Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Κινητροδότηση ή υπερφορολόγηση;

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 02:55
UPD:13:09

Πένυ Ρέτσα, Market Access & External Relations Director AbbVie

A- A A+

Χρειάζεται άμεσα απελευθέρωση του κλάδου από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως είναι οι μηχανισμοί των υποχρεωτικών επιστροφών.

O φαρμακευτικός κλάδος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας, με σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα και τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές. Οι πρόσφατες εμβληματικές επενδύσεις από φαρμακευτικούς κολοσσούς μπορεί να είναι μόνο η αρχή για πολλές ακόμα που θα έρθουν. Ελληνικές και διεθνείς εταιρείες μπορούν να επενδύσουν τα επόμενα πέντε χρόνια άνω των 700 εκατ. ευρώ, τόσο στην παραγωγή όσο και στην έρευνα και ανάπτυξη, επιφέροντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην οικονομία, στην απασχόληση και στους ασθενείς. Ως εκ τούτου, πρέπει επιτέλους να εγκαταλειφθεί  η λογική της αντιμετώπισης της υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας ως κέντρων κόστους και να γίνει σαφές ότι η φαρμακευτική βιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης.

Χρειάζεται άμεσα απελευθέρωση του κλάδου από τα βαρίδια του παρελθόντος, όπως είναι οι μηχανισμοί των υποχρεωτικών επιστροφών. Το clawback και το rebate αποτελούν οριζόντια φοροεισπρακτικά, αναχρονιστικά μέτρα, που λειτουργούν τιμωρητικά προς τον κλάδο και αποτρεπτικά προς την προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για νέες επενδύσεις και ανάπτυξη, όταν οι εταιρείες παραμένουν «δέσμιες» της υπερφορολόγησης και υποχρεώνονται να επιστρέφουν ακόμα και το 70% του κύκλου εργασιών τους.

Ένα δίλημμα που θα καθορίσει αν ο φαρμακευτικός κλάδος θα πρωταγωνιστήσει σε εμβληματικές επενδύσεις ή θα αρκεστεί σε μια «ηρωική» προσπάθεια επιβίωσης.

Χρειάζεται βελτίωση του περιβάλλοντος για την αύξηση των επενδύσεων και κυρίως αντιστροφή της λογικής από την υπερφορολόγηση, στην κινητροδότηση. Τα πρώτα θετικά βήματα έχουν γίνει, αλλά αυτά παραμένουν δειλά. Άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, προχωρούν δυναμικά στη στήριξη της καινοτομίας και της φαρμακοβιομηχανίας. Γιατί, τελικώς, το δίλημμα που διατυπώνεται είναι κοινό: συνέχιση της υπερφορολόγησης του κλάδου ή κινητροδότησή του για νέες εμβληματικές επενδύσεις και ανάπτυξη;
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε