Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΙΣΧΥΡΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:42
UPD:13:18

Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης και Προστιθέμενης Αξίας ΣΦΕΕ
 

A- A A+

Βασικός στόχος της Επιτροπής Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΦΕΕ είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες δράσεις της επενδυτικής στρατηγικής όπως αυτή διαμορφώθηκε στη μελέτη που εκπόνησε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με την Deloitte.

H Επιτροπή Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΦΕΕ αποτελείται από στελέχη των οικονομικών υπηρεσιών των εταιρειών μελών και έχει ως βασικούς στόχους: (α) την εξέταση και επίλυση θεμάτων που αφορούν την οικονομική λειτουργία των εταιρειών και (β) την εκπόνηση και υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής του κλάδου.

Οι παρεμβάσεις της επιτροπής τα προηγούμενα χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές βελτιώσεις στον τομέα των επιστροφών (clawback και rebate), με αποτέλεσμα τη μείωση της επιβάρυνσης των εταιρειών. Ενδεικτικά αναφέρονται:

Ο συμψηφισμός του ΦΠΑ για rebate και clawback.

H εναρμόνιση των συντελεστών του ΦΠΑ για όλα τα φάρμακα (κατάργηση του συντελεστή 13%).

Η αναγνώριση ως φορολογικά εκπεστέων των δαπανών σε συνέδρια.

Η δοσοποίηση του clawback. Συγχρόνως στον επενδυτικό τομέα οι βασικές μας πρωτοβουλίες ήταν οι ακόλουθες:

Ο συμψηφισμός των επενδυτικών δαπανών και των δαπανών Ε&Α με μέρος του clawback.

Η προσαυξημένη έκπτωση των δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας από 30% σε 100% (άρθρο 22Α Ν.4172/2013).

Η εκπόνηση επενδυτικού εγχειριδίου για τη φαρμακοβιομηχανία με στόχο την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Έκδοση της ΚΥΑ για Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων. Στα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονο
μία εισέρχεται σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Ο φαρμακευτικός κλάδος αναμένεται να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ανάπτυξης και ο ΣΦΕΕ πρέπει να είναι πρωτοπόρος και συνδιαμορφωτής του νέου αναπτυξιακού μοντέλου του κλάδου. Εκπονήσαμε σε συνεργασία με την Deloitte μια μελέτη για ένα Βιώσιμο Σύστημα Υγείας, όπου παρουσιάζονται 7 βασικές προτεινόμενες ενέργειες, μεταξύ των οποίων είναι η προώθηση των επενδύσεων. Βασικός στόχος της Επιτροπής Οικονομικών και Ανάπτυξης είναι η εξειδίκευση σε συγκεκριμένες δράσεις της επενδυτικής στρατηγικής όπως αυτή διαμορφώθηκε στη μελέτη. Βασικοί πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι:

Ο σχεδιασμός μηχανισμού φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων.

Η ενίσχυση της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας. Η διασύνδεση έρευνας και παραγωγής και η βελτιστοποίηση του θεσμικού πλαισίου της κλινικής έρευνας. Εχέγγυα για την επιτυχία αποτελούν αφενός η ισχυρή υποδομή των 28 παραγωγικών μονάδων, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται, αναπτύσσεται και εξειδικεύεται, και αφετέρου η ύπαρξη ενός ανθρώπινου δυναμικού με υψηλή επιστημονική κατάρτιση, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις στον τομέα της Ε&Α είτε υπό τη μορφή κλινικών μελετών είτε με τη δημιουργία ερευνητικών hubs.

Τέλος, και στον τομέα των υπηρεσιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου υπάρχει αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως έδειξε η επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Πολλές φαρμακοβιομηχανίες έχουν ήδη εξαγγείλει επενδυτικά προγράμματα εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά για να ευοδωθούν απαιτείται σταθερότητα και προβλεψιμότητα στο οικονομικό περιβάλλον αλλά και η συνεχής μείωση των δυσβάστακτων επιβαρύνσεων, οι οποίες αποτελούν τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις.

Οι δύο βασικοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί που αναμένεται να καθορίσουν τα επενδυτικά σχέδια των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και το Επενδυτικό Clawback. Η Επιτροπή Οικονομικών και Ανάπτυξης φιλοδοξεί να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και επιπρόσθετα να επιτύχει τη χρονική επέκταση του Επενδυτικού Clawback πέρα από το 2023.

Με τις προσπάθειες και την τεχνογνωσία μας έγινε εφικτή η έκδοση ΚΥΑ κατ’ εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τον Ελληνικό Οργανισμό Επαλήθευσης Φαρμάκων, τον οποίο σκοπεύουμε άμεσα να ιδρύσουμε και να στελεχώσουμε ώστε να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς. Τέλος, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις γνώσεις  των στελεχών των οικονομικών υπηρεσιών, φιλοδοξούμε να συμβάλουμε και στη γενικότερη προσπάθεια του ΣΦΕΕ για εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και μείωση των επιβαρύνσεων για τις φαρμακοβιομηχανίες. [SID:14813313]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε