέρνηση στον τομέα της Ενέργειας στην Ευρώπη. - Η Morgan Stanley αξιολόγησε την εταιρεία με «ΑΑ», τοποθετώντας την στο κορυφαίο 25% της βιομηχανίας έρευνας και παραγω - γής υδρογονανθράκων. - Ο

παγκόσμιος οργανισμός Sustainalytics την τοποθέτησε στην 1η θέση μεταξύ των συγκρίσιμων εταιρειών και στο κορυφαίο 8% της βιομηχανίας έρευνας και παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου. - Το project για την ανάπτυξη του κοιτάσμα - τος Karish βραβεύθηκε τόσο το 2020 όσο και το 2021 με βραβεία για την Ασφάλεια και την Υγεία (Safety and Health Recognition) από τις αρμόδιες αρχές της Σιγκαπούρης, όπου τοποθετήθηκε ο εξοπλισμός του FPSO «Energean Power». - Τόσο για το 2021 όσο και για το 2020, η εταιρεία έλαβε Χρυσή (Gold) αξιολόγηση από τον δείκτη Maala στο Ισραήλ. - Το 2020 ο Petroleum Economist βράβευσε την Energean για την καλύτερη Στρατηγι - κή για την Ενεργειακή Μετάβαση (Energy Transition Strategy). Η εταιρεία πέτυχε να μειώσει μέσα σε δύο χρόνια σχεδόν κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο ως το 2025 να φθάσει σε μείωση άνω του 85% και τελικό στόχο μηδενικό ισοζύγιο σε εκπομπές αερίων θερμοκηπίου πριν από το 2050. Η Energean ήταν άλλωστε διεθνώς η πρώτη εταιρεία του κλάδου παραγωγής υδρογοναν - θράκων που δεσμεύθηκε σε αυτόν τον στόχο. Όλα αυτά σε μία περίοδο πραγματοποίη - σης επενδύσεων της τάξης των 3 δισ. ευρώ στην περιοχή της Μεσογείου:

 Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Karish North στη θάλασσα του Ισραήλ, με την παραγωγή από το πρώτο να ξεκινά στο γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους και από το δεύτερο στο β’ εξάμηνο του 2023 μέσω του «Energean Power», του πρώτου FPSO (Floating Production Storage Offloading) στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο θα είναι σε θέση να δίνει έως και 8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο. Ήδη η Energean έχει συμβολαιο - ποιήσει την πώληση ποσοτήτων αερίου σε ηλεκτροπαραγωγούς και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στο Ισραήλ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη χώρα.  Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου NEA/NI στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, από τα οποία η παραγωγή θα ξεκινήσει στο β’ εξάμηνο του έτους.

 Η ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου Cassiopea στη θάλασσα της Σικε - λίας, από το οποίο θα ξεκινήσει παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2024.  Η ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτά - σματος πετρελαίου Epsilon στον Κόλπο της Καβάλας, από το οποίο θα ξεκινήσει παραγωγή στο πρώτο εξάμηνο του 2023.  Η αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (Carbon Storage) στον Πρίνο της Κα - βάλας, που σε πρώτη ανάπτυξη θα έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει το σύνολο των εκπομπών άνθρακα από την εγχώρια βιομηχανία για μια δεκαετία, αρχής γενο - μένης από το 2025, κάτι που αντιστοιχεί σε εξοικονόμηση σε κόστη άνω των 8 δισ. ευρώ με βάση τα σημερινά δεδομένα.

 Η κατασκευή μονάδας παραγωγής οικο - λογικού υδρογόνου (eco H2) στον Πρίνο της Καβάλας, η οποία θα είναι σε θέση να παράγει περί τους 40 τόνους υδρογόνου ημερησίως με δέσμευση πάνω από το 99% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ενέργεια της τάξης της 0,5 τεραβατώρας ετησίως, ικανής να κινήσει ένα αυτοκίνητο για 4 εκατ. χιλιόμετρα. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες με - σοπρόθεσμα θα εκτοξεύσουν την ημερήσια παραγωγή της εταιρείας στα επίπεδα των 200.000 βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου (πάνω από το 70% σε φυσικό αέριο) από τις περίπου 41.000 το 2021 και οι οποίες θα συμβάλουν στην ενεργειακή μετάβαση και στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυ - πώματος της ευρύτερης περιοχής.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε