Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

4 ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΡΑΣΕΙΣ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 04:10
UPD:13:20
A- A A+

Του Σταμάτη Ζησίμου, [email protected]

Το σύνολο των κινήτρων που παρέχονται για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει το επόμενο διάστημα, ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας.

Πέρα από την οριζόντια μείωση της φορολογίας, η οποία αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων, και τις υπεραποσβέσεις στο 200% των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που πραγματοποιούν σε ετήσια βάση, σύντομα οι φαρμακευτικές βιομηχανίες θα μπορούν να αξιοποιήσουν για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων τον νέο αναπτυξιακό νόμο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2022, το νέο πλαίσιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, καθώς και τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρηματοδοτικά προγράμματα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, ενδεχομένως να υπάρξουν και κατά τη διάρκεια της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 (ΕΣΠΑ).

Το βασικό μέσο ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων των φαρμακοβιομηχανιών θα είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος πλέον θα αποτελείται από 13 θεματικά καθεστώτα, εστιασμένα κατά βάση σε κλάδους της οικονομίας. Ωστόσο, αν και για τη φαρμακοβιομηχανία δεν υπάρχει κάποια εξειδίκευση, είναι προφανές ότι τουλάχιστον 4 από τα 13 καθεστώτα την αφορούν άμεσα.

Τα σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών μπορούν να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις, εφόσον πληρούν τους όρους.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα καθεστώτα «Ψηφιακός και Τεχνολογικός Μετασχηματισμός Επιχειρήσεων», «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία», «Επιχειρηματικότητα 360o»και «Μεγάλες Επενδύσεις». Μέσω των καθεστώτων αυτών, τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών μπορούν να ενισχυθούν με τις μορφές των φοροαπαλλαγών, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Πλέον αυτών των μορφών, ειδικά στο καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις» προβλέπεται και το κίνητρο της ταχείας αδειοδότησης, όπως θα ισχύει στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Δηλαδή, η αδειοδότηση των επενδύσεων που θα εντάσσονται στο συγκεκριμένο καθεστώς, θα επέρχεται το αργότερο εντός 45 ημερών.

Σε ό,τι αφορά τον «Ψηφιακό και Τεχνολογικό Μετασχηματισμό Επιχειρήσεων», σκοπός του παρόντος καθεστώτος είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που προάγουν τον ψηφιακό και τεχνολογικό μετασχηματισμό και τη χρήση τεχνολογιών της «Βιομηχανίας 4.0» και αναβαθμίζουν τις σχετικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Αντίστοιχα το καθεστώς «Έρευνα και Εφαρμοσμένη Καινοτομία» στοχεύει στην ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που προάγουν την έρευνα και προωθούν την ανάπτυξη και την εφαρμογή ιδεών και τεχνολογιών που βελτιώνουν τα αγαθά και τις υπηρεσίες και καθιστούν την παραγωγή αποδοτικότερη.

Το καθεστώς «Επιχειρηματικότητα 360o»  αποσκοπεί στην ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται εδώ πλην συγκεκριμένων κατηγοριών για τις οποίες θεσπίζονται ειδικά καθεστώτα, τα οποία αφορούν στην υλοποίηση αρχικών επενδύσεων και τη δυνατότητα πραγματοποίησης πρόσθετων δαπανών, προς όφελος των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και της εθνικής οικονομίας. Τέλος, το καθεστώς «Μεγάλες Επενδύσεις» αφορά την ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν κλάδους της οικονομίας με σημαντικές επιδράσεις στις τοπικές οικονομίες. Όπως προαναφέρθηκε, τα υπαγόμενα στο συγκεκριμένο καθεστώς επενδυτικά σχέδια μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων, χωρίς τις προβλεπόμενες στον νόμο αυτόν διαδικασίες υπαγωγής. Ωστόσο, οι φορείς αυτών των επενδυτικών σχεδίων δεν μπορούν να κάνουν χρήση καμίας εκ των λοιπών ευνοϊκών ρυθμίσεων του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις. 


Οι στρατηγικές επενδύσεις

Εκτός από τον αναπτυξιακό νόμο, τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακοβιομηχανιών, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, δύναται να ενταχθούν και στις στρατηγικές επενδύσεις. Στην περίπτωση αυτή, μπορούν να κάνουν χρήση των μορφών ενίσχυσης που παρέχει ο συγκεκριμένος νόμος. Δηλαδή μπορούν να λάβουν τις εξής ενισχύσεις:

Σταθεροποίηση φορολογικού συντελεστή για 12 έτη.

Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν, με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, μετά την αφαίρεση του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, ο οποίος αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αποθεματικό. Επισημαίνεται ότι ο φορέας μπορεί να αξιοποιήσει το σύνολο της δικαιούμενης φορολογικής απαλλαγής μέσα σε 15 φορολογικά έτη και όχι σε διάστημα μικρότερο
των 3 φορολογικών ετών από το έτος θεμελίωσης του δικαιώματος χρήσης του κινήτρου, ή

Επιτάχυνση φορολογικών αποσβέσεων των παγίων που έχουν ενταχθεί στο εγκεκριμένο σχέδιο επένδυσης με προσαύξηση των συντελεστών του πίνακα της παρ. 4 του άρθρου 24 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) κατά 100%. Αν ο αρχικός συντελεστής απόσβεσης είναι ανώτερος του 20%, ο τελικός προσαυξημένος συντελεστής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%. Για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι αποσβέσεις των μηχανημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό που φτάνει το 30%.

Ταχεία Αδειοδότηση εντός 45 ημερών.

Διευκόλυνση χωροθέτησης. Πέραν των παραπάνω, ειδικά αν η επένδυση ενταχθεί στην κατηγορία των «Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας», έχει τη δυνατότητα να λάβει και ενισχύσεις κεφαλαιακής μορφής, όπως η επιχορήγηση, η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης, η επιδότηση του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης.

Πάντως, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, κεφαλαιακές ενισχύσεις μπορούν να χορηγηθούν και σε άλλες κατηγορίες στρατηγικών επενδύσεων. Ισχυρό κίνητρο για τη φαρμακοβιομηχανία είναι και η έκπτωση στο 200% των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας που ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου 2020. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των φορέων που υποβάλλουν αιτήσεις πιστοποίησης των δαπανών αυτών στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, είναι φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια για την περαιτέρω βελτίωση των όρων πιστοποίησης, αλλά και για την επιτάχυνση των διαδικασιών, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έδωσε τη δυνατότητα η πιστοποίηση των δαπανών να γίνεται από ορκωτούς ελεγκτές, επιτυγχάνοντας σύντμηση των χρόνων από την υποβολή του αιτήματος έως τη βεβαίωση των εκπιπτόμενων δαπανών.  [SID:14792044] 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε