Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

ΦΑΡΜΑΚΟ εξ ΟΥΡΑΝΟΥ

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 02:40
UPD:17:33

Η φαρμακοποιός στέλνει φάρμακο με drone.
 

A- A A+

Του Φάνη Ζώη, [email protected]

H χρήση των drones αλλάζει σταδιακά το τοπίο στις ταχυμεταφορές, αφού διεθνείς εταιρείες του κλάδου και τεχνολογικοί κολοσσοί εγκαινιάζουν συνεχώς καινοτόμες και πιο σύγχρονες μεθόδους παράδοσης αποστολών και δεμάτων.

Στην Αμερική δύο εταιρείες, η UPS και η Wing, θυγατρική της μητρικής εταιρείας Alphabet της Google, έλαβαν άδεια για πτήσεις από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) το 2019, ενώ η Amazon ήταν η τρίτη εταιρεία παράδοσης drone που έλαβε την πιστοποίηση από την FAA, το 2020.

Η UPS κάνει ιατρικές παραδόσεις σε δύο νοσοκομεία της Βόρειας Καρολίνα, ενώ παρέχει και συνταγές από ένα CVS στο The Villages της Φλόριντα. Αντίστοιχα, η Wing ξεκίνησε τις παραδόσεις με drone στο Christianburg της Βιρτζίνια, τον Οκτώβριο του 2019. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, σημειώνει πως οι παραδόσεις πραγματοποιούνται σε αραιοκατοικημένες περιοχές και τα δέματα δεν ζυγίζουν πάνω από 2,5 κιλά.

Εξάλλου, δεν είναι μακριά η εποχή που οι γιατροί θα ρυθμίζουν εξ αποστάσεως τη δραστική ουσία που είναι κατάλληλη για τους ασθενείς τους και θα την στέλνουν με drone οι φαρμακοποιοί. Πριν από κάποια χρόνια φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό όμως σήμερα είναι μια πραγματικότητα, η οποία μπορεί να δώσει πολλές λύσεις σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, βοηθώντας τους συνανθρώπους μας.

Στην Ελλάδα, πρωτοπόρος για μια ακόμη αφορά είναι ο Δήμος Τρικκαίων, με την πρώτη πτήση με Σύστημα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drone) να έχει πραγματοποιηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη μεταφορά φαρμάκων, με σημείο απογείωσης το GiSeMi HUB στα Τρίκαλα και προορισμό φαρμακείο στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, περίπου 100 χλμ. μακριά. Σημειώνεται ότι οι ανησυχίες κοινωνικής απόστασης κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον για χρήση drone για παράδοση, αλλά οι τεχνολογίες δεν είναι ακόμη έτοιμες για ευρεία χρήση.

Το πρόγραμμα «HARMONY»
Το σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας στη μεταφορά φαρμακευτικού υλικού υλοποιεί η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala Α.Ε., κατά την τρέχουσα περίοδο, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «HARMONY» ως εθνικός πιλότος του ευρωπαϊκού έργου μεγάλης κλίμακας για βιώσιμες μεταφορές φαρμακευτικού υλικού στις πόλεις μέσω πτήσεων Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (drones).

Για την επίτευξη των πτήσεων drones είχε πραγματοποιηθεί σειρά διασκέψεων με εμπλεκόμενους φορείς, όπως την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον σχεδιασμό των πτήσεων και την έκδοση των αδειοδοτήσεων, τον Σύλλογο Φαρμακοποιών Τρικάλων και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Τρικάλων (ΣΥΦΤΑ), ενώ αρωγός στην προσπάθεια είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), ώστε να τεθούν οι προδιαγραφές για να αξιοποιηθεί αυτή η νέα τεχνολογία στον τομέα του φαρμάκου και να μειωθεί ο χρόνος παραλαβής/αποστολής του.

Πλέον ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη διανομή φαρμάκων. Η πιλοτική εφαρμογή έχει μεγαλύτερη σημασία σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, λόγω της ανάγκης ταχύτερης και πιο αποτελεσματικής μεταφοράς αγαθών και χρήσης τηλεματικών εφαρμογών. [SID:14792304] 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε