Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Εμβληματικές επενδύσεις και διορατική στρατηγική με έμφαση στη βιωσιμότητα από τη MYTILINEOS

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 15:56
UPD:24/03/2022 12:13
A- A A+

Οι στόχοι ESG, η εταιρική υπευθυνότητα και οι πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή αποτελούν το τρίπτυχο της στρατηγικής της MYTILINEOS

O MYTILINEOS αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς διεθνείς επιχειρηματικούς οργανισμούς με σημαντική δραστηριότητα στη βιομηχανία, στην ενέργεια και στις υποδομές, ενώ αποτελεί κομβικό παράγοντα στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Παράλληλα, έχει διαμορφώσει έντονη και πολυεπίπεδη κοινωνική δράση, ενώ είναι πρωτοπόρος στην υιοθέτηση και εφαρμογή των κριτηρίων ESG. Σε μια δύσκολη χρονιά, γεμάτη προκλήσεις εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, καταφέρνει την επίτευξη των στόχων της, την εκτέλεση του επενδυτικού της προγράμματος και την περαιτέρω ανάπτυξή της, δημιουργώντας την ίδια στιγμή αξία για τους μετόχους, τους εργαζόμενους, την εθνική οικονομία και την κοινωνία. Βασικό συστατικό της επιτυχίας της εταιρείας είναι αφενός η ικανότητά της να θωρακίζεται αποτελεσματικά απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, αφετέρου η δυνατότητά της να διαβλέπει τις εξελίξεις και να αφουγκράζεται τις παγκόσμιες τάσεις του επιχειρείν, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές. Ενδεικτικό στοιχείο των παραπάνω ικανοτήτων της εταιρείας είναι η πρόβλεψη-καμπανάκι του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας κ. Ευάγγελου Μυτιληναίου πριν από λίγους μήνες, διαβλέποντας την κατάσταση που διαμορφώνεται εν μέσω των ανατιμήσεων στην αγορά ενέργειας, χαρακτηρίζοντας τη συνθήκη ως «τέλεια καταιγίδα»

Μεγέθη που ξεχωρίζουν Οι Τομείς Δραστηριότητας της MYTILINEOS έρχονται για μία ακόμα χρονιά να δικαιώσουν την απόφασή της για τη δημιουργία μιας ενιαίας εταιρείας, με το 2021 να είναι το αποκορύφωμα των συνεργειών που φέρνουν αποτέλεσμα. Η δυνατότητα να είναι ευέλικτη μέσα στην κορύφωση της κρίσης επέτρεψε στην εταιρεία να κινηθεί με αποτελεσματικότητα και αμεσότητα, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες δημιουργίας αξίας. Ο κύκλος εργασιών, σε μια χρονιά κρίσης και πανδημίας, ενισχύθηκε κατά 40%, τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 26%, ενώ ο τζίρος της εταιρείας αυξήθηκε στα 2,664 δισ. ευρώ έναντι 1,899 δισ. ευρώ το 2020.

Tο βλέμμα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη Οι στόχοι ESG, η εταιρική υπευθυνότητα και οι πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή αποτελούν το τρίπτυχο της στρατηγικής της MYTILINEOS από το οποίο απορρέουν οι δράσεις της εταιρείας, με κοινή κατεύθυνση την εμπέδωση της βιωσιμότητας σε κάθε επίπεδο. Η πορεία της εταιρείας προς τη βιωσιμότητα χαρακτηρίζεται κυρίως από τη συνειδητή αυτοδέσμευσή της στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και την ευθυγράμμιση των στρατηγικών προτεραιοτήτων της με τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, καθώς και από τον ηγετικό ρόλο που έχει στον εξελισσόμενο εθνικό ενεργειακό μετασχηματισμό και στην απανθρακοποίηση. Το 2021 η MYTILINEOS έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, δείχνοντας τον δρόμο για μια πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία. Συγκεκριμένα, η MYTILINEOS δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, φιλοδοξώντας να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Στα τέλη του έτους, η MYTILINEOS, στο πλαίσιο της έμπρακτης δέσμευσής της, ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην παγκόσμια πρωτοβουλία «Science Based Targets initiative», ενώ το 2022 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των Industry Top Rated Companies του παγκόσμιου οργανισμού αξιολόγησης ESG Sustainalytics, ως αποτέλεσμα της πολύ καλής επίδοσής της στα κριτήρια ESG και Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2021. Η MYTILINEOS βελτίωσε περαιτέρω τις ESG επιδόσεις της το 2021, σχεδόν σε όλους τους δείκτες που συμμετέχει, ενώ εντάχθηκε στην πρωτοβουλία CDP για την κλιματική αλλαγή, καθώς και στους επίσημους υποστηρικτές της διεθνούς πρωτοβουλίας Task Force on Climate-Related Disclosures (TCFD). Χαρακτηριστικό της βαρύτητας που δίνει η εταιρεία στα κριτήρια ESG είναι πως η συνολική επίδοση της MYTILINEOS σε αυτό το πεδίο βελτιώθηκε κατά ~45% από το 2019. Επιπλέον, η MYTILINEOS αποτελεί ενεργό κύτταρο των κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται, συμβάλλοντας με ουσιαστικό τρόπο στην κοινωνική συνοχή και ενισχύοντας την απασχόληση, καθώς αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά περίπου χίλιες και από 3.880 το 2020, το 2021 το δυναμικό της ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 4.820 έμμεσους και άμεσους εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρωταγωνιστής στη Μεταλλουργία Η MYTILINEOS κατέχει ηγετική θέση στη Μεταλλουργία, καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο καθετοποιημένο παραγωγό αλουμινίου και αλουμίνας στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του 2021, ολοκληρώθηκε μια σειρά επενδύσεων για την αύξηση των επιπέδων παραγωγικής δυναμικότητας Αλουμίνας και ανακυκλωμένου Αλουμινίου, με στόχο η εταιρεία να ανταποκρίνεται τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση όσο και στους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Με διορατικότητα κινήθηκε και σε αυτόν τον τομέα, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των διαφόρων παραμέτρων κόστους και ιδιαίτερα του ενεργειακού κόστους.

Η επένδυση της νέας μονάδας CCGT Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου αποτελεί κομβικό πυλώνα της MYTILINEOS. Αιχμή του δόρατος αποτελεί η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής (CCGT). Με την αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας ισχύος 826MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο, η εταιρεία θα διαθέτει τον πιο αποδοτικό στόλο θερμικών μονάδων στην ελληνική αγορά, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ να ανέρχεται στα 2,3GW. Δυναμικά συνεχίζει και η Protergia, διατηρώντας και για το 2021 την πρωτοκαθεδρία της στη λιανική, ως ο κορυφαίος ανεξάρτητος προμηθευτής, με 350.000 πλέον καταναλωτές στο ενεργητικό της.

Δυναμικά σε ΑΠΕ & Αποθήκευση Ενέργειας Ο Τομέας Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας έχει εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης, με σημαντικές προοπτικές. Αποτελεί διεθνή κατασκευαστή και ανάδοχο έργων ηλιακής ενέργειας, προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις σε όλο το φάσμα ανάπτυξης αυτών των έργων, από αυτόνομα ηλιακά πάρκα και έργα αποθήκευσης ενέργειας έως πολύπλοκα υβριδικά έργα. Η συνολική ισχύς των ώριμων και σε λειτουργία BOT έργων ανέρχεται σε 1.963 MW, ενώ η συνολική ισχύς του BOT χαρτοφυλακίου για έργα που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης ανέρχεται σε ~ 3,0GW

Έμφαση στα έργα ενεργειακής μετάβασης Ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, με αναβαθμισμένη κατεύθυνση, εκτός της κατασκευής θερμικών μονάδων και επιλεγμένων έργων υποδομών που παραδοσιακά εκτελεί, επικεντρώνεται στη δυναμική ανάπτυξη έργων που προάγουν την ενεργειακή μετάβαση και τη βιωσιμότητα. Ενδεικτικά, όσον αφορά τα έργα Waste-toEnergy, η MYTILINEOS εντοπίζει μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές στον χώρο των περιβαλλοντικών λύσεων και εμπλέκεται ενεργά σε συζητήσεις για την ανάληψη παρόμοιων έργων.

Οι προοπτικές για τη νέα χρονιά Έχοντας θέσει ισχυρές οικονομικές βάσεις, η MYTILINEOS προχωρά στη νέα χρονιά και βάζει πλώρη για νέες ιστορικά υψηλές επιδόσεις σύμφωνα πάντοτε και με τους στόχους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δήλωσε σχετικά: «Σε μία χρονιά σημαντικών προκλήσεων αποδείξαμε την ικανότητα της MYTILINEOS να αντεπεξέρχεται σε κάθε συνθήκη, με σχέδιο και πολλή δουλειά. Στη νέα, πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο απαιτητική “πίστα” που μπαίνουμε το 2022, θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με σθένος και ανανεωμένη δύναμη».

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε