Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Γιορτάστε μαζί μας τα 100 χρόνια της ινσουλίνη

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 03:08
UPD:13:12
A- A A+

Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο της ανακάλυψης της ινσουλίνης - της πρώτης θεραπείας που έμελλε να είναι σωτήρια για τη ζωή των ατόμων με διαβήτη. Πριν από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η ζωή των ατόμων με διαβήτη ήταν σύντομη. 

Το 1921, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο έκαναν μία επαναστατική επιστημονική ανακάλυψη που άλλαξε τη θεραπεία του διαβήτη για πάντα - την ανακάλυψη της ινσουλίνης. Το 2021 σηματοδοτεί την 100ή επέτειο αυτής της απίστευτης ανακάλυψης και η Lilly, η πρώτη εταιρεία που έκανε εμπορικά διαθέσιμη την ινσουλίνη το 1923, γιορτάζει αυτό το ορόσημο αναγνωρίζοντας το έργο ερευνητών, επιστημόνων υγείας και ατόμων που ζουν με διαβήτη.

Leonard Thompson, το πρώτο άτομο με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνι.

Γνωρίστε τον Leonard Thompson
Για να τιμήσουμε αυτό το ορόσημο, θυμόμαστε και εμπνεόμαστε από τη ζωή του Leonard Thompson, του πρώτου ατόμου με διαβήτη που έλαβε ινσουλίνη το 1922, όταν ήταν μόλις 14 ετών. Έκτοτε, η εξέλιξη της ινσουλίνης έχει προχωρήσει πολύ. Με υπερηφάνεια αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εξέλιξη της ινσουλίνης τον περασμένο αιώνα -και τις καινοτομίες που θα έρθουν στο μέλλον-, ενώ ταυτόχρονα τιμάμε τη γενναιότητα του Leonard και εκατομμυρίων άλλων, των οποίων η ζωή άλλαξε για πάντα από την ινσουλίνη.
Φέροντας τον τίτλο Leonard, ο εορτασμός της επετείου των 100 χρόνων από την ανακάλυψη της ινσουλίνης δεν αφορά μόνο τα επιτεύγματα του παρελθόντος - αλλά αφορά την αναγνώριση της προόδου που σημειώθηκε στην ανάπτυξη της ινσουλίνης και των άλλων θεραπειών στον διαβήτη, ως πηγή έμπνευσης για την επιμονή στην προσπάθεια. Ανυπομονούμε να γιορτάσουμε πολλές ακόμα ιστορίες θάρρους.

To πρώτο εργαστήριο της Lilly στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ.

Η δέσμευσή μας για ανάπτυξη και πρόσβαση στην ινσουλίνη
Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διαβήτη υπήρξε το επίκεντρο του σκοπού μας για έναν αιώνα και η εξέλιξη της ινσουλινοθεραπείας είναι εξέχον χαρακτηριστικό των εργασιών μας. Δύο χρόνια αφότου ο Frederick Banting και ο Charles Best ανακάλυψαν την ινσουλίνη, η Lillyήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε και έκανε εμπορικά διαθέσιμη την ινσουλίνη Ιletinκαι μέχρι το 1925 είχε διανείμει συνολικά 217 εκατομμύρια μονάδες ινσουλίνης στα άτομα με διαβήτη. Φτάνοντας στο σήμερα, ο επιπολασμός του διαβήτη έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία, όπως και η δέσμευσή μας να παρέχουμε πρωτοποριακές προτάσεις μέσω καινοτόμων λύσεων - από φάρμακα και τεχνολογίες έως υποστηρικτικά και άλλα προγράμματα. Σήμερα, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από 150 προγράμματα υποστήριξης ασθενών της Lilly σε 51 χώρες - η συμμετοχή στα οποία αγγίζει τα δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στη διασφάλιση της πρόσβασης στη θεραπεία για όλους.

Foster, Nicole C.,et al “State of Type 1 Diabetes Management and Outcomes from the T1D Exchange in 2016 - 2018.” Mary Ann Liebert. Inc, Publishers, 1 Feb. 2019. 
 

Το μέλλον της ινσουλίνης
Χρειαζόμαστε ακόμα καλύτερες λύσεις για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη και δεσμευόμαστε να τις βρούμε. Είναι αλματώδης η πρόοδος στην καταπολέμηση του διαβήτη μέσω των βελτιώσεων στις ινσουλίνες από επιστήμονες και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας. Αυτό είναι θετικό για τα άτομα που ζουν με διαβήτη, αλλά η λήψη ινσουλίνης παραμένει μια αποθαρρυντική διαδικασία με πολύπλοκες μεταβλητές που μπορεί να την περιορίσουν να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Πολλά άτομα με διαβήτη δεν επιτυγχάνουν τους θεραπευτικούς τους στόχους, παρά τα νέα φάρμακα και την πρόοδο στην τεχνολογία διαχείρισης του διαβήτη.

Ο Frederick Banting και ο Charles Best, μαζί ανακάλυψαν την ινσουλίνη (Courtesy of the Thomas Fisher Rare Book Library, University of Toronto).

Στην πραγματικότητα, μόνο το 17% των νέων και το 21% των ενηλίκων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 επιτυγχάνουν τα επίπεδα των γλυκαιμικών στόχωνκαι τα αποτελέσματα επιδεινώνονται για τους νέους ενήλικες με την πάροδο του χρόνου. Κοιτάζοντας στο μέλλον, συνεχίζουμε να ερευνάμε τρόπους για να βελτιώσουμε τις τρέχουσες προσεγγίσεις, που θα αυξήσουν την αποδοτικότητα των παρεχόμενων θεραπειών και θα μετριάσουν το φορτίο που σχετίζεται με τη διαχείριση της νόσου.

Νοσηλεύτριες στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τη δεκαετία 1920.

Εργαζόμαστε διαρκώς για την επίτευξη πρωτοποριακών λύσεων και τη βελτίωση της φροντίδας για εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με συνυπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε