Στόχος η απασχόληση

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 12:15
UPD:12:19
Kouzilos photography
A- A A+

Naftemporiki Society 

Του Σπύρου Πρωτοψάλτη
Διοικητή του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού, ΟΑΕΔ

ΜΕ «ΟΔΗΓO» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και κατάρτισης που ενεργοποιήθηκαν με επιτυχία το προηγούμενο έτος, καθώς και την παρακαταθήκη του ψηφιακού μετασχηματισμού που επιταχύνθηκε με ραγδαίους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο ΟΑΕΔ συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί νέα προγράμματα και παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της απασχόλησης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και την καλύτερη εξυπηρέτηση και στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, για το επόμενο έτος ο σχεδιασμός εστιάζει σε τρεις κεντρικούς άξονες:

ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, που αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα των ενεργητικών πολιτικών του Οργανισμού. Μέσω της επιχορήγησης μισθών και εισφορών ο ΟΑΕΔ προσφέρει ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη ανέργων σε νέες θέσεις εργασίας, με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης. Αυτό επιτελείται καθώς, μετά το τέλος των προγραμμάτων, είτε οι ωφελούμενοι απορροφούνται από τις επιχειρήσεις-δικαιούχους είτε η εμπειρία που αποκτούν ενισχύει την απασχολησιμότητά τους, καθιστώντας τους πιο ανταγωνιστικούς στην αναζήτηση εργασίας. Τα στοχευμένα και απλουστευμένα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά και από πόρους του ΕΣΠΑ, θα επιχορηγήσουν περισσότερες από 75.000 θέσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε ανέργους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και στις επιχειρήσεις να αυξήσουν το προσωπικό τους.

ΣΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των δεξιοτήτων και στην επανειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας που συνιστά κεντρική κυβερνητική προτεραιότητα και έχει διατυπωθεί στο «Ελλάδα 2.0», με επενδύσεις που θα ξεπεράσουν το 1,1 δισ., καθώς και με την αναγκαία μεταρρύθμιση της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητάς της. Με γνώμονα τις επιτυχημένες και καινοτόμες συνεργασίες με παγκόσμιες ηγέτιδες εταιρείες τεχνολογίας, όπως οι Google, Cisco, Amazon και Coursera, αλλά και πιλοτικές δράσεις με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Οργανισμός ετοιμάζεται να εκκινήσει μια «νέα γενιά» προγραμμάτων κατάρτισης, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, καθώς και στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των εκπαιδευτικών εκροών, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της παρεχόμενης κατάρτισης και την ουσιαστική διασύνδεσή της με την οικονομία.

ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΣΙΑΚΟ και ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΕΔ σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης που έχει στο επίκεντρο των πολιτικών της την ταχύτερη εργασιακή ένταξη ή επανένταξη των ανέργων και όχι μόνο την προσωρινή οικονομική στήριξή τους μέσω παροχών. Για να μετατραπεί σε πραγματικό παραγωγό ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης που στηρίζουν τους ανέργους να βρουν δουλειά και τις επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Οργανισμός θα υλοποιήσει ένα εκτεταμένο σχέδιο εκσυγχρονισμού, ώστε να ενισχυθεί η επιχειρησιακή του ικανότητα και να ενταθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός του, όπως άλλωστε προβλέπεται στο «Ελλάδα 2.0». Οι επενδύσεις στις υποδομές, στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και οι οργανωσιακές αλλαγές για μεγαλύτερη ευελιξία και επίσπευση, απλοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών, είναι απαραίτητες για την αποτελεσματική υλοποίηση όλων των παραπάνω.

ΜΕ ΟΡΑΜΑ, σχέδιο, αποφασιστικότητα, εμπειρία και τεχνογνωσία, ο ΟΑΕΔ στοχεύει το 2022 να αποτελέσει αφετηρία για μία νέα περίοδο στη μακρά ιστορία του ως κεντρικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους για να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως οργανισμός-συνώνυμο της απασχόλησης.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε