Το αποτύπωμα των ΕΣΠΑ στην οικονομία

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 11:46
UPD:12:19
A- A A+

Naftemporiki Society 

Του Γιάννη Τσακίρη
Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
 

Η ΝEΑ χρονιά ξεκίνησε, και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις και αναμένουμε την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, 26,3 δισ. ευρώ, που θέτει και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αναπτυξιακή οικονομία και επιχειρηματικότητα.

ΤΟ ΝEΟ Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως πλέον ονομάζεται το νέο ΕΣΠΑ, στοχεύει να θέσει μια βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά για όλους ανεξαιρέτως. Δηλαδή, να δημιουργήσει και να προωθήσει νέες επενδυτικές στρατηγικές που θα ενισχύσουν μία περιβαλλοντική αλλά και επιχειρηματική ανάπτυξη, η οποία θα είναι ισορροπημένη σε όλους τους τομείς, αλλά και που θα καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες και ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

ΤΟ ΝEΟ ΕΣΠΑ θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.

Βέβαια, έως το τέλος του 2023, που είναι η τυπική λήξη του τρέχοντος ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 23,2 δισ. ευρώ, έχουμε ως επιπλέον στόχο τα υπάρχοντα κονδύλια να έχουν απορροφηθεί στο σύνολό τους. Τα ενταγμένα έργα ήδη έχουν ξεπεράσει το 147%. Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι τα συμβασιοποιημένα έργα, αυτά δηλαδή που έχουν νομική δέσμευση, που έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία δέσμευσης, έχουν ξεπεράσει το 107%.

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜEΣ από το ΕΣΠΑ έως σήμερα είναι στο 64% δημόσια δαπάνη και στο 70% κοινοτική συμμετοχή. Δηλαδή έχουν απορροφηθεί πάνω από 13 δισ. ευρώ. Ο επιπλέον στόχος μας-πρόκληση είναι το 70% να το φτάσουμε στο 100% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, που λήγει το πρόγραμμα. Δηλαδή να απορροφήσουμε επιπλέον 5,75 δισ. ευρώ, κάτι λιγότερο από 3 δισ. ευρώ ετησίως. Μιλάμε για έναν στόχο απολύτως υλοποιήσιμο, ο οποίος αναμένεται να προσδώσει μία σταθερότητα στη χώρα μας.

ΣΤΟ ΠΛΑIΣΙΟ αυτό έχουμε και τον νέο εφαρμοστικό νόμο του ΕΣΠΑ, του οποίου η διαδικασία της διαβούλευσης ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί επί της ουσίας τον εφαρμοστικό νόμο του νέου ΕΣΠΑ και -μεταξύ άλλων- εισάγει ρυθμίσεις για την απλούστευση, επιτάχυνση και ορθή εκτέλεση των διαδικασιών διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων.

Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ των διαδικασιών στο σκέλος που ακουμπά εθνικές κανονιστικές ρυθμίσεις αποτελεί βασική μας επιδίωξη. Μέσω του νέου εφαρμοστικού νόμου προσπαθούμε να προωθήσουμε νέες απλουστεύσεις όπου και όποτε υπάρχουν οι δυνατότητες, ενώ οι λειτουργικές διαφοροποιήσεις και οι αναβαθμίσεις που εισάγουμε στο νέο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου θα βελτιώσουν κάθε διαδικασία κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

ΤΟ ΝEΟ σχέδιο νόμου αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα νέα προγράμματα, των οποίων οι πρώτες προσκλήσεις αναμένεται να δημοσιευθούν έως τον Απρίλιο, με πρώτο το νέο πρόγραμμα για την Ανταγωνιστικότητα. Η έγκαιρη έναρξη υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της νέας περιόδου 2021-2027 θα επιτρέψει την απρόσκοπτη μετάβαση ανάμεσα στις δύο περιόδους χωρίς κενό χρηματοδότησης, ενισχύοντας τη ρευστότητα της οικονομίας και συμβάλλοντας και στην ομαλή εκτέλεση του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε