Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

ΣΤΟΧΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 01:18
UPD:04/02/2022 09:36

Ιουλία Τσέτη, Φαρμακοποιός MSc, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του UN Global Compact Network Hellas και μέλος Δ.Σ. του ΣΕΒ, υπεύθυνη για τη Διαφορετικότητα, τη Συμπερίληψη και την Ισότητα.
 

A- A A+

Οι σύγχρονες επιχειρήσεις οφείλουν να εργάζονται όχι μόνο με αριθμούς, αλλά κυρίως με ενσυναίσθηση και να επιστρέφουν συνειδητά ένα μέρος των πόρων τους στην κοινωνία και τους πλέον ευάλωτους. 

Kάθε κρίση αφήνει πάντα μία παρακαταθήκη. Και οι δύο σοβαρές κρίσεις των τελευταίων ετών -οικονομική και υγειονομική- μας δίδαξαν πολλά. Ίσως το σημαντικότερο, την αλληλεγγύη και την ανάγκη για αυτάρκεια και επάρκεια παραγωγής.

Εάν ο δεύτερος άξονας δείχνει τον δρόμο για την υγιή επιχειρηματικότητα και την πραγματική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο πρώτος, δηλαδή η αλληλεγγύη, αποτελεί το έναυσμα για την οικοδόμηση υπεύθυνων και βιώσιμων κοινωνιών.

Η αλληλεγγύη συμβαδίζει αρμονικά με την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και την οικονομία, συμβαδίζει αρμονικά με το Ηθικό Επιχειρείν. Και η ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας δεν έχει καμία σχέση με τη φιλανθρωπία. Η ευθύνη, την οποία καλούμαστε όλοι να ενσωματώσουμε στις αρχές και αξίες μας, αποτελεί ίσως το πιο υγιές και καθαρό «καύσιμο», το οποίο θα ζεσταίνει και δεν θα καίει αυτούς έχουν ανάγκη, τους πλέον ευάλωτους. Η φιλοσοφία του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη: «Αξία για τον Άνθρωπο, Ευθύνη για την Κοινωνία»,είναι σταθερή και αδιατάρακτη πάνω από μισό αιώνα ζωής. Βιώσιμη ανάπτυξη, αλληλεγγύη κυρίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, υπευθυνότητα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, έμφαση στην έρευνα και στην καινοτομία, αφοσίωση στην αριστεία και στη νέα γενιά, και ηθικό επιχειρείν αποτελούν τους κομβικούς άξονες του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη.

Εάν η οικονομική κρίση ανέδειξε εύγλωττα τις ανισότητες και η πανδημία μάς δίδαξε την ετοιμότητα, την αλληλεγγύη, την ανάγκη για αυτάρκεια και επάρκεια των πρώτων υλών, τότε η κλιματική αλλά και η ενεργειακή κρίση, που βρίσκονται ante portas, θα πρέπει να μας διδάξουν την υπευθυνότητα, ατομική και συλλογική, και τον σεβασμό στον πλανήτη μας, ακόμη και τώρα, την ύστατη στιγμή. Και ακόμη, να μας διδάξουν τη σύμπνοια και το κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από το να εργαστούμε σκληρά και αποδοτικά, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κατάργηση των ανισοτήτων, οι οποίες δεν τιμούν τις προηγμένες κοινωνίες. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις αλλά όχι μόνο με αριθμούς, οφείλουν να εργάζονται κυρίως με ενσυναίσθηση και να επιστρέφουν συνειδητά ένα μέρος των πόρων τους στην κοινωνία και τους πλέον ευάλωτους.

Ο Όμιλος ΟΦΕΤ έχει υιοθετήσει τα κριτήρια ESG (Envrinoment, Social, Governance) και τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης ως αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής του λειτουργίας, ενώ είναι υπό έκδοση ο νέος Απολογισμός Βιωσιμότητας. Ο Όμιλός μας στοχεύει να αυξήσει το κοινωνικό του αποτύπωμα, μειώνοντας παράλληλα το περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα, παραμένοντας προσηλωμένος στην ηθική και αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση.

Οι άξονες στους οποίους επικεντρώνεται είναι το τρίπτυχο: Κοινωνία, Περιβάλλον, Αγορά, μέσω των δράσεων «U & I Care - UNI-PHARMA & INTERMED & Εσύ και Εγώ νοιαζόμαστε», όπου βασικό μέλημα είναι η ομαλή λειτουργία των μονάδων μας προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Το μεγάλο στοίχημα της post Covid era είναι η δημιουργία ενός κόσμου βιώσιμου και συμπεριληπτικού -που θα αφήσει πίσω του συνειδητά τις ανισότητες-, το οποίο αποτελεί συλλογική υπόθεση όλων μας. [SID:14916581]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε