Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

EΛBAΛXAΛKOP: Παράδειγμα εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης για το σήμερα και το αύριο

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 11:06
UPD:12:09
A- A A+

Η ΕΛBAΛXAΛKOP δεν είναι απλώς μια κορυφαία ελληνική βιομηχανία. Mε 40 και πλέον χρόνια εμπειρίας και τεχνογνωσίας, έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή δύναμη στα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, με 17 εργοστασιακές μονάδες τεχνολογίας αιχμής και πωλήσεις άνω των 2,88 δισ. ευρώ (ενοποιημένα στοιχεία 2021). H EΛBAΛXAΛKOP εφαρμόζει ένα επιτυχημένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, βασισμένο στην εξωστρέφεια, καθώς το 92% των πωλήσεών της (το 2021) πραγματοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Σήμερα η Εταιρεία αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό σωλήνων χαλκού στην Ευρώπη ενώ διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο, σε δυναμικότητα, θερμής έλασης αλουμινίου στη γηραιά ήπειρο. H ανταγωνιστικότητα της EΛBAΛXAΛKOP βασίζεται στις συνεχείς επενδύσεις της σε σημαντικούς τομείς, όπως έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία, προηγμένη τεχνολογία, υποδομές, εξειδίκευση και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού. Έτσι σήμερα προμηθεύει τις μεγαλύτερες βιομηχανίες διεθνώς, με καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας. Βιώσιμα προϊόντα αλουμινίου και χαλκού που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των νέων παγκόσμιων μεγα-τάσεων (όπως η κυκλική οικονομία, η κλιματική ουδετερότητα και η ψηφιακή μετάβαση) και που βρίσκονται παντού γύρω μας: σε κουτιά αναψυκτικών, κλιματιστικά, συσκευασίες φαρμάκων και τροφίμων, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτιστές, ηλεκτροκινητήρες, φορτηγά, πλοία, σωληνώσεις και επενδύσεις κτηρίων κ.ά. Οι άριστες προοπτικές της EΛBAΛXAΛKOP αντανακλώνται και στους σημαντικότερους χρηματοοικονομικούς δείκτες της. Συνεχίζοντας την αυξητική τάση των προηγούμενων ετών, το 2021 εμφανίζει ακόμα πιο ισχυρή ανάπτυξη και κερδοφορία, με δυναμική άνοδο σε όγκο πωλήσεων (16,3%) και κύκλο εργασιών (42,1%). Το 2021 οι πωλήσεις της EΛBAΛXAΛKOP σημείωσαν ιστορικά υψηλά και η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) διαμορφώθηκε στα 166,8 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 22,9% έναντι του 2020.

Κορυφαία εξαγωγική δύναμη H EΛBAΛXAΛKOP διακρίνεται για τον ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό της, συμβάλλοντας σημαντικά στην εθνική οικονομία, γεγονός που καταδεικνύεται από το υψηλό ποσοστό πωλήσεων εκτός Ελλάδας. Για το 2021, οι πωλήσεις της εκτός Ελλάδας αντιπροσωπεύουν πάνω από το 92% του κύκλου εργασιών της. Οι επιδόσεις της στον συγκεκριμένο τομέα, όπως αποτυπώνονται στη μελέτη του IOBE (για την τριετία 2018-2020) για τη συμβολή της στην οικονομία, είναι τόσο εντυπωσιακές που δίκαια την αναδεικνύουν σε πρωταθλήτρια εξαγωγών. Τα στοιχεία της μελέτης δείχνουν ότι η Εταιρεία καταγράφει μεγέθη συγκρίσιμα με τις αθροιστικές επιδόσεις ολόκληρων κλάδων της οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της EΛBAΛXAΛKOP αποτελούν το 7,5% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής βιομηχανίας (εξαιρουμένου του κλάδου των πετρελαιοειδών). Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι από μόνη της σημειώνει περισσότερες εξαγωγές από το σύνολο ολόκληρων κλάδων της εγχώριας βιομηχανίας.

Στρατηγική επενδυτική πολιτική Αξιοσημείωτη είναι και η επενδυτική πολιτική της. Την τελευταία δεκαετία η EΛBAΛXAΛKOP έχει υλοποιήσει ένα EΛBAΛXAΛKOP: Παράδειγμα εξωστρέφειας και βιώσιμης ανάπτυξης για το σήμερα και το αύριο Οι εξαγωγές της EΛBAΛXAΛKOP αποτελούν το 7,5% των συνολικών εξαγωγών της ελληνικής βιομηχανίας (εξαιρουμένου του κλάδου των πετρελαιοειδών) μακροπρόθεσμο πρόγραμμα τεχνολογικά πρωτοπόρων στρατηγικών επενδύσεων ύψους πάνω από 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία 145 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν μόνο το 2021 (ενοποιημένα στοιχεία). Το νέο σύγχρονο τετραπλό θερμό έλαστρο Tandem (επένδυση ύψος 150 εκατ. ευρώ), εγκαταστάθηκε και λειτούργησε πλήρως το προηγούμενο έτος στον τομέα έλασης αλουμινίου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Νέες επενδύσεις, μεταξύ άλλων το ψυχρό έλαστρο αλουμινίου έξι ράουλων και η γραμμή βαφής που βρίσκονται σε εξέλιξη (ύψους 100 εκατ. ευρώ), θα ενισχύσουν περαιτέρω την ποιότητα των προϊόντων, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη παραγωγική δυναμικότητα, την αποδοτικότητα και την ευελιξία υλοποίησης των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

Ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα H δραστηριότητα της Εταιρείας δημιουργεί ένα ισχυρό πλεόνασμα προστιθέμενης αξίας, το οποίο κινητοποιεί πολλαπλά την οικονομία στο σύνολό της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη του IOBE η άμεσα παραγόμενη προστιθέμενη αξία υπολογίζεται σε περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ η συνολική προστιθέμενη αξία ανέρχεται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (M.O. ετών 2018-2020). H συνολική συνεισφορά της EΛBAΛXAΛKOP σε αξία παραγωγής φτάνει στο 0,4% του AEΠ της χώρας, ενώ καταβάλλει κάθε χρόνο περί τα 230 εκατ. ευρώ σε φόρους, στηρίζοντας σημαντικά την ελληνική οικονομία. Ταυτόχρονα, η Εταιρεία υποστηρίζει ένα οικοσύστημα επιχειρήσεων, οι οποίες αναπτύσσονται παράλληλα και εξίσου δυναμικά με την ίδια. Όπως αποτυπώνεται στη μελέτη η δραστηριότητα της EΛBAΛXAΛKOP στηρίζει συνολικά 14.000 θέσεις εργασίας, ενώ κάθε μία θέση εργασίας στην εταιρεία δημιουργεί ή στηρίζει άλλες 5 στην ευρύτερη οικονομία. H επιτυχία του εξωστρεφούς μοντέλου της και η θετική επίδρασή της στην οικονομική ανάπτυξη συνθέτουν ένα ισχυρό παράδειγμα για την αναγκαία μεταστροφή του παραγωγικού δυναμικού της χώρας. Mε προσήλωση στις αρχές της βιωσιμότητας και δέσμευση στους πυλώνες ESG (Περιβάλλον, Kοινωνία, Eταιρική Διακυβέρνηση), η EΛBAΛXAΛKOP λειτουργεί με υπευθυνότητα και συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον για τον πλανήτη και τις επόμενες γενιές.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε