Επιμέλεια: Κ. Τζωρτζινάκη, Ν. Στασινού, Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Ε. Τριήρη, Μ. Λίτσης, Ν. Λειβαδάρη

Συνυφασμένη με το λιμάνι η ιστορία του Πειραιά

Το σημείο επαφής με ανθρώπους και αγαθά από ολόκληρο τον κόσμο
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2022 14:39
UPD:24/03/2022 10:02
A- A A+

Γράφει ο Βασίλης Κορκίδης Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά

ρειάζεται κανείς να κοιτάξει προσεκτικά το ιδρυτικό του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς και, ιδιαίτερα, την κάθε γωνία του, για να διαπιστώσει ότι ο εμπορικός κόσμος αυτής της πόλης είχε ήδη διεθνοποιήσει τις δραστηριότητές του συνδεόμενος με τα λιμάνια κόμβους της εποχής εκείνης. Σήμερα η πειραϊκή επιχειρηματικότητα συνεχίζει να μάχεται. Το πειραϊκό εμπόριο συνεχίζει να μάχεται και το αδιάψευστο στοιχείο της μαχητικότητας είναι οι αριθμοί που προκύπτουν από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ. Παρά την πανδημία, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες ταλανίζουν το επιχειρείν, το 2021 το ισοζύγιο εγγραφών/ διαγραφών επιχειρήσεων έκλεισε με θετικό πρόσημο, όπως άλλωστε είχε κλείσει και το 2020. Ο εμπορικός κόσμος της πόλης διατηρεί την αισιοδοξία του και την «εξωστρέφειά» του χάρη στο γεγονός ότι η καρδιά του εμπορίου συνεχίζει να κτυπά στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Πειραιάς έχει το λιμάνι, το σημείο επαφής με ανθρώπους και αγαθά από ολόκληρο τον κόσμο, έχει μία εγγενή εξωστρέφεια, που συνδυάζεται και με ένα ιδιαίτερο δέσιμο ανάμεσα στους κατοίκους του.

Ο εμπορικός κόσμος του Πειραιά δεν θεωρούσε ποτέ ότι εργάζεται στενά και αποκλειστικά και μόνο προς όφελός του, αλλά, αντίθετα, απευθυνόταν και απευθύνεται στο σύνολο της πειραϊκής κοινωνίας, σεβόταν και συνομιλούσε με όλους τους φορείς της, προσπαθούσε για τη συνεννόηση και την επικοινωνία μεταξύ τους και με τον Δήμο Πειραιά, προβληματιζόταν για την ανάπτυξη της πόλης. Αυτό είναι στοιχείο που διατρέχει την ιστορία του Πειραιά. Του εμπορικού Πειραιά, τα στελέχη του οποίου δίνουν τη μάχη τους για να προσφέρουν στην πόλη, στην κινητικότητα της τοπικής οικονομίας, στην απασχόληση. Αν ανατρέξουμε ιστορικά, το εμπόριο αυτής της πόλης είναι συνυφασμένο με τις δραστηριότητες του λιμανιού του Πειραιά και με τις διακυμάνσεις των δραστηριοτήτων αυτών που επηρέαζαν και επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τα εμπορικά δρώμενα. Μην ξεχνάμε ότι το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο διαμορφώνει το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, αλλά και την ανταγωνιστικότητά του από βασικές παραμέτρους της τιμολογιακής πολιτικής που το λιμάνι ακολουθεί.

Υπεράσπιση των καλώς εννοούμενων συμφερόντων

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, αφουγκραζόμενο διαρκώς τον εμπορικό παλμό της πόλης, και όχι μόνο, λειτουργεί υποστηρικτικά με στόχο την υπεράσπιση των, καλώς εννοούμενων, συμφερόντων, με προφανή στόχο να διαφυλάξει τον παλμό αυτόν αλλά και το κοινωνικό σύνολο. Το οποίο, στην παρούσα συγκυρία, δέχεται, δυσανάλογες των αντοχών του, πιέσεις από τη σοβούσα παγκόσμια ενεργειακή κρίση, αλλά και συνακόλουθα τις πληθωριστικές πιέσεις που αποτελούν απότοκο της κρίσης αυτής. Οι πειραϊκές εμπορικές δραστηριότητες είναι τμήμα του ευρύτερου cluster, χάρη στο οποίο η πόλη ζει και αντλεί την αίγλη της. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας ότι στον Πειραιά χτυπάει η καρδιά της ισχυρότερης ναυτιλίας της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταφορά, την ενέργεια, την αλυσίδα εφοδιασμού, τη χρηματοδότηση, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, την κατασκευή, τη ναυπηγοεπισκευή, τη συναρμολόγηση, τις νομικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες για τη ναυτιλία, έχουν επιχειρηματικό ορίζοντα στον Πειραιά. Πάνω από 1.200 μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις εδρεύουν στον ελληνικό γεωγραφικό χώρο, η πλειονότητα των οποίων έχουν την έδρα τους στον Πειραιά, παρέχοντας άμεση απασχόληση σε 10.000 εργαζομένους. Επίσης, στον Πειραιά δραστηριοποιείται κι ένας σημαντικός αριθμός σχετικών με τη ναυτιλία επιχειρήσεων.

Επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν νηογνώμονες, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, νομικά γραφεία, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών συμβούλων, εταιρείες ναυτασφαλιστικών υπηρεσιών, οι οποίες καλύπτουν τον ναυτιλιακό κίνδυνο που αναλαμβάνει ο ελληνόκτητος στόλος. Καθίσταται προφανές ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης συναλλάσσεται καθημερινά, προσφέροντας μια πλειάδα υποστηρικτικών και όχι μόνο υπηρεσιών σε όλο το προαναφερθέν πλέγμα, εξακολουθώντας, εν παραλλήλω, να υποστηρίζει και τα νησιωτικά συγκροτήματα με τον εφοδιασμό τους σε μια πλειάδα αγαθών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις για την πόλη-λιμάνι ή το λιμάνι-πόλη δεν έχουν τελεσιδικήσει την τελευταία 20ετία και πλέον. Το ΕΒΕΠ διατηρεί ανοικτό δίαυλο διαλόγου με το λιμάνι (την ΟΛΠ-COSCO) για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές τάξεις στο εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο, στις λειτουργίες του εμπορικού λιμένα και τις υπηρεσίες της ναυπηγοεπισκευής. Το Επιμελητήριο προσδοκά και προσβλέπει, μέσω των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στο λιμάνι, να υπάρχει διάχυση του έργου σε όσο περισσότερο αριθμό τοπικών επιχειρήσεων, με προφανή λόγο. Επίσης, έχει καταθέσει προτάσεις για την ανάπτυξη εμπορικών δράσεων στους τομείς του εφοδιασμού πλοίων, των εισαγωγών νωπών -και όχι μόνο- προϊόντων, καθώς ο Πειραιάς μπορεί να διαχύσει τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα ταχύτερα από λιμάνια της Β. Ευρώπης στα εμπορικά κέντρα της Βαλκανικής, αλλά και της κεντρικής Ευρώπης. Κοινός στόχος, στο άμεσο μέλλον, είναι η εξέλιξη της πόλης του Πειραιά σε κέντρο Τεχνολογίας, αλλά και η βελτίωση της «Ελκυστικότητας και Ανταγωνιστικότητας» του λιμανιού προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε