Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:55
UPD:13:19

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας

A- A A+

Η παγκόσμια κρίση που προκάλεσε η πανδημία της νόσου Covid-19 είχε τεράστιο κόστος. Χάθηκαν εκατομμύρια ζωές και κλονίστηκε η σωματική και η ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη προετοιμάσει τον αγώνα για τη θωράκιση της Ψυχικής Υγείας των Ελλήνων πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, γι’ αυτό δημιούργησε θέση υφυπουργού Υγείας με αρμοδιότητα την Ψυχική Υγεία. Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις που υλοποιούμε, μεσούσης της πανδημίας, είναι η ανάπτυξη τηλεφωνικών γραμμών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό (10306), για τους ογκολογικούς ασθενείς και για τους καπνιστές (2152152121) σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και για το Αλτσχάιμερ και την Άνοια (1102).

Ταυτόχρονα παρέχουμε, ήδη από τον προηγούμενο χρόνο, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών με Covid-19, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, των οικογενειών τους και του υγειονομικού μας προσωπικού, σε συνεργασία με 24 Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες που χρηματοδοτούνται και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, ενισχύσαμε με προσωπικό τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας με προσλήψεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων και θεσμοθετήσαμε την εξειδίκευση νοσηλευτών στην Ψυχική Υγεία.

Για να υποστηριχθούν καλύτερα οι πρωτοβουλίες μας δημιουργήσαμε το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τη νέα κοινοτικά παρεχόμενη, μορφή Μονάδων Ψυχικής Υγείας, τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Αυτό θεωρούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ψυχική υγεία των εφήβων και νέων μας, προλαμβάνοντας καταστάσεις πριν από αυτές εξελιχθούν δυσάρεστα, καθώς 3.500 παιδιά τον χρόνο διαγιγνώσκονται με ψυχωσικά προβλήματα.

Επιπλέον, καθώς η επανένταξη των ψυχικά πασχόντων συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες μας,  χρηματοδοτούμε για πρώτη φορά από τον κρατικό προϋπολογισμό τους Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) για την υποστήριξη της αποκατάστασης και επανένταξής τους στην κοινωνία. Πέραν των ανωτέρω, νομοθετήσαμε τη δυνατότητα σε Σχολές και Τμήματα των ΑΕΙ της χώρας να ιδρύονται Κέντρα Ημέρας για την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους φοιτητές, πρόκειται δε να εγκαταστήσουμε το πρώτο στο ΠΑΔΑ το 2022, στο δεύτερο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας. Στα πεπραγμένα μας, επίσης, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη του δικτύου Τηλεψυχιατρικής, υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού εξωτερικού ιατρείου (υπηρεσίες συνταγογράφησης, γνωματεύσεις, έκδοση πιστοποιητικών) για την εξ αποστάσεως υποστήριξη ενήλικων και ανήλικων κατοίκων απομακρυσμένων περιοχών, υπηρεσία που κατέστη περισσότερο από ποτέ αναγκαία, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Στα ακριτικά νησιά
Ήδη ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή στο Καστελόριζο και σχεδιάζονται άμεσα ανάλογες μονάδες σε ακριτικά νησιά και ορεινές περιοχές. Στα μείζονος σημασίας έργα είναι και η υπογραφή νέας επταετούς Προγραμματικής Σύμβασης για τη Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων στους δήμους της χώρας, με το υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΕΤΑΑ, την ΚΕΔΕ υπό την επιστημονική επίβλεψη του ΟΚΑΝΑ, συνολικού ύψους 84 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με την πρόληψη των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ, διαδίκτυο) σε παιδιά και εφήβους, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώσαμε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών. Μέσα στο 2021 υποβάλαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο ΕΣΠΑ ολοκληρωμένες προτάσεις για χρηματοδότηση πρωτογενών δράσεων για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις, προκειμένου να ενισχύσουμε τις δομές του ΕΣΥ. Αφορούν τη δημιουργία νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη την Επικράτεια, με έμφαση στα παιδιά, στους εφήβους και στην τρίτη ηλικία.

Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα έργα, που βρίσκονται υπό υλοποίηση, έγιναν και γίνονται, υπό την πίεση της πανδημίας και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης από την οποία εξερχόταν η χώρα. Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη για την ενίσχυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που ωφελούν τους συμπολίτες μας.  [SID:14792474]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε