Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

PRODEA Investments: Εταιρική υπευθυνότητα και αειφόρος επιχειρηματικότητα

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 02:35
UPD:07/02/2022 10:02

eLement: Νέο, σύγχρονο βιοκλιματικό κτήριο γραφείων στο Μαρούσι
 

A- A A+

Παρεμβάσεις με επίκεντρο την κοινωνική και την περιβαλλοντική προσφορά μέσω του προγράμματος «Δομές Ευθύνης».

H PRODEA Investments, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, με ενεργητικό 2,9 δισ. ευρώ, δεν είναι μόνον ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος επενδυτικός οργανισμός, αλλά και ένας πρεσβευτής της αειφορίας και, ταυτοχρόνως, ένας συνεπής αρωγός της κοινωνίας. Από το 2016 υλοποιεί ένα διαρκώς εμπλουτιζόμενο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας, τις «Δομές Ευθύνης», μέσω του οποίου συμβάλλει στη βελτίωση και τη λειτουργική αναβάθμιση σημαντικών δομών και στην αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Το πρόγραμμα έχει ένα πανελλαδικό εύρος παρεμβάσεων, με επίκεντρο την κοινωνική και την περιβαλλοντική προσφορά.

Κοινωνική προσφορά

Στον κοινωνικό τομέα, την περίοδο 2016 - 2019 υλοποίησε έργα ανάπλασης στο Γηροκομείο Καστοριάς, στο Ειδικό Νηπιαγωγείο του Δήμου Αθηναίων, στα Παιδικά Χωριά SOS στη Βάρη, στο Κοινοτικό Κατάστημα Ειδομένης και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας. Τη διετία 2020 - 2021 οι παρεμβάσεις της επικεντρώθηκαν:

Στην κτηριακή αναβάθμιση και ανακαίνιση τμημάτων του Νοσοκομείου Μεταξά στον Πειραιά, που ειδικεύεται κυρίως στις ογκολογικές παθήσεις.

Στο έργο μόνωσης στην ταράτσα και την κεραμοσκεπή στο κτήριο της ΕΛΕΠΑΠ στην Αθήνα, του πρώτου φιλανθρωπικού μη κερδοσκοπικού σωματείου στην Ελλάδα που παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά.

Στη δημιουργία Μονάδας Φροντίδας για την ασφάλεια των παιδιών στο Νοσοκομείο «Αττικόν» σε συνεργασία με τη ΜΚΟ ELIZA.

Στα έργα θερμομόνωσης και συντήρησης στους ξενώνες του Συλλόγου «Φλόγα» για τη στήριξη παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες.  Στην επισκευή και κτηριακή αναβάθμιση του Χημείου στο Γυμνάσιο και Λύκειο Σύμης.

Στην υποστήριξη του πρωταθλητή ιστιοπλοΐας ΑμεΑ Στράτου Αχλάτη. Παράλληλα, στην πρώτη κορύφωση της πανδημίας, συνέβαλε στη διαχείρισή της, με την απευθείας εισαγωγή αναγκαίου εξοπλισμού και τη διάθεσή του στις υγειονομικές αρχές.

Η αειφορία ως επιλογή ανάπτυξης

Την τρέχουσα περίοδο, η PRODEA Investments υλοποιεί ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ σε τομείς αιχμής με «πράσινο» χαρακτήρα. Με δεδομένο ότι κορυφαίος στόχος της εταιρείας είναι τα κτήριά της να συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής, το πρόγραμμα περιλαμβάνει προσυμφωνημένα projects με έμφαση στο βέλτιστο ενεργειακό τους αποτύπωμα και στο εργασιακό wellbeing. Τα «πράσινα» γραφεία της είναι πιστοποιημένα από διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, όπως LEED ή BREEAM, χάρη στην αειφορία τους. Για τον στόχο αυτόν άλλωστε εξέδωσε το πρώτο «πράσινο» ομόλογο για αειφόρες επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, ύψους 300 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιό της με νέα, βιοκλιματικά κτήρια και θα κάνει παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. 

Τρέχουσες παρεμβάσεις εταιρικής υπευθυνότητας

Στις υπό ανάπτυξη παρεμβάσεις της PRODEA Investments, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η διαμόρφωση χώρου υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, και η αποκατάσταση του Λόφου του Στρέφη, ένα έργο πνοής σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, που θα ζωντανέψει έναν από τους κεντρικότερους και πιο παραμελημένους πνεύμονες πρασίνου της Αθήνας, ώστε οι δημότες να απολαύσουν έναν υψηλής ποιότητας χώρο πρασίνου, αναψυχής και άθλησης.

Τα επόμενα σχέδια

Μεταξύ πολλών σημαντικών επενδύσεων, η εταιρεία συμμετέχει στην ανάπλαση του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά ως του πρώτου βιοκλιματικού ουρανοξύστη στην Ελλάδα. Ακόμη, ολοκληρώνεται η επένδυση στο πρώτο ξενοδοχείο στην Αθήνα της αλυσίδας Moxy (του ομίλου Marriott), που μεταμορφώνει το Σαρόγλειο μέγαρο της Ομόνοιας σ’ ένα οκταώροφο, σύγχρονο ξενοδοχείο. Επίσης, αναπτύσσει ένα κτηριακό συγκρότημα πράσινων γραφείων στη συμβολή Συγγρού, Λαγουμιτζή και Ευρυδάμαντος στην Αθήνα, ενώ κορυφαίες εταιρείες έχουν μισθώσει τους χώρους του νέου βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων Element στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησιάς.

Στο άμεσο μέλλον αναμένεται η ολοκλήρωση ενός ακόμα πράσινου κτηρίου γραφείων στη Συγγρού 44, που θα βοηθήσει στην ανάπλαση και την αναβάθμιση της κεντρικής αυτής αρτηρίας. Οι επενδύσεις της εταιρείας σε Logistics centers στον Ασπρόπυργο, που αξιοποιούν την ανάδειξη της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο, σε σημαντικά projects νέων ξενοδοχείων που ενισχύουν με ποιοτικά χαρακτηριστικά το εθνικό τουριστικό προϊόν, βιοκλιματικών κτηρίων γραφείων, καθώς και πολυτελών κατοικιών, όπως στο Ελληνικό, επιβεβαιώνουν όχι μόνο τη δυναμική της, αλλά κυρίως τη δέσμευσή της στις μεγάλες δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της αειφορίας.
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε