Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:40
UPD:13:18

Δημήτρης Αναγνωστάκης, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, υπεύθυνος Επιστημονικών Θεμάτων και Κλινικών Μελετών
 

A- A A+

Ο ΣΦΕΕ αγωνίζεται διαχρονικά για την ανάπτυξη της έρευνας στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος.

H Επιτροπή Επιστημονικών Θεμάτων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) καθορίζει τις επιστημονικές προτεραιότητες στον τομέα υγείας και φαρμάκου. Οι προτεραιότητες αυτές δεν μπορεί παρά να θέτουν ως επίκεντρο τον ασθενή και την ουσιαστική υποστήριξή του. Η Επιτροπή συγκροτείται από εξειδικευμένες ομάδες εργασίας για τις κλινικές μελέτες, τη φαρμακοεπαγρύπνηση, ορφανά φάρμακα, εμβόλια, βιο-ομοειδή και βιο-ισοδύναμα φάρμακα, κανονιστικά θέματα, καθώς και για τους βιοδείκτες.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής αυτής ενισχύεται συνεχώς μια εποικοδομητική, αμοιβαία και με σεβασμό σχέση επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές του υπουργείου, τον ΕΟΦ, την ΗΔΙΚΑ και τις υπόλοιπες ρυθμιστικές αρχές, με στόχο την επικαιροποίηση του ισχύοντος ρυθμιστικού πλαισίου και την προώθηση όλων εκείνων των θεμάτων που θα διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις κατάλληλες θεραπείες, την κατάλληλη στιγμή. Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών για τις σπάνιες παθήσεις και τα ορφανά φάρμακα στην ελληνική πραγματικότητα είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σε καινοτόμα φάρμακα που είναι απαραίτητα για τη θεραπεία σπάνιων και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Παράλληλα, η ευθυγράμμιση και υποστήριξη της εφαρμογής των χαρακτηριστικών ασφαλείας στις συσκευασίες των φαρμάκων είναι από τις βασικές προτεραιότητες της επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με τον ΕΟΦ η ομάδα εργασίας για τη φαρμακοεπαγρύπνηση υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης για την «κίτρινη κάρτα», προτρέποντας τους επαγγελματίες υγείας, καθώς και τους ασθενείς, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους να αναφέρουν άμεσα στον ΕΟΦ και τις φαρμακευτικές εταιρείες τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμακευτικών προϊόντων. Η ψηφιοποίηση της υγείας είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα:

Η ολοκλήρωση και πλήρης εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών, ο φάκελος ασθενούς, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα νοσοκομεία αποτελούν διαχρονικά αιτήματα του ΣΦΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό της ψηφιοποίησης της υγείας, η Επιτροπή αυτή του Συνδέσμου έχει βάλει τις βάσεις για την υλοποίηση της ψηφιακής ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για σημαντικά θέματα ασφάλειας των φαρμάκων.

Με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών και την ενίσχυση της πολιτικής για τις κλινικές μελέτες στη χώρα, απαιτείται μια σειρά μέτρων νομοθετικού και διοικητικού χαρακτήρα, ώστε να διευκολύνεται το πλαίσιο διεξαγωγής των κλινικών δοκιμών. Οι κλινικές μελέτες επιφέρουν πολλαπλά οφέλη πρωτίστως για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε αυτές, για τους επιστήμονες/ερευνητές και τις δομές υγείας, τη δημόσια υγεία, καθώς και για την οικονομία της χώρας. Χάρη στην κλινική έρευνα έχουμε σε λιγότερο από ένα χρόνο εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-19, σώζοντας έτσι εκατομμύρια ζωές. Ο ΣΦΕΕ αγωνίζεται διαχρονικά για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας υστερεί στον αριθμό κλινικών μελετών όταν συγκρίνεται με χώρες της Ευρώπης που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από €36 δισ., με την Ελλάδα δυστυχώς να απορροφά μόλις €100 εκατομμύρια!

Ο ΣΦΕΕ, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, σε συνεργασία με την PwC ολοκλήρωσε μελέτη με καλές πρακτικές άλλων χωρών για την προσέλκυση κλινικών μελετών στην Ελλάδα, την οποία δημοσιοποίησε στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Όπως καταδεικνύεται από τη μελέτη, χρειάζεται να επικεντρωθούμε σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο θα βασίζεται:

1) στη διευκόλυνση της συμμετοχής των ασθενών,

2) στην απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση του χρόνου εγκρίσεων,

3) στην παροχή κινήτρων για έρευνα και ανάπτυξη και

4) στην εκπαίδευση του διοικητικού προσωπικού των νοσοκομείων.

Πρώτα από όλα, όμως, πρέπει να οριστεί ένα άτομο στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θα συντονίζει όλες τις ΥΠΕ και τα νοσοκομεία. Την τελευταία διετία έχουν γίνει βήματα από την Πολιτεία στην παροχή κινήτρων, όπως η δυνατότητα συμψηφισμού των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες με το clawback, καθώς και ο τριπλασιασμός του συντελεστή υπερέκπτωσης για επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη. Αποτέλεσμα αυτών είναι μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κλινικών μελετών τα τελευταία χρόνια, από 134 κλινικές μελέτες το 2018, σε 154 το 2019 και σε 175 το 2020. Σίγουρα, όμως, οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι πολύ περισσότερες. [SID:14820785]
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε