H Θεσσαλονίκη αλλάζει με σχέδιο και πολιτική βούληση

Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2022 11:33
UPD:18:05

Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης

A- A A+

Naftemporiki Society

Του Κωνσταντίνου Ζέρβα 
Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης

Βρισκόμαστε στο μέσον της διαδρομής της θητείας της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά συγχρόνως -εδώ και δύο χρόνια- μέσα σε μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση που έχει μεταβάλει προτεραιότητες και δημόσιες πολιτικές. Η προστασία της δημόσιας υγείας και η στήριξη των κοινωνιών με κάθε τρόπο είναι αυτονόητα στην πρώτη γραμμή και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικά αναφέρω στον Δήμο Θεσσαλονίκης την τρίτη συνεχόμενη μείωση των δημοτικών τελών, που αθροιστικά αγγίζει το 30%, χωρίς ποιοτική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για μια σειρά μεγάλων projects που αφορούν την εξέλιξη της πόλης. Η επιμονή μας στη βελτίωση των υποδομών μεταφράζεται σε μια συστηματική προσπάθεια εξασφάλισης χρηματοδοτικών εργαλείων, που ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Μέσα στο 2022 οριστικοποιούνται και παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης μια σειρά έργων που θα μεταβάλουν ουσιαστικά τόσο την καθημερινότητα του πολίτη όσο και τις αναπτυξιακές προοπτικές. 

Εμβληματικά έργα -δημοτικά, δημόσια αλλά και ιδιωτικά- προγραμματίζονται και υλοποιούνται βήμα βήμα. Από το Μουσείο Ολοκαυτώματος στα δυτικά, τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για τον άξονα της Αριστοτέλους, την ανάπλαση της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ, το νέο κτηριακό συγκρότημα των Στάβλων Παπάφη, τις πλατείες Διοικητηρίου και Ελευθερίας, τις αγορές Μοδιάνο και Καπανίου, το νέο πρότυπο «πάρκο για όλους» στην περιοχή της Τούμπας, μέχρι τη νέα περιφερειακή οδό - όλα ψηφίδες της νέας Θεσσαλονίκης.

Και, βέβαια, αυτή η δυναμική δεν περνά απαρατήρητη από δυνητικούς επενδυτές. Ήδη έχουν τοποθετηθεί και εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η CISCO, η Pfizer, η Deloitte, ενώ το ενδιαφέρον για το real estate είναι συνεχώς ανοδικό. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό με ανέγερση νέων ξενοδοχείων σε συνδυασμό με δικές μας προσπάθειες, όπως αυτή της ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε γαστρονομική πρωτεύουσα της Ελλάδας με τη σφραγίδα της UNESCO, ανοίγουν νέους δρόμους σε έναν κλάδο που προσφέρει νέο εισόδημα και θέσεις εργασίας. 
Το νέο έτος θα αποδειχθεί κομβικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, γιατί θα γίνει εμφανές πλέον σε όλους ότι η πόλη μας αλλάζει κατηγορία και αξιοποιεί το σύνολο των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων. Εκμεταλλευόμαστε τον συνδυασμό σχεδίου, πολιτικής βούλησης και χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει! 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε