Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:45
UPD:13:44

Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

A- A A+

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με απόλυτη συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης, συνεχίζει να στηρίζει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ασθενοκεντρικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας.

H πανδημία COVID-19 ανέδειξε αφενός την σπουδαιότητα της καινοτομίας, αφετέρου, όμως, τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας παγκοσμίως. Η έρευνα, ανακάλυψη και παραγωγή αποτελεσματικών εμβολίων κατά της COVID-19 σε λιγότερο από 12 μήνες αποτελεί εμβληματικό επιστημονικό επίτευγμα και ιστορικά θα καταγραφεί ως μία τεράστια νίκη της φαρμακευτικής καινοτομίας. Αλλά δεν είναι η μοναδική. Aπό το 2000 περισσότερα από 450 νέα φάρμακα έχουν διατεθεί σε εκατομμύρια ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές ασθένειες, σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ιδίων, αλλά και των οικογενειών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο HIV, που πλέον αποτελεί μια χρόνια ασθένεια, αλλά και η ηπατίτιδα C, η οποία θεραπεύεται πλήρως. Οι ερευνητικές προσπάθειες είναι συνεχείς και η επένδυση των εταιρειών του φαρμακευτικού κλάδου είναι αμείωτη.

Σήμερα περισσότερα από 8.000 φάρμακα βρίσκονται υπό ανάπτυξη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων νέων θεραπειών για πολλές μορφές καρκίνου, για ασθένειες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, για το Αλτσχάιμερ, για ενδοκρινολογικές παθήσεις, για αυτοάνοσα νοσήματα και για πολλές άλλες σπάνιες ή μη ασθένειες. Ακούραστη είναι και η προσπάθεια της φαρμακοβιομηχανίας για θεραπεία κατά του COVID-19, για τον οποίο, όπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις, σύντομα θα είναι διαθέσιμες αρκετές επιλογές.

Από την άλλη πλευρά, οι παλιές στρεβλώσεις και οι νέες προκλήσεις, μετά και την έξαρση του COVID-19, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα με μια ασθενοκεντρική βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική. Στη χώρα μας, καλούμαστε σήμερα αφενός να θωρακίσουμε το σύστημα υγείας και αφετέρου να απελευθερώσουμε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες του φαρμακευτικού κλάδου. Δυστυχώς και ενώ όλοι συμφωνούν ότι η Δημόσια Υγεία υποχρηματοδοτείται, στην πραγματικότητα λίγα έχουν αλλάξει. Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα είναι στο 60% του μέσου όρου της Ευρώπης κατά κεφαλήν, ενώ η καινοτομία τιμωρείται με το πολύ υψηλό clawback και τον τρόπο υπολογισμού του.

Καταρχήν, η φαρμακευτική δαπάνη που έχει προσδιοριστεί από τις μνημονιακές εποχές δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες των Ελλήνων ασθενών και η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση του συστήματος. Άλλωστε, με την πανδημία του COVID-19 όλες οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναθεωρούν τα κονδύλια για τη Δημόσια Υγεία και το ίδιο καλείται να κάνει και η Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η Πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει και την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης και όχι να συνεχίζει να «βολεύεται» μετακυλύοντας το βάρος στις φαρμακευτικές εταιρείες και στους ασθενείς. Πρέπει να υλοποιήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα εξορθολογήσουν το σύστημα και θα διευκολύνουν την είσοδο καινοτόμων φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς.

Την τελευταία διετία η αλήθεια είναι πως έγιναν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η εξαίρεση από τη φαρμακευτική δαπάνη των εμβολίων, η δυνατότητα συμψηφισμού των επενδύσεων με το claw
back, καθώς και ο τριπλασιασμός του φορολογικού συντελεστή υπερέκπτωσης για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Έχουμε, όμως, πολύ δρόμο μπροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε στην κατεύθυνση δομικών μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο η πολιτική που ακολουθείται στην παρούσα φάση επιχειρεί να μονιμοποιήσει το clawback μετατρέποντάς το σε υποχρεωτική έκπτωση, απαξιώνοντας αδιακρίτως προϊόντα εξαιρετικής καινοτομίας, ενώ συντηρεί προϊόντα αμφίβολης προστιθέμενης αξίας. Την ίδια στιγμή, δεν ασκείται ο παραμικρός έλεγχος για το πώς δημιουργείται η ζήτηση και πώς υλοποιείται η κατανάλωση φαρμάκων. Τα ηλεκτρονικά συστήματα συνταγογράφησης χρησιμεύουν ως ένας απλός μετρητής συνταγών και συσκευασιών που τροφοδοτεί με δεδομένα ένα ασφυκτικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης που στοχεύει σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση των φαρμακευτικών προϊόντων.

Κόντρα στο διαμορφούμενο σκηνικό, ο ΣΦΕΕ, με απόλυτη συναίσθηση της κοινωνικής του ευθύνης, συνεχίζει να στηρίζει προσπάθειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ασθενοκεντρικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης υψηλής ποιότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, ο Σύνδεσμος παρουσίασε ήδη από το 2020 έναν οδικό χάρτη που θα απελευθερώσει την αναπτυξιακή δυναμική της φαρμακευτικής βιομηχανίας και πρότεινε την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την κυβέρνηση.

Η επένδυση στην καινοτομία είναι βασική προϋπόθεση για την υγεία και την ανάπτυξη και η Πολιτεία χρειάζεται να υιοθετήσει πολιτικές που την υποστηρίζουν και την προωθούν, με επίκεντρο τον ασθενή. Άλλωστε, καλύτερη υγεία ισοδυναμεί με καλύτερη οικονομία! SID:14828134]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε