Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Αμβλύνουν τις ανισότητες ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ’21

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 01:50
UPD:13:03
A- A A+

Της Ανθής Αγγελοπούλου, [email protected]

Η πανδημία του Covid-19 έφερε στο επίκεντρο τη σκοτεινή πραγματικότητα των μεγάλων και αυξανόμενων ανισοτήτων σε όλον τον κόσμο όσον αφορά την πρόσβαση σε προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και υγείας. Κρίσιμη πρόκληση αποτέλεσε η ισότιμη πρόσβαση στις νέες θεραπείες. 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έδειξαν ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αφού η πανδημία δεν κατάφερε να ανακόψει την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και τεχνολογιών υγείας, που στόχο έχουν την επιμήκυνση αλλά και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Τον τελευταίο χρόνο πολλές νέες καινοτόμες θεραπείες και επεκτάσεις ενδείξεων σε παλαιότερες έκαναν την εμφάνισή τους, δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς και νέα «όπλα» στη φαρέτρα των ειδικών. Νέα δεδομένα για τους ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση ανακοίνωσε η Merck, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 37ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θεραπεία και την Έρευνα στην Πολλαπλή Σκλήρυνση (ECTRIMS).

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με υποτροπιάζουσα πολλαπλή σκλήρυνση παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη βαθμολόγηση των επιδόσεων που αφορούν την ποιότητα ζωής μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας με δισκία κλαδριβίνης. Επιπλέον, πρόσφατα δεδομένα σε πραγματικές συνθήκες για την αξιολόγηση της κατάστασης κινητικότητας και αναπηρίας των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία με δισκία κλαδριβίνης, έδειξαν ότι το όφελος της θεραπείας διατηρήθηκε και μετά τον τελευταίο κύκλο θεραπείας, ενώ η ανάγκη για χρήση αναπηρικού αμαξιδίου ή περιπατητικών συσκευών μειώθηκε. Θετική γνωμοδότηση, όπως από την Επιτροπή Φαρμάκων του ΕΜΑ, έλαβε η Merck για την ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH) κατόπιν εξελίξεων στις επιστημονικές γνώσεις γύρω από την ανεπάρκεια των ορμονών γονιμότητας. Η επικαιροποίηση βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και στην κατανόηση της ανεπάρκειας ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και θα βοηθήσει τους επαγγελματίες υγείας να προσδιορίζουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τους κατάλληλους ασθενείς που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη θεραπεία με ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH). Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για ασθενείς με HER2-αρνητικό, προχωρημένο ή μεταστατικό γαστρικό καρκίνο, καρκίνο της γαστροοισοφαγικής συμβολής ή οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα, έλαβε η Bristol Myers Squibb, καθώς το nivolumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία αποτελεί το πρώτο θεραπευτικό σχήμα που καταδεικνύει μεγαλύτερη συνολική επιβίωση και επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε σύγκριση με χημειοθεραπεία μόνο, στους συγκεκριμένους ασθενείς. 

Έγκριση θεραπευτικής επιλογής μετά από 15 έτη
Επίσης, τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους η Bristol Myers Squibb πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον συνδυασμό nivolumab με ipilimumab ως πρώτης γραμμής θεραπεία για το ανεγχείρητο κακόηθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο συνδυασμός nivolumab με ipilimumab είναι η πρώτη νέα θεραπευτική επιλογή που λαμβάνει έγκριση για τους ασθενείς με μεσοθηλίωμα τα τελευταία περίπου 15 χρόνια, έχοντας καταδείξει βελτιωμένη επιβίωση. Μία θεραπεία η οποία πέτυχε διατηρήσιμη και πλήρη κάθαρση του δέρματος για ένα διάστημα 5 ετών στη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας, καθώς και έντονη ισχυρή βελτίωση των αρθρώσεων για διάστημα 52 εβδομάδων στην ενεργή ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), παρουσιάστηκε στο συνέδριο Virtual Meeting Experience (VMX) της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD), από τη φαρμακευτική εταιρεία Janssen της Johnson & Johnson. Πρόκειται για το guselkumab, τον πρώτο και μοναδικό εκλεκτικό αναστολέα της ιντερλευκίνης-23 (IL-23) που έχει λάβει έγκριση τόσο για την ψωρίαση όσο και για την ΨΑ. Το φάρμακο βελτίωσε τη συνολική ενεργότητα της νόσου της ΨΑ όπως αυτή αξιολογήθηκε με σύνθετους Δείκτες Ενεργότητας της νόσου, καθώς και τα αξονικά συμπτώματα της ΨΑ όπως αυτά αξιολογήθηκαν με τον Δείκτη Ενεργότητας Αγκυλοποιητικής Σπονδυλίτιδας Bath στις μελέτες DISCOVER-1 και DISCOVER-2. Για την ψωρίαση, όμως, έχουμε ένα ακόμα σκεύασμα, τη μπιμεκιζουμάμπη της UCB, η οποία αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για κάποιους ασθενείς με σωματικό βάρος άνω των 120 κιλών, που δεν έχουν πετύχει πλήρη κάθαρση δέρματος τη 16η εβδομάδα, η συνέχιση της θεραπείας με 320 mg τα οποία προτείνει η Ε.Ε. κάθε 4 εβδομάδες, μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω τη θεραπευτική απόκριση. Η έγκριση ισχύει για την Ε.Ε., καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. Νεότερες ανακοινώσεις είχαμε και από την Biogen αναφορικά με τα αποτελέσματα από τη Μελέτη Φάσης 3β NOVA, η οποία αξιολογεί τη χορήγηση του natalizumab κάθε 6 εβδομάδες στην Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση. Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι η ενδοφλέβια χορήγηση natalizumab κάθε 6 εβδομάδες παρέχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας στον έλεγχο της ενεργότητας της πολλαπλής σκλήρυνσης σε ασθενείς που άλλαζαν θεραπεία από το εγκεκριμένο δοσολογικό σχήμα κάθε τέσσερις εβδομάδες.

Από την άλλη η GENESIS Pharma,ηγέτιδα εταιρεία φαρμακευτικής βιοτεχνολογίας, που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ανακοίνωσε την έναρξη της αποκλειστικής συνεργασίας της με την Jazz Pharmaceuticals plc, για την εμπορική διάθεση ογκολογικού σκευάσματος στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα. Πρόκειται για μία θεραπεία για ενήλικες ασθενείς με πρόσφατα διαγνωσμένη οξεία μυελογενή λευχαιμία, που σχετίζεται είτε με προηγούμενες θεραπείες (π.χ. θεραπείες για άλλες μορφές καρκίνου) είτε με αλλοιώσεις στο μυελό των οστών, γνωστές ως μυελοδυσπλασία. Ενώ ο FDA με τον χαρακτηρισμό «διαδικασία ταχείας αξιολόγησης» για το sabatolimab της Novartis έδωσε τη δυνατότητα για μια ακόμα θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα (MDS) υψηλού ή πολύ υψηλού κινδύνου κατά IPSS-R, σε συνδυασμό με υπομεθυλιωτικούς παράγοντες. Το sabatolimab είναι μια υπό έρευνα, πρώτη στην κατηγορία της, ανοσο-μυελική θεραπεία, που συνδέεται με τον TIM- 3, έναν νέο στόχο που εκφράζεται σε πολλούς τύπους ανοσοκυττάρων και λευχαιμικών κυττάρων και βλαστών, αλλά όχι στα φυσιολογικά αρχέγονα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την αιμοποίηση. Είναι υπό ανάπτυξη για τα MDS υψηλού κινδύνου και την οξεία μυελογενή λευχαιμία (AML).

Ευρωπαϊκή έγκριση έλαβε η θεραπεία πρώτης γραμμής με cabozantinib σε συνδυασμό με nivolumab για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο νεφρού.
 

Η δαρολουταμίδη
Ένα ακόμα νέο σκεύασμα είναι η δαρολουταμίδη, που αφορά ασθενείς με μη μεταστατικό καρκίνο προστάτη και τα αποτελέσματα των μελετών της παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας (AUA). Συγκεκριμένα, η κλινική μελέτη Φάσης ΙΙΙ ARAMIS, αξιολόγησε την επίδραση της δαρολουταμίδης σε συμπτώματα εντοπισμένα στην περιοχή του προστάτη και των γειτονικών ιστών και λεμφαδένων. Οι αναλύσεις καταδεικνύουν ότι η θεραπεία με δαρολουταμίδη σχετίζεται με τη μείωση των συμπτωμάτων στο ουροποιητικό και το έντερο και της ανάγκης για εντοπισμένες επεμβάσεις σε ασθενείς με μη μεταστατικό, ευνουχοάντοχο καρκίνο του προστάτη (nmCRPC).

Ενώ νεότερα δεδομένα από τη μελέτη ARAMIS που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), ενισχύουν περαιτέρω την καλά εδραιωμένη ανοχή των ασθενών στη δαρολουταμίδη. Ευρωπαϊκή έγκριση έλαβε η θεραπεία πρώτης γραμμής με cabozantinib σε συνδυασμό με nivolumab για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο νεφρού. Η έγκριση βασίζεται στα δεδομένα της κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ CheckMate -9ER, τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο New England Journal of Medicine. Στην κλινική αυτή μελέτη το cabozantinib σε συνδυασμό με το nivolumab διπλασίασε τη διάμεση επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και βελτίωσε σημαντικά τη συνολική επιβίωση και τις αντικειμενικές ανταποκρίσεις με χαμηλότερα ποσοστά διακοπής θεραπείας έναντι του sunitinib. Το όφελος ως προς την αποτελεσματικότητα ήταν σταθερό σε όλες τις βασικές υποομάδες ασθενών. Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός αυτός αποτελεί προτεινόμενη θεραπευτική επιλογή και στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ογκολογίας (ESMO) και πλέον είναι διαθέσιμος και στη χώρα μας.

Η GENESIS Pharma ανέλαβε σε Κύπρο, Ελλάδα και Μάλτα, την αποκλειστική διάθεση από τη Seagen μιας θεραπείας ασθενών με HER2-θετικό, τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο του μαστού.

Πρόσφατα, επίσης, η ELPEN κυκλοφόρησε το Diabepro® GLUCOSE CARE, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ειδικά μελετημένη σύνθεση που περιέχει τον συνδυασμό δύο ελληνικών φαρμακευτικών φυτών, της γλιστρίδας (Portusana®, πατενταρισμένο εκχύλισμα Portulaca oleracea) και της λαδανιάς (τιτλοποιημένο εκχύλισμα Cistus creticus), καθώς και χρώμιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β3 και βιταμίνη Β6. Η ειδικά μελετημένη σύνθεση του Diabepro® GLUCOSE CARE συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Την άνοιξη του 2021 χορηγήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια καινοτόμος θεραπεία σε ανήλικο ασθενή που πάσχει από α-Μαννοσίδωση, ένα σπάνιο κληρονομικό λυσοσωμιακό νόσημα με το οποίο υπολογίζεται ότι γεννιούνται ένα στα 500.000 παιδιά. Η φαρμακευτική ουσία βελμανάση άλφα (velmanase alfa), που δόθηκε για πρώτη φορά, έχει αναπτυχθεί από την Chiesi, η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ασθένειες. Η βελμανάση άλφα αποτελεί την πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για την α-Μαννοσίδωση. Η χορήγηση του νέου φαρμάκου, η οποία συνεχίζεται με επιτυχία, πραγματοποιήθηκε στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί «Κέντρο Αναφοράς» για τις Σπάνιες Παθήσεις. 

Επιπροσθέτως, δύο πρωτοποριακές γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον αναμένονται από την Bayer. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία που να βοηθά στην αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας των ατόμων με νόσο Πάρκινσον. Η Bayer ακολουθεί μια διττή προσέγγιση, με κλινικές δοκιμές σε γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία, έχοντας στόχο να προσφέρει στους ασθενείς μια πραγματικά πρωτοποριακή αγωγή, και όπως ανακοίνωσε μια από τις εταιρείες του ομίλου της, η BlueRock Therapeutics χορήγησε με επιτυχία σε ασθενή, πάσχοντα από τη νόσο του Πάρκινσον, την πρώτη δόση πολυδύναμων ντοπαμινεργικών νευρώνων από βλαστοκύτταρα (pluripotent stem cell-derived dopaminergic neurons), τα επονομαζόμενα DA01, στο πλαίσιο της Φάσης Ι των κλινικών μελετών.

Με τη χρήση αυθεντικών ντοπαμινεργικών νευροκυττάρων, η BlueRock στοχεύει στην αναδημιουργία νευρωνικών κυττάρων στις περιοχές του εγκεφάλου όπου εμφανίζεται ο εκφυλισμός, αντιστρέφοντας την πορεία του και οδηγώντας δυνητικά στην αποκατάσταση της κινητικής λειτουργίας του πάσχοντος. Μακροχρόνιες δοκιμές με χρήση AAV-GDNF έδειξαν ότι η συστηματική πρωτεϊνική έκφραση GDNF μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των νευρώνων του μεσεγκεφάλου και στη σημαντική ανάκτηση της κινητικής λειτουργίας σε τρωκτικά και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά πλην των ανθρώπων. 

Εβδομαδιαία θεραπεία για τον διαβήτη
Εβδομαδιαία θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα από τη Novo Nordisk. Πρόκειται για τη σεμαγλουτίδη η οποία μετά την ολοκλήρωση μίας σειράς κλινικών δοκιμών παγκοσμίως, όπου συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είχε εξαιρετικά αποτελέσματα, που έδειξαν αρκετά ικανοποιητική βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου, ευνοϊκή επίδραση στο σωματικό βάρος, καθώς και καρδιαγγειακό όφελος, σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μια νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για την αντιμετώπιση της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες ασθενείς που είναι υποψήφιοι για συστημική θεραπεία που έλαβε θετική γνωμοδότηση, είναι η τραλοκινουμάμπη της LEO Pharma.

Η θετική γνωμοδότηση της CHMP αποτελεί ένα από τα τελικά βήματα πριν από τη λήψη απόφασης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την έκδοση άδειας κυκλοφορίας για τη χρήση της τραλοκινουμάμπης, μιας υπό έρευνα θεραπείας που βρίσκεται σε φάση κλινικής ανάπτυξης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Adtralza στοχεύει στη βελτίωση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία είναι μια σύνθετη και χρόνια φλεγμονώδης δερματική πάθηση. Η γνωμοδότηση της CHMP βασίζεται σε δεδομένα από τρεις κλινικές μελέτες, οι οποίες αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του ως μονοθεραπεία και με συγχορηγούμενα τοπικά κορτικοστεροειδή (TCS) σε περισσότερους από 1.900 ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα.

Την κυκλοφορία στην Ελλάδα των πρώτων δύο γενοσήμων φαρμάκων σε δύο καθιερωμένες αιματολογικές κατηγορίες ανακοίνωσε η WinMedica. Πρόκειται για την αζακυτιντίνη που ενδείκνυται για μεσαίου-ΙΙ και υψηλού κινδύνου μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα. Η αζακυτιντίνη έχει καθοριστική θέση στη φαρέτρα του αιματολόγου, βελτιώνοντας σημαντικά την έκβαση της νόσου. Η χορήγηση γίνεται υποδόρια σε ημερήσια σχήματα διάρκειας 7 ημερών. Καθώς επίσης και για την ποζακοναζόλη, μιας νεότερης γενιάς αντιμυκητιασικού παράγοντα, ο οποίος ενδείκνυται για τη θεραπεία συγκεκριμένων μυκητιασικών λοιμώξεων σε ενήλικες ασθενείς. Στην πράξη χρησιμοποιείται προφυλακτικά έναντι διηθητικών μυκητιασικών λοιμώξεων, σε ασθενείς με αιματολογικές κακοήθειες.

Νεότερα δεδομένα είχαμε και για τη ριβαροξαμπάνη, η οποία σε συνδυασμό με ασπιρίνη έδειξε σε μελέτη Φάσης ΙΙΙ σταθερή μείωση των σοβαρών αγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ) μετά από επαναγγείωση του κάτω άκρου σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία ασπιρίνης, ανεξάρτητα από το αν ήταν το πρώτο, δεύτερο, τρίτο ή επακόλουθο συμβάν.

Τα κύρια αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι ο συνδυασμός ριβαροξαμπάνης με ασπιρίνη μείωσε τα πρώτα συμβάντα κατά 15% στους ασθενείς με ΠΑΝ μετά από επαναγγείωση του κάτω άκρου. Τα νέα δεδομένα παρουσιάστηκαν στην 70ή ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας και δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα στο περιοδικό του American College of Cardiology. 

Μείωση επιπλοκών
Ωστόσο για τη ριβαροξαμπάνη είχαμε και κλινικά δεδομένα ότι μειώνει τις επιπλοκές σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη. Τα ευρήματα προέρχονται από τη μεγάλης κλίμακας μελέτη RIVA-DM που αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της ριβαροξαμπάνης έναντι της βαρφαρίνης σε ασθενείς με μη βαλβιδική κολπική μαρμαρυγή και διαβήτη τύπου 2, εστιάζοντας στα τελικά σημεία συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου αγγειακού θανάτου, νοσηλείας που σχετίζεται με αιμορραγία και εγκεφαλικού επεισοδίου, ή με επιπλοκές που σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία και τα άκρα.

Η ριβαροξαμπάνη, σε συνδυασμό με ασπιρίνη έδειξε σε μελέτη Φάσης ΙΙΙ σταθερή μείωση των σοβαρών αγγειακών επεισοδίων σε ασθενείς με περιφερική αρτηριακή νόσο (ΠΑΝ).
 

Η διαχείριση του μέτριου έως σοβαρού χρόνιου εκζέματος χεριών αποτελεί πρόκληση, λόγω των περιορισμένων διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών για χρόνια χρήση, όπως λένε οι ειδικοί. Η LEO Pharma A/S, ηγέτης στην κλινική δερματολογία, ανακοίνωσε την ένταξη του πρώτου ενήλικα ασθενή σε μελέτη Φάσης ΙΙΙ με την κρέμα delgocitinib, έναν υπό έρευνα παν-αναστολέα των κινασών JA για τοπική χρήση, για την πιθανή θεραπεία ενήλικων ασθενών με μέτριο έως σοβαρό χρόνιο έκζεμα χεριών. Η σύνθεση κρέμας delgocitinib είναι μια υπό έρευνα θεραπεία που βρίσκεται σε στάδιο κλινικής ανάπτυξης και δεν έχει λάβει έγκριση από κάποια ρυθμιστική αρχή.

Πρωτοπόρο φάρμακο για την καρδιακή ανεπάρκεια αναμένεται στην αγορά από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ σε αποκλειστική συνεργασία με τη βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics. Πρόκειται για το firibastat, το οποίο στοχεύει σε ένα ένζυμο του εγκεφάλου (brain APA) για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Το προϊόν βρίσκεται ήδη σε στάδιο μελέτης Φάσης ΙΙΙ, με ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το 1/5 του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, από τους οποίους εκτιμάται ότι οι μισοί είναι αδιάγνωστοι, ενώ το 80% των ασθενών παραμένουν αρρύθμιστοι.

Στην Ελλάδα το 1/5 του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, από τους οποίους εκτιμάται ότι οι μισοί είναι αδιάγνωστοι, ενώ το 80% των ασθενών παραμένουν αρρύθμιστοι.

Ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα για τη θεραπεία της αρτηριακής υπέρτασης κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από τη Lavipharm, ενισχύοντας περαιτέρω την πολυετή, δυναμική και καταξιωμένη παρουσία της στη θεραπευτική κατηγορία της καρδιολογίας και των παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Το νέο σκεύασμα εντάσσεται στην κατηγορία των σταθερών συνδυασμών των ανταγωνιστών υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ΑΥΑΙΙ) με αποκλειστές διαύλων ασβεστίου 3ης γενιάς (ΑΔΑ), οι οποίοι, βάσει των ελληνικών και διεθνών κατευθυντηρίων οδηγιών, αποτελούν τη βασική επιλογή έναρξης αντιϋπερτασικής αγωγής για την πλειονότητα των ασθενών. Επιπλέον, η Lavipharm ανακοίνωσε και την επέκταση των ενδείξεων μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου σταθερού συνδυασμού παρακεταμόλης, ακετυλοσαλικυλικού οξέος, καφεΐνης για τη θεραπεία της ημικρανίας. Μέχρι πρότινος το σκεύασμα προοριζόταν για την αντιμετώπιση πονοκεφάλου, πονόδοντου, πυρετού, μυαλγιών, αρθραλγιών και πόνων περιόδου.

Την επέκταση της συνεργασίας της με την ιταλική εταιρεία PharmaNutra ανακοίνωσε και η WinMedica, παρουσιάζοντας στην Ελλάδα ένα νέο ιατροτεχνολογικό προϊόν, το Cetilar, για τη γρήγορη αντιμετώπιση του πόνου και την ανάκτηση της λειτουργικότητας σε μυς, αρθρώσεις και τένοντες, με φυσικό τρόπο. Βασικό πλεονέκτημα του Cetilar είναι η καινοτόμος σύνθεσή του, από κετυλιωμένα λιπαρά οξέα μικρού μοριακού βάρους, φυτικής προέλευσης με αυξημένο λιπόφιλο χαρακτήρα και σε υψηλή περιεκτικότητα. 

Κατά του HIV
Μέσα σε όλα ήρθε και η συμφωνία μεταξύ Gilead Sciences Inc. και MSD για την από κοινού ανάπτυξη και εμπορική εκμετάλλευση ενός θεραπευτικού συνδυασμού μακράς δράσης κατά του HIV.

Συγκεκριμένα για τον υπό έρευνα αναστολέα καψιδίων της Gilead Sciences Inc., lenacapavir, και τον υπό έρευνα αναστολέα μετατόπισης της αντίστροφης μεταγραφάσης της MSD, islatravir, σε ένα θεραπευτικό σχήμα δύο υποψήφιων προς έγκριση φαρμάκων που θα επιτρέψει τη διαθεσιμότητα νέων σημαντικών θεραπευτικών επιλογών στα άτομα που ζουν με HIV. Τα υπό έρευνα υποψήφια φάρμακα, islatravir και lenacapavir, θα αποτελέσουν, εφόσον εγκριθούν, δυνητικά τα πρώτα στην κατηγορία τους φάρμακα που βρίσκονται σε τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών, ενώ τα έως σήμερα κλινικά δεδομένα που έχουν παραχθεί είναι σημαντικά. [SID:14783639]

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε