Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - «ΣΩΣΙΒΙΟ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 01:50
UPD:04/02/2022 09:39
A- A A+

Του Αντώνη Τσιμπλάκη, [email protected]

Η συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στη χώρα είναι πολυεπίπεδη και αφορά, εκτός από τη βοήθεια σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενισχύσεις στην υγεία, στον πολιτισμό, στον στρατό, στα σώματα ασφαλείας, αλλά και στην εκπαίδευση. 

Πολυδιάστατο είναι το κοινωφελές έργο των Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι σταθερά εδώ και δεκαετίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει η Ελλάδα, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, όπως ήταν για παράδειγμα η προηγούμενη δεκαετία λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η τελευταία διετία, με την υγειονομική κρίση να δοκιμάζει κράτος και πολίτες. Τα δεκάδες ιδρύματα που έχουν δημιουργηθεί από Έλληνες εφοπλιστές, όχι μόνο προβαίνουν σε δωρεές για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων ή και περιοχών που έχουν πληγεί, αλλά παράλληλα ενισχύουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, ενώ παράλληλα στηρίζουν τον πολιτισμό και τις επιστήμες. Τα τελευταία χρόνια, οι νέες γενιές έχουν ευαισθητοποιηθεί και στο μείζον ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα της θάλασσας. Δύο τέτοια, μεταξύ άλλων, παραδείγματα είναι το BlueCycle, πρωτοποριακό πρόγραμμα γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας που δημιούργησε η Σουζάνα Λασκαρίδη, και το Common Seas που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από τους Φίλιππο και Αντώνη Λαιμό, κι έχει ως στόχο την εύρεση τοπικών, εθνικών και διεθνών λύσεων που θα θέσουν τέρμα στο πρόβλημα των πλαστικών στις θάλασσες και θα προστατεύσουν το μέλλον της ζωής πάνω στη Γη.

Η συλλογική προσπάθεια

Πέραν των μεμονωμένων πρωτοβουλιών, όσον αφορά την κοινωφελή δράση των Ελλήνων εφοπλιστών    που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποτιμηθεί, αφού και πολυδιάσπαρτη είναι, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν δημοσιοποιείται-, υπάρχει και το συλλογικό έργο του ελληνικού εφοπλισμού. Την τελευταία δεκαετία, μέσω αρχικά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και στη συνέχεια της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ», έχουν γίνει δεκάδες δωρεές, σε όλους τους τομείς. Υπολογίζεται ότι οι δωρεές αυτές προσεγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ και αφορούν μικρές αλλά και μεγάλες δράσεις. Χαρακτηριστικά, μέσα στο 2020, όταν και η Ελλάδα αντιμετώπιζε την πανδημία του κορονοϊού, υλοποιήθηκε από τη «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» ένα πολυδιάστατο έργο αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ. Για τις ανάγκες αντιμετώπισής της το Εθνικό Σύστημα Υγείας «προικοδοτήθηκε» από τη «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» με 335 αναπνευστήρες ΜΕΘ, 20 φορητούς αναπνευστήρες, 200 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών οργάνων ΜΕΘ, 100 νοσοκομειακές κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, το πρώτο στην Ελλάδα ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ με σύστημα αρνητικής πίεσης και πλήθος ιατροτεχνολογικών ειδών, αναλωσίμων και υγειονομικού υλικού, καθώς και με 22 σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα.

Επιπλέον, ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στην υποστήριξη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής, μέσω ενεργειών όπως είναι η προσφορά διαφόρων τύπων οχημάτων και η επισκευή του μεγαλύτερου σκάφους του Λιμενικού («Γαύδος»), καθώς και η συνεχής παροχή ειδών ατομικής προστασίας. Επιπροσθέτως, ολοκληρώθηκε η παράδοση στο Λιμενικό δέκα ταχύπλοων περιπολικών σκαφών υψηλών προδιαγραφών, άρτια εξοπλισμένων, ενώ υποστηρίζεται η επισκευή ελικοπτέρων Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ναυτιλιακή κοινότητα ανταποκρίθηκε άμεσα και στην έκκληση του υπουργείου Παιδείας για την ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη δωρεά 5.000 tablets για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας άρχισε και συνεχίζει να υλοποιείται πρόγραμμα ανακαίνισης και κατασκευής χώρων υγιεινής στους θαλάμους νοσηλείας και στους κοινόχρηστους χώρους δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και παραδόσεων κλινοσκεπασμάτων στα 120 νοσοκομεία όλων των υγειονομικών περιφερειών.  [SID:14870448] 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε