Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΔΥΝΑΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:50
UPD:13:19

Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αντιπρόεδρος Δ.Σ. ELPEN

A- A A+

Tο μέτρο συμψηφισμών θα πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερα ποσά και σε ικανό βάθος χρόνου, επιτρέποντας την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες.

Εξερχόμενη από τη βαθιά κρίση της περασμένης δεκαετίας, η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις. Η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας οδήγησε σε ύφεση που το 2020 ξεπέρασε το 8%, όμως όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν στο σενάριο της ταχείας επιστροφής σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι θετικές αυτές προβλέψεις εδράζονται στην πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, διαμορφώνοντας έναν συνεκτικό αναπτυξιακό χάρτη που θα εστιάζει στους κλάδους της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από υψηλή προστιθέμενη αξία και διεθνή ανταγωνιστικό προσανατολισμό.

Στόχος είναι η προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την προσέλκυση επενδύσεων και θα οδηγήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν κατεξοχήν παραγωγικό/μεταποιητικό κλάδο που επιχειρεί με εξωστρέφεια, και υλοποιεί σειρά επενδύσεων με μεγάλη προστιθέμενη αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων ερευνητικών και παραγωγικών υποδομών και τη δημιουργία νέων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Οι επενδύσεις αναμένεται να μεταμορφώσουν τον κλάδο της εγχώριας παραγωγής αναβαθμίζοντας τις παραγωγικές δυνατότητες και ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η χώρα μας να καταστεί παραγωγικός και ερευνητικός κόμβος φαρμακευτικής τεχνολογίας για τη ΝΑ Ευρώπη.

Οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν σημαντική Προστιθέμενη Αξία για την οικονομία μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων και την ενίσχυση της απασχόλησης με μόνιμες, εξειδικευμένες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα θα θωρακίσουν το σύστημα υγείας, διασφαλίζοντας την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς και την κάλυψη των ασθενών με ποιοτικά φάρμακα. Ακόμη, οι επενδύσεις αυτές προάγουν την καινοτομία μέσω της διαμόρφωσης ενός βιοφαρμακευτικού ερευνητικού οικοσυστήματος με τη συμμετοχή της βιομηχανίας, του πανεπιστημίου και άλλων ερευνητικών φορέων.

Η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας βρίσκεται σε απόλυτη συνάφεια με τη νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική στρατηγική που στοχεύει στον επαναπατρισμό της παραγωγής επί ευρωπαϊκού εδάφους και την ενίσχυση της έρευνας. Η νέα αυτή στρατηγική αποτελεί την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα σημαντικά προβλήματα επάρκειας που ανέδειξε η πανδημία κυρίως λόγω της εξάρτησης των συστημάτων φαρμακευτικής φροντίδας από τις εισαγωγές προϊόντων από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους. Ωστόσο, η υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος και η αξιοποίηση της συγκυρίας την οποία συνθέτουν το Ταμείο Ανάκαμψης, το τρέχον χαμηλό κόστος κεφαλαίου και η αναδιάρθρωση της παγκόσμιας φαρμακευτικής παραγωγής, προϋποθέτουν τον εξορθολογισμό των υπερβολικών άμεσων και έμμεσων επιβαρύνσεων οι οποίες υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η φορολόγηση μαζί με τις διάφορες υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές απομυζούν σήμερα το 70% του κύκλου εργασιών του κλάδου, στερώντας πολύτιμους πόρους, που σε άλλη περίπτωση θα κατευθύνονταν σε αναπτυξιακές δραστηριότητες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε δύο σημαντικά μέτρα στον σχεδιασμό του προγράμματος Ελλάδα 2.0, αφενός εισάγοντας την έννοια της συνυπευθυνότητας Πολιτείας - φαρμακοβιομηχανίας ως προς το ύψος του clawback και αφετέρου θεσπίζοντας τη δυνατότητα  συμψηφισμού -έστω ενός μικρού μέρους- του clawback με επενδύσεις σε Ε&Α και παραγωγή.

Τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ειδικά σε ό,τι αφορά τους συμψηφισμούς, είναι δεδομένο ότι το μέτρο θα πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερα ποσά και σε ικανό βάθος χρόνου, επιτρέποντας την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων από ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες.

Επίσης, κρίσιμη είναι η ανάγκη για μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος, με την περιορισμένη χρονικά απαλλαγή από τους περιορισμούς του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για τις επενδύσεις που γίνονται στον Νομό Αττικής, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος του φαρμακοπαραγωγικού ιστού της χώρας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα επιτρέψουν την πλήρη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ανοίγοντας ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας όχι μόνο για τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και για την οικονομία, το σύστημα υγείας και τον ασθενή. [SID:14822873]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε