Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Παχυσαρκία - Μία πολυπαραγοντική νόσος που μπορεί να αντιμετωπιστεί

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 02:35
UPD:13:07
A- A A+

Τα άτομα με παχυσαρκία αποτελούν πιθανότατα την κορυφαία ευπαθή ομάδα για βαρύτερη νόσηση αλλά και μοιραία έκβαση από τον κορονοϊό.

Tους τελευταίους 21 μήνες ο πλανήτης, αλλά και η χώρα μας, κινείται στους ρυθμούς που προστάζει η νόσος Covid-19. Στην Ελλάδα, όμως, εξελίσσεται εδώ και χρόνια μια άλλη «πανδημία», για την οποία δυστυχώς δεν έχουμε κανένα εμβόλιο στη διάθεσή μας, εκείνη της παχυσαρκίας. Σχεδόν 3 στους 10 Έλληνες ζουν με παχυσαρκία, είναι αμφίβολο όμως αν και κατά πόσο αυτή αναγνωρίζεται ως νόσος από τους ίδιους, αλλά και από το σύστημα υγείας. Ο κορονοϊός ωστόσο ανέδειξε το γεγονός πως η παχυσαρκία είναι νόσος, δυστυχώς με ένα οδυνηρό τίμημα - ανθρώπινες ζωές. Τα άτομα με παχυσαρκία αποτελούν πιθανότατα την κορυφαία ευπαθή ομάδα για βαρύτερη νόσηση αλλά και μοιραία έκβαση από τον κορονοϊό.

Ολύμπιος Παπαδημητρίου Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Hellas Ltd.

Ταυτόχρονα η παχυσαρκία σχετίζεται με περισσότερες από 229 συννοσηρότητες που επιβαρύνουν την κατάσταση της υγείας και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Το υγειονομικό φορτίο που δημιουργεί η παχυσαρκία είναι κυριολεκτικά τεράστιο, φαίνεται όμως πως δεν έχει γίνει επαρκώς ορατό από εκείνους που χαράσσουν την πολιτική υγείας, ίσως και από τους θεράποντες ιατρούς.

Η σύσταση για απώλεια βάρους κατατάσσεται στη λίστα των «τυποποιημένων ιατρικών συμβουλών» (χάσε βάρος - κόψε το κάπνισμα - περιόρισε το αλκοόλ), χωρίς τις περισσότερες φορές να συνοδεύεται από μια πιο ενδελεχή προσέγγιση αφενός για τα αίτια του αυξημένου βάρους, αφετέρου για την πληρέστερη αντιμετώπισή του. Άλλες φορές πάλι, η εστίαση γίνεται κυρίως στο κλινικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την παχυσαρκία και πολύ λιγότερο ή καθόλου στην αντιμετώπισή της (που μάλλον θα βοηθήσει σημαντικά να μειωθεί ή να λυθεί το πρόβλημα).

Η χώρα μας κατέχει πλέον τα σκήπτρα στα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια θλιβερή πρωτιά που αν δεν πάψει, διαγράφει το δυσμενέστερο μέλλον για τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα του υγειονομικού μας συστήματος.

Οι δράσεις αντιμετώπισης της νόσου της παχυσαρκίας οφείλουν αρχικά να στοχεύσουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού για τις επιπτώσεις της και στην εδραίωση της άποψης πως η παχυσαρκία είναι χρόνια και σοβαρή νόσος με πολλές επιπλοκές και κινδύνους για την υγεία. Απαιτούνται οργανωμένα προγράμματα πρόληψης της νόσου με έμφαση στην παιδική και εφηβική ηλικία, ενώ η έγκαιρη διάγνωση της νόσου από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας είναι απαραίτητη.

Εφόσον διαγνωστεί, οι διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν υγιεινοδιαιτητικά μέτρα, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική αντιμετώπιση. Ανάλογα με το προφίλ του ασθενούς ο εξειδικευμένος επαγγελματίας υγείας θα προτείνει την κατάλληλη και αποδοτικότερη θεραπεία. Αλλάζουμε την παχυσαρκία! Είναι θέμα υγείας και όχι αισθητικής!
 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε