Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΟΛΠ: Οφέλη για όλους από το πετυχημένο παράδειγμα διμερούς διεθνούς συνεργασίας

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 01:45
UPD:16/02/2022 16:04
A- A A+

Ανάπτυξη δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος και ανταπόδοσης σημαντικού μέρους του οικονομικού οφέλους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Mια νέα εποχή για το Λιμάνι του Πειραιά είναι ήδη γεγονός, με ορατά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε πολλαπλά επίπεδα. Το μεγάλο ενδιαφέρον στην παρούσα περίπτωση επιχειρηματικής δραστηριότητας από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά παρουσιάζεται στον επιτυχημένο συνδυασμό της απόλυτης ναυτιλιακής τεχνογνωσίας, με την έλευση του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγαντα, της COSCO SHIPPING στην Ελλάδα, με την παράλληλη και ταυτόχρονη ανάπτυξη δράσεων και συστηματικών ενεργειών προστασίας του περιβάλλοντος και ανταπόδοσης σημαντικού μέρους του οικονομικού οφέλους στην ελληνική οικονομία και κοινωνία με ποικίλους τρόπους.

Στην προκειμένη περίπτωση και κρίνοντας αποκλειστικά εκ των αποτελεσμάτων, πρόκειται για μια πρότυπη πλέον διαχείριση του Λιμένα στη βάση της άριστης και απολύτως πετυχημένης συνεργασίας και συντονισμού δύο επιχειρήσεων  με τόσο διαφορετικές κουλτούρες και συνήθειες, την COSCO Shipping, μία εκ των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών στον κόσμο, και το Λιμάνι του Πειραιά, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, σε μια ευθυγραμμισμένη πορεία των δύο πλευρών με απώτερο στόχο τον συνδυασμό και τη μέγιστη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων τους. 

Υψηλές επενδύσεις και εντυπωσιακή ανάπτυξη

Είναι πλέον γνωστές οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στον Λιμένα από τον Όμιλο COSCO SHIPPING και τη Διοίκηση του ΟΛΠ, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος αριθμός έργων, τα οποία υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις προφανώς δεν έχουν μείνει στο ύψος των υποχρεωτικών επενδύσεων που προβλέπονται από τη σύμβαση παραχώρησης των μετοχών του ΟΛΠ, αλλά περισσότερες επενδύσεις που σχετίζονται με θέματα ψηφιοποίησης και περιβάλλοντος αποφασίζονται και υλοποιούνται στη βάση του πλάνου για τη συνολική αναβάθμιση και ανάπτυξη του Λιμένα Πειραιά.

Στόχος άλλωστε είναι η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων δραστηριοποίησης του λιμανιού, όπως για παράδειγμα η δυναμική της κρουαζιέρας με την ήδη παρεχόμενη ολοκληρωμένη διαχείριση και εξυπηρέτηση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων τοπικά, με ισχυρή επίδραση στην εγχώρια οικονομία και απασχόληση, αλλά και ευρύτερα στον ρόλο της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η αλματώδης ανάπτυξη της δραστηριότητας διαχείρισης των εμπορευματοκιβωτίων, η οποία έχει αναβαθμίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο, με το Λιμάνι να θεωρείται ήδη ένας από τους σημαντικότερους εφοδιαστικούς κόμβους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι αναφερόμενες επενδύσεις της COSCO SHIPPING στην ελληνική αγορά έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του ΟΛΠ στο ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται συνεχώς.

Πολύ σημαντική είναι και η ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί στη Ναυπηγοεπισκευή, έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο της Ελληνικής Οικονομίας, που προσφέρει εργασία σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Με τις επενδύσεις που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και τη βελτίωση των υποδομών έχει επιτευχθεί σημαντική αύξηση των πλοίων που δεξαμενίζονται στις σταθερές και πλωτές δεξαμενές του ΟΛΠ, από 69 το 2016 σε 141 το 2021 (+104%), αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο όταν ολοκληρωθούν και οι επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κύριος αποδέκτης του οφέλους η τοπική κοινωνία και η ελληνική οικονομία

Βασική προτεραιότητα του ΟΛΠ αποτελεί η ανταπόδοση του ανωτέρω οικονομικού οφέλους μέσω της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της στήριξης των τοπικών κοινωνιών. Τόσο οι ανάγκες ανεφοδιασμού του τομέα της κρουαζιέρας όσο και αποκλειστικά οι μεγάλες ανάγκες ανεφοδιασμού του στόλου της COSCO SHIPPING καλύπτονται από την τοπική οικονομία και βιομηχανία. Επισημαίνεται ότι από το 2010 μόνο τα καράβια της COSCO SHIPPING που έχουν καταπλεύσει στον Πειραιά υπολογίζονται σε περίπου 4.000 ετησίως. Παράλληλα, έως και το έτος 2021 ο ΟΛΠ έχει προσφέρει πάνω από 3.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία και πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας σε σχετικές υπηρεσίες, συνεισφέροντας πάνω από 1,4 δισ. σε φόρους, δασμούς, κοινωνικές εισφορές στο Ελληνικό Δημόσιο και επενδύσεις.

Επίσης, κύρια μέριμνα και σημαντικό μέρος της στρατηγικής ανάπτυξης του Λιμανιού αποτελεί η απευθείας στήριξη της κοινωνίας με ποικίλους τρόπους, μέσω συστηματικών και στοχευμένων ενεργειών σε ετήσια βάση. Ο ΟΛΠ πραγματοποιεί κάθε χρόνο σπουδαίο έργο μέσω της προσφοράς του σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στα παιδιά, στους φοιτητές, αλλά και της συμβολής του στον αθλητισμό. Το τρέχον παράδειγμα της υποστήριξης της Ελληνικής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022 ως Gold Partner είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου και πολύπλευρου προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιεί ο Οργανισμός. Υπενθυμίζεται ότι εντός του ίδιου πλαισίου δράσης ο Όμιλος υπήρξε σε προηγούμενη αθλητική περίοδο Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ενεργά τους αθλητές με αναπηρία να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Ωστόσο, η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ του λιμένα και της εγγύτερης πόλης σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο αποτελεί κύρια προτεραιότητα για τον ΟΛΠ, καθώς πάγια πεποίθηση όλης της Διοίκησης είναι ότι το Λιμάνι σε κάθε περίπτωση ανήκει στους πολίτες και ως εκ τούτου μεγάλο μέρος εκτάσεων αξιοποιείται προς όφελος των κατοίκων των γύρω περιοχών και ευρύτερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Πάρκου με μια Πρότυπη Παιδική Χαρά και ποδηλατόδρομους σε μια έκταση 8.000 τ.μ. σύμφωνα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα και προδιαγραφές ασφαλείας εντός του λιμένα στον χώρο της κρουαζιέρας.

Πειραιάς: Tο Πράσινο Λιμάνι της Μεσογείου 

Όλη αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη στον Λιμένα προφανώς θα είχε σύντομη και απότομη ημερομηνία λήξης εάν δεν συνδυαζόταν με την προστασία του περιβάλλοντος και τη μέριμνα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Όλη η Διοίκηση του ΟΛΠ το γνωρίζει καλά αυτό έχοντας πλήρη επίγνωση των ζητημάτων και ως εκ τούτου λαμβάνει σημαντικά μέτρα είτε πρόληψης είτε αντιμετώπισης ήδη υπαρχόντων περιβαλλοντικών ζητημάτων, με τεράστιο αίσθημα ευθύνης απέναντι στο περιβάλλον και ειδικά στο θαλάσσιο περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται. Κύρια πρόκληση είναι οι επόμενες γενιές να παραλάβουν ένα αποδοτικό λιμάνι, το οποίο όμως θα αποτελεί συνάμα περιβαλλοντικό πρότυπο και πρότυπο πράσινης καινοτομίας σε ευρωπαϊκό και, γιατί όχι, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η στρατηγική που ήδη εφαρμόζεται είναι πλήρης και αυστηρή και η στόχευση είναι πολύπλευρη, καθώς αφορά την πρόληψη προστασίας του περιβάλλοντος και την ελαχιστοποίηση του αντικτύπου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον Λιμένα, αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με μέτρα αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ενεργειακή αυτονομία του λιμανιού με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παραγωγής ενέργειας. Ο ΟΛΠ ασπάζεται τη φιλοδοξία της Ευρώπης να γίνει η πρώτη περιοχή με μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050 και ήδη παίζει στρατηγικό ρόλο ώστε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία να γίνει πραγματικότητα. Εντός αυτού του πλαισίου το Λιμάνι κατέχει πολύ σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις και τίτλους από τα κορυφαία περιβαλλοντικά δίκτυα και αποδεδειγμένα υλοποιεί δράσεις και πρωτοβουλίες στηρίζοντας το όραμα της εταιρείας για το Πράσινο Λιμάνι της Μεσογείου.

Επισημαίνεται ότι, μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο η ΟΛΠ Α.Ε. εφαρμόζει σύμφωνα με τις απαιτήσεις συγκεκριμένων ISO προτύπων (ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 & ISO 50001:2018), λειτουργεί με συνεπή τρόπο προκειμένου να κατανοήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών, να αντιμετωπίσει παράλληλα τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που εμφανίζονται στην καθημερινή λειτουργία και να βελτιώσει την ενεργειακή της απόδοση. Στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη θαλάσσια βιωσιμότητα στη λιμενική βιομηχανία το Λιμάνι του Πειραιά φιλοξένησε φέτος το Παγκόσμιο Συνέδριο Green Port Cruise and Congress, στο οποίο διαχρονικά συμμετέχουν όλοι οι υπεύθυνοι λήψης των λιμενικών αποφάσεων από όλο τον κόσμο προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τα κρίσιμα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης και των βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών.

Η εταιρική διακυβέρνηση, ο δείκτης ESG και το Χρηματιστήριο

Ο παραπάνω τρόπος διαχείρισης του Λιμένα Πειραιά σε συνδυασμό με τη λελογισμένη και ορθή εταιρική διακυβέρνηση της Διοίκησης του ΟΛΠ οδήγησαν σε ένα υψηλό σκορ σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης, αναφορικά με τον νέο και πολύ σημαντικό δείκτη ESG. Ο ΟΛΠ εξαιτίας των υψηλών αυτών επιδόσεών του έχει ήδη συμπεριληφθεί στις 35 εισηγμένες εταιρείες που συμμετέχουν στον νέο δείκτη ΑΤΗΕΧ ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Παράλληλα η υγιής και ισχυρή οικονομική επίδοση οδήγησε στη διανομή αυξημένων μερισμάτων για όλους τους Μετόχους συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου.

Τελικά είναι γεγονός πως ο ΟΛΠ με τον συγκεκριμένο αυτό τρόπο διαχείρισης του λιμανιού αποτελεί αναμφισβήτητα πετυχημένο παράδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας, με τελικό αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη για όλους. 
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε