Γράφει ο Ιωάννης Μασούτης Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Eλλάδος
Οι συνθήκες που διαμόρφωσε στην αγορά η υγειονομική κρίση, αλλά και οι επιπτώσεις από το διεθνές κύμα αυξήσεων στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, δημιουργούν σοβαρές προκλήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), της οποίας έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, εστιάζει στην ανάδειξη λύσεων για την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, ώστε να αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, οι προσδοκίες των επιχειρηματιών και των εργαζομένων σε όλη τη χώρα παραμένουν υψηλές. Τόσο οι παρεμβάσεις της Πολιτείας για τη διαχείριση των κρίσεων, όσο και οι προοπτικές που δημιουργεί η αξιοποίηση πόρων άνω των 60 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα συνθέτουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Χωρίς να υποτιμά τις τρέχουσες δυσκολίες, η επιχειρηματική κοινότητα έχει λόγους να πιστεύει ότι το 2022 θα φέρει την Ελλάδα πιο κοντά στον στόχο της δυναμικής, αλλά ταυτόχρονα βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.
Στοχευμένα μέτρα
Εκφράζοντας αυτή την πίστη, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος υπηρετεί με τις δράσεις της συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους και μεσομακροπρόθεσμους στόχους. Σε άμεσο επίπεδο, προτείνει στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, για την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις στη φορολογία και στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και παρεμβάσεις στήριξης των νοικοκυριών. Παράλληλα, στηρίζει τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Στόχοι προτεραιότητας είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η προσέλκυση νέων επενδύσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και η ανάπτυξη σύγχρονων δεξιοτήτων. Σημαντικό ζητούμενο αποτελεί για την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και η ενδυνάμωση και η αξιοποίηση του πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου που διαθέτει η χώρα. Γι' αυτό και εστιάζει στην αύξηση της συμμετοχής στην απασχόληση, στην κατάρτιση και στον επαναπροσανατολισμό εργαζομένων σε αναπτυσσόμενους κλάδους, αλλά και στην ενθάρρυνση της επιστροφής των νέων που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Προϋπόθεση για την επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με σαφές νομοθετικό πλαίσιο, ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, σταθερό φορολογικό καθεστώς χωρίς αιφνιδιασμούς, κίνητρα και fast track διαδικασίες για όλα τα είδη επενδύσεων, πάταξη του λαθρεμπορίου, του παρεμπορίου, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής.
Διασφάλιση της ανάπτυξης
Η δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε σήμερα, ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποτελεί παρελθόν. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία είναι η πρόκληση που πρέπει να κερδίσουμε για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της επόμενης μέρας. Πρόκειται για μια πορεία που περνά μέσα από την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων της όλης της χώρας, μέσα από την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει με τον αγώνα τους όλα αυτά τα χρόνια ότι μπορούν να ηγηθούν στην προσπάθεια για ανάπτυξη και ευημερία. Στη «Ναυτεμπορική», που συμπληρώνει σχεδόν έναν αιώνα ζωής, εύχομαι να παραμείνει στις επάλξεις της δημοσιογραφίας για πολλά χρόνια ακόμα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας οικονομική ενημέρωση, με την αντικειμενικότητα και το κύρος που συνοδεύει το όνομά της.