Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΠΡΟΑΣΠΙΣΗΣ, ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 04:35
UPD:04/02/2022 10:02

Σταύρος Κωνσταντάς, Διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής

A- A A+

Η Εθνική Ασφαλιστική διαχρονικά επιστρέφει μέρος από την αξία της στην κοινωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια εκδίδει ετησίως έκθεση Εταιρικής Ευθύνης και συμμορφώνεται με τα πιο σημαντικά διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη & ESG.

Για άλλη μια χρονιά η Ασφαλιστική Αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς της πανδημίας, όπως άλλωστε και το σύνολο της αγοράς της χώρας μας. Οι συνέπειες της πανδημίας, των όλο και συχνότερων φυσικών καταστροφών, της ανάγκης διαφύλαξης της υγείας και της περιουσίας της κοινωνίας και, προσφάτως, οι αυξητικές τάσεις στον πληθωρισμό, φαίνεται ότι ορίζουν τη νέα χρονιά. Παράλληλα, με την τεχνολογία να πραγματοποιεί άλματα, δίδοντας λύσεις στις νέες συνθήκες κανονικότητας που βιώνουμε και τους καταναλωτές να εξοικειώνονται με αυτήν ολοένα και περισσότερο, σε ένα μεγάλο εύρος ηλικιών, οι τάσεις στην ασφαλιστική αγορά μεταβάλλονται τόσο από πλευράς ασφαλιστικών κινδύνων που προκύπτουν από υγειονομικούς και περιβαλλοντολογικούς παράγοντες, όσο και από τις νέες τάσεις και τις συμπεριφορές των ασφαλισμένων. Το επιχειρηματικό μοντέλο που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα από εταιρείες όπως η Εθνική Ασφαλιστική, που έχει την τιμή και το βάρος μιας ιστορικής διαδρομής μεγαλύτερης των 130 ετών, πρέπει να αποδείξει ενεργά τη δηλωμένη πρόθεση και εκπεφρασμένη στρατηγική της, για συμμετοχή και προσφορά, τόσο επιχειρηματικά όσο και κοινωνικά, σε ενέργειες και προγράμματα πρόληψης και προάσπισης του κοινωνικού ιστού. Επιχειρηματικά, το νέο μοντέλο λειτουργίας και ανάπτυξης των εταιρειών που επιβάλλουν οι συγκυρίες και τα νέα δεδομένα οδηγούν σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, ένα διαφορετικό Μοντέλο Επιχειρηματικής Λειτουργίας (Target Operating Model), με τις επιχειρήσεις του Κλάδου να οδηγούνται σε πλήρη αναδιάταξη προτεραιοτήτων και στρατηγικής, με έμφαση στην ψηφιοποίηση, στα νέα ευέλικτα προϊόντα και στα πολλαπλά και ευέλικτα δίκτυα διανομής.

Είναι πλέον διαπιστωμένο πως οι Ασφαλιστικές Εταιρείες αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την πανδημία περισσότερο ως ευκαιρία, παρά ως μία απειλή. Κινήθηκαν άμεσα, διαβλέποντας τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται στην οικονομία και την κοινωνία, όπως αυτές θα αναδυθούν μετά το πέρας του COVID. Επένδυσαν και συνεχίζουν να επενδύουν σε νέες δομές οργάνωσης και τεχνολογίας, ανέπτυξαν νέες μεθόδους και μοντέλα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων και των συνεργατών τους και ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες αναπτύσσοντας νέα προϊόντα που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες ασφάλισης της υγείας, της περιουσίας, της αποταμίευσης και της σύνταξης. Περισσότερο από όλα όμως επαναξιολόγησαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους, θέτοντας τις βάσεις για να μετασχηματιστούν σε οργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν πραγματικούς πυλώνες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, πυρήνα της οποίας αποτελούν οι πληροφορίες και η αξιοποίησή τους.

Προσαρμοστικότητα

Βασικό προαπαιτούμενο για να επιτευχθούν οι δομικές αυτές κινήσεις στην ασφαλιστική αγορά, τόσο για τη νέα χρονιά όσο και γενικότερα για το μέλλον, είναι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, αλλά και ένα ελκυστικό επενδυτικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον που θα βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτυχθούν, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τους ασφαλισμένους τους αλλά και εν γένει τη χρηματοοικονομική αγορά. Κοινωνικά, οι τρέχουσες συγκυρίες τώρα περισσότερο από ποτέ επιβάλλουν την ανάγκη οι ασφαλιστικές εταιρείες να συμβάλουν ουσιαστικά στην προάσπιση του κοινωνικού συνόλου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν ακολουθούν απλά αλλά ορίζουν τις εξελίξεις, κάτι το οποίο επιδιώκουν μέσω των ενεργειών που κάνουν.

Η Εθνική Ασφαλιστική όμως δεν επιδιώκει απλά να συνδιαμορφώνει το μέλλον, αλλά να στηρίζει εμπράκτως την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Ασφαλιστική διαχρονικά επιστρέφει μέρος από την αξία της στην κοινωνία, ενώ τα τελευταία χρόνια εκδίδει ετησίως έκθεση Εταιρικής Ευθύνης και συμμορφώνεται με τα πιο σημαντικά διεθνή πρότυπα για Βιώσιμη Ανάπτυξη & ESG. Κατά τη διάρκεια της δύσκολης διετίας, η εταιρεία υπήρξε σταθερός αρωγός της πολιτείας τόσο σε θέματα υγείας -υποστηρίζοντας με παροχή ιατρικών μηχανημάτων και υλικών τις δομές του υπουργείου Υγείας- όσο και σε θέματα Παιδείας. Παράλληλα δεν σταματήσαμε να αξιολογούμε και να επιβραβεύουμε προσπάθειες φορέων και οργανισμών που αποδεδειγμένα επί σειρά ετών παράγουν σημαντικό κοινωνικό έργο. Σε κάθε ενέργεια, η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε την πλήρη στήριξη των εργαζομένων, αλλά και των ανθρώπων των δικτύων διανομής. Στην Εθνική Ασφαλιστική πάντα βάζουμε τον πήχη ψηλά - πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε καλύτερα και εκεί στοχεύουμε! Για 130 χρόνια, στην Εθνική Ασφαλιστική στεκόμαστε πάντα δίπλα στο άνθρωπο, την κοινωνία, τον πολιτισμό. Είναι αυτές οι αξίες που μας καθορίζουν και μας οδηγούν επιχειρηματικά και κοινωνικά. [SID:14922988]

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε