Συνέντευξη στην Ανθή Αγγελοπούλου, [email protected]
O γενικός διευθυντής της IQVIA στην Ελλάδα Νίκος Κωστάρας μας μιλά για τη συμβολή της IQVIA στην αγορά φαρμάκου στην Ελλάδα, την επιλογή της χώρας μας ως κέντρου λειτουργίας των hubs, καθώς και για τους τρόπους προσέλκυσης κλινικών μελετών, που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.
Κύριε Κωστάρα, ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενο δραστηριότητας της IQVIA παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα;
«H IQVIA, με έδρα τις ΗΠΑ, 80.000 εργαζομένους και παρουσία σε 100+ χώρες, δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο της υγείας στους εξής 4 τομείς: Ανάλυση δεδομένων, Συμβουλευτικές υπηρεσίες, Τεχνολογικές λύσεις και Κλινικές μελέτες. Είναι αποτέλεσμα της συγχώνευσης δύο κορυφαίων εταιρειών παγκόσμια, της IMS Health και της Quintiles. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται από το 1968, και τα τελευταία 12 χρόνια έχει δεκαπλασιάσει τους εργαζόμενούς της, απασχολώντας πλέον των 220 υπαλλήλων. Συνεργαζόμαστε με όλους τους επιστήμονες υγείας καθώς και τα νοσοκομεία, με το δίκτυο συνεργατών μας να περιλαμβάνει σήμερα 3.500 ιατρούς και 3.000 φαρμακεία για συλλογή στοιχείων και πρωτογενείς έρευνες, ενώ διεξάγουμε τουλάχιστον 120 κλινικές μελέτες σε πάνω από 100 κέντρα. Επίσης συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εταίρους της υγείας, τους θεσμικούς φορείς, τις Αρχές, τα συλλογικά όργανα των επιστημόνων υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς και τους συλλόγους ασθενών, παρέχοντας τις υπηρεσίες μας σε περισσότερους από 150 πελάτες, κυρίως φαρμακευτικές, εταιρείες OTC και καταναλωτικών προϊόντων, καθώς και φορείς στον χώρο της υγείας».
Ποιες είναι οι σημαντικότερες εξελίξεις για την IQVIA Hellas;
«Σαφέστατα η δημιουργία των hubs το 2020, η οποία, σε συνδυασμό με την οργανική ανάπτυξη, μας επέτρεψε να ανεβάσουμε κατά 92 τον αριθμό των εργαζομένων μας την τελευταία διετία. Πιστεύω πως πρόκειται για αξιοθαύμαστο επίτευγμα μέσα στην καρδιά της πανδημίας. Δημιουργώντας το Health Technology Assessment (HTA) hub σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και το τεχνολογικό hub που υλοποιεί λύσεις Business Intelligence & Advanced Analytics με χρήση AI/ML για τους πελάτες μας σε παγκόσμιο επίπεδο, ισχυροποιούμε τον εξωστρεφή και αναπτυξιακό χαρακτήρα της IQVIA Hellas».
Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα της δημιουργίας των hubs;
«Αυτό που μας κάνει πραγματικά περήφανους είναι ότι με τα hubs κάνουμε πράξη το brain gain, φέρνοντας πίσω στην πατρίδα Έλληνες επιστήμονες, με τεχνογνωσία και εμπειρία εξωτερικού. Την τελευταία διετία έχουμε φέρει 26 άτομα από Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία κ.λπ. για να εργαστούν στην IQVIA Hellas και να βοηθήσουν στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, καθώς και στη συνολική ανόρθωση της χώρας μας. Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη λειτουργία των hubs υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αναμένεται να ανέβει το επόμενο διάστημα. Τέλος, η επιλογή της Ελλάδας ως κέντρου λειτουργίας των hubs αποτελεί σφραγίδα εμπιστοσύνης από τα ευρωπαϊκά γραφεία της IQVIA στο υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων, στην προσαρμοστικότητα, το εργασιακό ήθος και την αποτελεσματικότητά τους καθώς και στο μάνατζμεντ της ελληνικής θυγατρικής».
Πώς βοηθάει η IQVIA την ελληνική οικονομία;
«Προσφέροντας πολλές και διαφορετικές λύσεις για να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ένα παράδειγμα είναι το SmartSolve, η πλατφόρμα διαχείρισης ποιότητας (QMS), που τους επιτρέπει να αυτοματοποιήσουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους, αυξάνοντας περαιτέρω το ήδη υψηλής ποιότητας προφίλ τους και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλο παράδειγμα είναι η τεχνογνωσία που έχουμε παράσχει σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, με σκοπό να πιστοποιηθούν από τον FDA και να αδειοδοτηθούν ώστε να εξάγουν στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη φαρμακευτική αγορά στον κόσμο. Επίσης, με την παροχή δεδομένων πωλήσεων φαρμάκων και συνταγογραφίας για ξένες αγορές, οι πελάτες μας κατανοούν τις διεθνείς τάσεις και μεγέθη και κατευθύνουν τις εξαγωγικές τους δραστηριότητες σωστά. Με αυτές και άλλες αντίστοιχες κινήσεις, η IQVIA βοηθάει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να βελτιώσει την παραγωγική της βάση και να αυξήσει την εξαγωγική της δραστηριότητα και γίνεται έτσι έμπρακτα φορέας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, δραστηριοποιούμαστε έντονα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα, κάτι που μπορεί να ανεβάσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ολοκλήρωσε το project το οποίο βοήθησε στην ψήφιση νόμου για τη χρήση των επενδύσεων της φαρμακοβιομηχανίας ως μέσου μείωσης του clawback».
Μιλήστε μας λίγο παραπάνω για τις προοπτικές στον χώρο των κλινικών μελετών.
«Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Το συνολικό ποσό που επενδύεται για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως. Η IQVIA σε παγκόσμιο επίπεδο έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις για κλινικές μελέτες άνω των 24 δισ. δολ. Δηλαδή περίπου 500 φορές το παραπάνω ποσό. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν η χώρα μας γινόταν πιο ελκυστικός προορισμός για κλινικές μελέτες. Μέσω της HACRO (Hellenic Association of CROs - σύλλογος εταιρειών διεξαγωγής Κλινικών Μελετών) της οποίας είμαστε μέλος, και σε συνεργασία με τον ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), και άλλα μέρη από το οικοσύστημα του χώρου της υγείας, προτείνουμε συνεχώς βελτιωτικές κινήσεις και αναδεικνύουμε τη σημασία των κλινικών μελετών στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς και στη θετική συμβολή τους στην οικονομία. Αναμένουμε από την Πολιτεία ταχύτερη λήψη αποφάσεων, ώστε να πάρει η χώρα μας τη θέση που μπορεί πανευρωπαϊκά και να διακριθεί στην επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα. Τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και με τις Αρχές, όπως το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΦ, η Επιτροπή Δεοντολογίας κ.λπ., σχετίζονται με τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, την ταχύτητα εγκρίσεων κλινικών μελετών από τα νοσοκομεία και την είσοδο της τεχνολογίας μέσω χρήσης κατάλληλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση της πορείας των κλινικών μελετών στην Ελλάδα. Η IQVIA έχει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία και μπορεί να συνδράμει την Πολιτεία στο έργο αυτό».
Ερχόμενοι στο ανθρώπινο πρόσωπο της IQVIA, τι ακριβώς κάνετε ώστε να προσελκύσετε τα κατάλληλα στελέχη που θα σας βοηθήσουν να πραγματοποιήσετε τους στόχους σας;
«Οι απαιτήσεις ενός νέου υποψηφίου, έχουν πλέον αλλάξει τα τελευταία χρόνια, πολύ πέρα από τις προοπτικές καριέρας και τις οικονομικές απολαβές, και οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν ταχύτατα. Στα πλαίσια αυτά φροντίζουμε ώστε να προσφέρουμε ευέλικτο ωράριο και χώρο εργασίας, να δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους μας να αναλαμβάνουν ενδιαφέροντα και καινοτόμα projects, π.χ. επικεντρωνόμενοι στους τομείς του Artificial Intelligence (A.I.) και Machine Learning (M.L.), τα οποία θα τους ενδυναμώσουν και θα προσφέρουν χρήσιμη εμπειρία, να τους διευκολύνουμε σε διεθνή καριέρα εφόσον το επιθυμούν, να τους υποστηρίζουμε οικονομικά σε μεταπτυχιακές σπουδές και να εμπλουτίζουμε το πακέτο παροχών ώστε να κάνουμε την IQVIA έναν ακόμα πιο ελκυστικό εργοδότη. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε τους αποφοίτους και πολλαπλασιάζουμε τα σημεία επαφής μας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο μέσα από τη στρατηγική μας συνεργασία με το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, εκδήλωση-θεσμό στη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο, όσο και μέσα από τη συνεργασία μας με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη τη χώρα και τα προγράμματα πρακτικής (internships) που υλοποιούμε. Η ανταπόκριση στα παραπάνω είναι ιδιαίτερα θετική, με αποτέλεσμα η IQVIA να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες προτιμήσεις αποφοίτων και τελειόφοιτων που θέλουν να εργασθούν στον κλάδο της Υγείας. Τέλος, ενισχύουμε ποικιλοτρόπως τη συνεργασία μας με συλλόγους ασθενών, ως μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της IQVIA Hellas και της ενεργούς συμβολής μας στη βελτίωση της ζωής των ασθενών, υλοποιώντας πλήθος ερευνητικών και άλλων projects. Τα τελευταία χρόνια, η IQVIA έχει διευρύνει το αποτύπωμά της στον συγκεκριμένο χώρο, συνάπτοντας στρατηγικές συμμαχίες με συλλόγους ασθενών, όπως για παράδειγμα την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.), την Ένωση Ασθενών Ελλάδος (ΕΑΕ), το Σωματείο 95, Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς κ.λπ.». [SID:14828126]