Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΣΥΜΦΩΝO 10 ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 05:30
UPD:04/02/2022 10:05
A- A A+

Tου Μωυσή Λίτση, [email protected]

Πάνω από 15.000 διεθνείς επιχειρήσεις μετέχουν στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερες επιχειρήσεις σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο να προβάλλουν τον υπεύθυνο κοινωνικό τους ρόλο. Σε μια εποχή σκληρού ανταγωνισμού διεθνώς, με τα ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά προβλήματα να οξύνονται, οι επιχειρήσεις καλούνται να συνεισφέρουν μέρος της οικονομικής τους ισχύος στην κοινωνία. Άλλωστε οι κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις ανταμείβονται πολλαπλά όχι μόνο μέσω της κοινωνικής τους συνεισφοράς, αλλά και μέσω του «καλού ονόματος», ζήτημα το οποίο επηρεάζει όλο και περισσότερο πλέον τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές διεθνώς που επιβραβεύουν κοινωνικά υπεύθυνες επιχειρήσεις αυξάνονται, όπως αυξάνονται και οι ακτιβιστές που εναντιώνονται στις επιχειρήσεις οι οποίες αποδεικνύονται «ανάλγητες» στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, πολλά από τα οποία συνδέονται άρρηκτα με τη σύγχρονη οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πλαίσιο για μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία

Οι υπεύθυνες επιχειρήσεις εφαρμόζουν τις ίδιες αξίες και αρχές οπουδήποτε έχουν επιχειρηματική παρουσία και αναγνωρίζουν ότι οι όποιες καλές πρακτικές σε έναν τομέα δεν αντισταθμίζουν αρνητικές επιδόσεις σε κάποιον άλλον. Με την ενσωμάτωση των 10 Αρχών του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact - UNGC) στις στρατηγικές, τις πολιτικές και τις διαδικασίες και τη δημιουργία μιας κουλτούρας ακεραιότητας, οι επιχειρήσεις δεν ανταποκρίνονται απλά στις βασικές ευθύνες τους απέναντι στον άνθρωπο και τον πλανήτη, αλλά θέτουν επίσης το πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία. Οι επιχειρήσεις αποτελούν οντότητες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, επηρεάζοντας και επηρεαζόμενες από τα δεδομένα της εποχής και του χώρου δράσης τους. Οφείλουν επομένως να αναγνωρίζουν την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Να σέβονται δηλαδή τις αρχές και τις αξίες που χαρακτηρίζουν τον πολιτισμό μας (τον σεβασμό προς τον άνθρωπο - την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την παροχή ίσων ευκαιριών, τον σεβασμό στο περιβάλλον που κληρονομήσαμε και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής). Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη απέκτησε μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια με την πανδημία του κορονοϊού, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι επιχειρήσεις, παράλληλα με την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, να εμπλακούν σε πρωτοβουλίες που αφορούν την κοινωνία και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Από τη δεκαετία του ’60 η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον επιχειρήσεων και μετόχων, είναι ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες, με την έκρηξη των κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, που όλο και περισσότερες εταιρείες εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

Οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών

Στο ζήτημα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και της βιώσιμης ανάπτυξης σημαίνοντα ρόλο έχουν τα τελευταία χρόνια οι πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ανάδειξη των επιχειρήσεων εκείνων που ανταποκρίνονται στα κριτήρια. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών, μια πρωτοβουλία που εγκαινιάστηκε στα πλαίσια των προσπαθειών για μια βιώσιμη ανάπτυξη στον πλανήτη, είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να έχουν πλέον οι σύγχρονες επιχειρήσεις. Στην πρωτοβουλία μετέχουν περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις, από 160 χώρες και 69 τοπικά δίκτυα. Δημιουργήθηκε το 2000 από τα Ηνωμένα Έθνη, καλώντας τις επιχειρήσεις να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές και τη λειτουργία τους με τις 10 Οικουμενικές Αρχές που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις συνθήκες εργασίας, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ από το 2015 ενθαρρύνονται παράλληλα να αναλάβουν δράσεις που προάγουν τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals - SDGs).

Οι 10 Αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του OΗΕ
Σύμφωνα με το UN Global Compact οι επιχειρήσεις οφείλουν να:

1. υποστηρίζουν και να σέβονται την προστασία των διεθνώς διακηρυγμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων

2.διασφαλίζουν ότι οι δικές τους δραστηριότητες δεν εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

3.προασπίζονται το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι και την αποτελεσματική αναγνώριση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης

4. προασπίζονται την εξάλειψη κάθε μορφής καταναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας

5. προασπίζονται την ουσιαστική κατάργηση της παιδικής εργασίας

6. προασπίζονται την εξάλειψη των διακρίσεων στις προσλήψεις και την απασχόληση

7. υποστηρίζουν μια προληπτική προσέγγιση ως προς τις περιβαλλοντικές προκλήσεις

8. αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση μεγαλύτερης περιβαλλοντικής υπευθυνότητας

9.ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και διάδοση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών και

10. αντιτίθενται σε κάθε μορφής διαφθορά, συμπεριλαμβανομένων του εκβιασμού και της δωροδοκίας

Εκατοντάδες ισχυρά ονόματα στο ελληνικό δίκτυο

Στη χώρα μας, επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς προχώρησαν το 2000 στη δημιουργία του CSR HELLAS, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων ευρωπαϊκών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που στα μέσα της δεκαετίας του ’90 ανέλαβαν την πρωτοβουλία της επιχειρηματικής κοινότητας υπέρ της κοινωνικής συνοχής. Είχε προηγηθεί τον Μάιο του 1994 η «Ευρωπαϊκή Διακήρυξη των Επιχειρήσεων κατά του Κοινωνικού Αποκλεισμού», την οποία υπέγραφε μια ομάδα Ευρωπαίων επιχειρηματιών και διευθυντών επιχειρήσεων, με στόχο την ανεύρεση τρόπων για προαγωγή της κοινωνικής τους υπευθυνότητας. Στο ελληνικό δίκτυο μετέχουν πλέον εκατοντάδες ισχυρά ονόματα του ελληνικού επιχειρείν. Το Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ ξεκίνησε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία με στόχο τη διεθνή αναγνώριση μιας νέας κατηγορίας πρωτοπόρων στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Sustainable Development Goals - SDGs) για το 2022. Κάθε χρόνο, το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών επιβραβεύει μια ομάδα πρωτοπόρων στους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - ηγέτες επιχειρήσεων που κάνουν εξαιρετική δουλειά για να προωθήσουν τους παγκόσμιους στόχους μέσω της εφαρμογής των 10 Αρχών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εργασία, το περιβάλλον και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι 17 SDGs: (Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης)

  •  Καταπολέμηση της φτώχειας.
  •  Μηδενισμός της πείνας.
  •  Καλή υγεία και ευημερία.  Ποιότητα στην εκπαίδευση.
  •  Ισότητα φύλων.
  •  Καθαρό νερό και υγιεινή.
  •  Προσιτή και καθαρή Ενέργεια.
  •  Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη.
  •  Βιομηχανία, καινοτομία και υποδομές
  •  Περιορισμός των ανισοτήτων.
  •  Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες.
  •  Υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή.
  •  Δράση για το κλίμα.
  •  Ζωή κάτω από τη θάλασσα.
  •  Ζωή στη στεριά.
  •  Ειρήνη και ισχυροί Θεσμοί Δικαιοσύνης.
  •  Συνεργασία για τους Στόχους.

Η αναγνώριση των πρωτοπόρων

Έως και 10 νέοι πρωτοπόροι SDGs για το 2022 θα ανακοινωθούν και θα αναγνωριστούν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ηγετών του Παγκόσμιου Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών, μια διαδικτυακή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2022, ενώ θα παρουσιαστούν προφίλ στον ιστότοπο του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ. Οι επαγγελματίες που εργάζονται σε οποιοδήποτε επίπεδο εταιρείας που συμμετέχει στο Οικουμενικό Σύμφωνο του ΟΗΕ ενθαρρύνονται να υποβάλουν αίτηση, ενώ μπορούν να προτείνουν τον εαυτό τους ή άλλους. Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές από τις 14 Ιανουαρίου έως τις 15 Μαρτίου. Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν ένα σχέδιο για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους - χαράσσοντας έναν δρόμο για τα επόμενα 15 χρόνια, με στόχο τον τερματισμό της ακραίας φτώχειας, την καταπολέμηση της ανισότητας και της αδικίας και την προστασία του πλανήτη μας. Στο επίκεντρο της «Ατζέντας 2030» βρίσκονται οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που ορίζουν με σαφήνεια τον κόσμο που θέλουμε - εφαρμόζονται σε όλα τα έθνη και δεν αφήνουν κανέναν πίσω. Οι νέοι παγκόσμιοι στόχοι προκύπτουν από μια διαδικασία που ήταν πιο περιεκτική από ποτέ, με τις κυβερνήσεις να εμπλέκουν τις επιχειρήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τους πολίτες από την αρχή.

H «Ν», αντιλαμβανόμενη πλήρως τον κοινωνικό ρόλο που πρέπει να επιτελούν τα ΜΜΕ, σε έναν κόσμο ραγδαίων εξελίξεων και αλλαγών, παρουσιάζει στην εκτενή παρούσα Eιδική Έκδοση, τις πολύπλευρες πτυχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε