Επιμέλεια: Α. Τσιμπλάκης, Φ. Ζώης, Δ. Αλεξάκη, Τ. Ηγουμενίδη, Λ. Καλαμαρά, Μ. Λίτσης, Λ. Χρυσανθοπούλου, Α. Αγγελοπούλου, Α. Ντόκας

Προώθηση στην πράξη της κυκλικής βιώσιμης οικονομίας από την Τράπεζα Πειραιώς

Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 01:10
UPD:04/02/2022 09:35
A- A A+

Χρηματοδότηση επιχειρήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας.

H Πειραιώς είναι η πρώτη Τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην παροχή χρηματοδοτήσεων με ESG χαρακτηριστικά και ρήτρες περιβαλλοντικής αειφορίας σε κλάδους, από την ενέργεια και τη βιομηχανία μέχρι και πρόσφατα τη ναυτιλία, αποδεικνύοντας στην πράξη τη δέσμευσή της στην προώθηση της κυκλικής βιώσιμης οικονομίας. Για την Πειραιώς η ενσωμάτωση στόχων ESG, δηλαδή στόχων Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβέρνησης, τόσο στις εσωτερικές της λειτουργίες όσο και στις επιχειρηματικές της επιλογές, αποτελεί κεντρικό άξονα και στρατηγική δέσμευση. Τα κριτήρια αυτά συνδυάζουν την ανάπτυξη και την οικονομική απόδοση με την κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα και περαιτέρω παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δυνατότητα των επιχειρήσεων να απορροφήσουν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στο πλαίσιο των σχετικών συμφωνιών, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, θέτοντας κατά περίπτωση συγκεκριμένους στόχους, που μεταξύ άλλων αφορούν:

  • Την εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης
  • Τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας με μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται
  • Τη μείωση των εκπομπών CO2 
  • Τη μείωση της κατανάλωσης νερού
  • Τη μείωση των απορριμμάτων από την παραγωγική τους διαδικασία
  • Την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων πρώτων υλών

Οι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται μέσω των Sustainability Linked Loans έχουν το κίνητρο να πληρούν κριτήρια ESG (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Διακυβέρνησης), προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση κατά τη χορήγηση του δανείου, αναλαμβάνοντας παράλληλα την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να επωφελούνται των προνομίων σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Πρόσφατα επίσης, η Πειραιώς, η οποία κατέχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της Ελληνόκτητης εμπορικής ναυτιλίας, προχώρησε στην πρώτη από Ελληνική Τράπεζα ναυτιλιακή χρηματοδότηση με ενσωματωμένα κριτήρια ESG. Στόχος της Τράπεζας είναι η έμπρακτη προώθηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων, η προσαρμογή τους στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους στη διεθνή αγορά και η συμμετοχή τους στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs) και της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Το περιβαλλοντικό όφελος που αναμένεται να επιτευχθεί τα επόμενα έτη από την ενεργή σύμπραξη των επιχειρήσεων και της Τράπεζας εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, στην ορθολογική χρήση πρώτων υλών, καθώς και γενικότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. 

Ηγετική θέση στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης

Με βάση τις νέες προτεραιότητες που επιβάλλει ο δρόμος προς την ανάπτυξη της οικονομίας σε βιώσιμη κατεύθυνση, η Πειραιώς δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση και την υποστήριξη επενδύσεων και επιχειρηματικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων που είναι προσανατολισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, σε τομείς όπως η πράσινη οικονομία, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καινοτόμες αλλαγές στον αγροδιατροφικό τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, οι καθαρές τεχνολογίες, η καινοτομία, η
προστασία της βιοποικιλότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πειραιώς έχει ηγετική θέση στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ,έχοντας χρηματοδοτήσει περίπου 40% της εγκατεστημένης ισχύος της χώρας, με χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις που είναι στο συμβατικό στάδιο τώρα και δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί. Παράλληλα, προσφέρει υπηρεσίες αξιολόγησης Αειφορίας, με σκοπό την ολιστική αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων που ενδέχεται να προκύψουν σε μία νέα επένδυση ή/και σε υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις, αξιολογώντας, πέρα από τους οικονομικούς, και τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Επιπλέον, προσφέρει τεχνοοικονομική Αξιολόγηση Έργων Πράσινης Επιχειρηματικότητας, με σκοπό την αξιολόγηση των νέων επιχειρηματικών Projects πράσινων επενδύσεων, ελέγχοντας την εφαρμοζόμενη τεχνολογία και το κόστος της, την επιλογή του εξοπλισμού, την εκτιμώμενη παραγωγικότητα του έργου, την εμπειρία του εγκαταστάτη και την αδειοδοτική ωριμότητα.


Μειώνει σταθερά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Η Τράπεζα Πειραιώς, εδώ και 10 χρόνια, υλοποιεί προγράμματα που έχουν στόχο τη διαρκή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προέρχεται από την καθημερινή λειτουργία της. Εφαρμόζει στο σύνολο των υποδομών και των δραστηριοτήτων της ένα ολοκληρωμένο -και συνεχώς βελτιούμενο- Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που πιστοποιείται κατά EMAS. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την ηλεκτρική κατανάλωση, την κατανάλωση πόρων, όπως το χαρτί εκτύπωσης και το νερό, τις επαγγελματικές μετακινήσεις, τις κάθε είδους ανακυκλώσεις, καθώς και την υιοθέτηση νέων πρακτικών, όπως η προώθηση της ηλεκτρονικής τραπεζικής. Με τον τρόπο αυτό, επιτυγχάνει αρτιότερο σχεδιασμό του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης και άλλων περιβαλλοντικών προγραμμάτων, με απόλυτα μετρήσιμους στόχους, που οδηγούν στη μείωση των λειτουργικών επιπτώσεων, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων. Ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των συστημάτων αυτών, η Τράπεζα κατάφερε να μειώσει κατά 22% τις συνολικές εκπομπές CO2 ανά εργαζόμενο από το 2014, ενώ το ετήσιο καθαρό οικονομικό όφελος από την εφαρμογή αυτών των περιβαλλοντικών προγραμμάτων ξεπέρασε τα 5,5 εκατ. €.
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε