Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΑΔΜΗΕ: Πράσινες επενδύσεις με πυξίδα τη βιωσιμότητα

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 03:50
UPD:04/02/2022 09:55
A- A A+

Πλάνο διασυνδέσεων ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030. 

Mε στόχο ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κάνει πραγματικότητα τη νέα γενιά ηλεκτρικών υποδομών και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη στροφή της Ελλάδας προς την καθαρή ενέργεια και την αειφορία.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη

Με νέες διασυνδέσεις σε θάλασσα και στεριά, ο Διαχειριστής βελτιώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας και γίνεται καταλύτης για την ασφαλή και επιτυχή μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή. Το «πράσινο» επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, θέτει τα επόμενα χρόνια το ηλεκτρικό σύστημα υψηλής τάσης σε τροχιά διπλασιασμού. Κυκλάδες, Κρήτη, Σποράδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο μπαίνουν «στην
πρίζα» επεκτείνοντας την αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση προς κάθε γωνιά της χώρας. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος νησιωτικών διασυνδέσεων, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή από ρυπογόνα, ορυκτά καύσιμα στο Αιγαίο θα μηδενιστούν. Τα οφέλη των έργων του Διαχειριστή έχουν όμως και σημαντική οικονομική διάσταση. Με την προσάρτηση των νησιών στον ηπειρωτικό κορμό, ανοίγει ο δρόμος για την απομείωση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Σήμερα, η εξοικονόμηση από τα έργα που υλοποιήθηκαν την τελευταία τριετία αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να προσεγγίσει το 1,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση έως το 2030.

Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Ο ΑΔΜΗΕ, ως μια σύγχρονη εταιρεία που ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα διακυβέρνησης, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να δημοσιεύσει για πρώτη φορά Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, που περιλαμβάνει ένα συμπαγές σχέδιο μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων του, με σαφώς ορισμένους και μετρήσιμους στόχους. Οι πρωτοβουλίες που προβλέπονται στη νέα Στρατηγική θα αναπροσαρμόσουν τη λειτουργία της Εταιρείας, με βάση ένα επιχειρηματικό μοντέλο που διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες του Διαχειριστή θα συνυπολογίζουν κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά κριτήρια, συνδυάζοντας στοιχεία πρωτοπορίας και τεχνολογικής καινοτομίας, στα πρότυπα διεθνών καλών πρακτικών. Στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων και των κοινωφελών επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ο άνθρωπος και το φυσικό περιβάλλον. Με δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που για το 2021 ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ, ο Διαχειριστής εξακολουθεί να στηρίζει με συνέπεια την κοινωνία στη δοκιμασία της υγειονομικής κρίσης και συντρέχει έμπρακτα την επούλωση των πληγών που αφήνουν πίσω τους οι φυσικές καταστροφές, όπως με την αναδοχή αναδάσωσης στην πυρόπληκτη Βορειοανατολική Αττική και την ανακούφιση των κατοίκων της Κρήτης που επηρεάστηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου φθινοπώρου.
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε