Επιμέλεια: Ανθή Αγγελοπούλου, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης

Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2021 01:10
UPD:13:00
A- A A+

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την Gilead Sciences Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και τα 40 χρόνια από την ανακάλυψη του ιού.
Mία σημαντική εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης του κοινού με στόχο να καταπολεμήσει τον φόβο και τον στιγματισμό που περιβάλλει την εξέταση για τη διάγνωση της λοίμωξης ξεκίνησε η Gilead Sciences Ελλάδας, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα AIDS και τα 40 χρόνια από την ανακάλυψη του ιού HIV. Για τον λόγο αυτό, η Gilead Sciences Ελλάδας ένωσε τις δυνάμεις της με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ) και τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων συνεργάστηκαν με τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» με στόχο να αναδειχθεί η αξία της εξέτασης για τη διάγνωση της HIV λοίμωξης, δίνοντας συγχρόνως στον καθένα την ευκαιρία να εξεταστεί για να γνωρίζει αν έχει μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Από αριστερά, Σάββας Χαραλαμπίδης με την κόρη του Μυρτώ, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Στέλιος Παρλιάρος

Στην εκδήλωση η οποία έλαβε χώρο στην Πλατεία Μοναστηρακίου, με σύνθημα #ZeroStigma, επιστήμονες, πολιτικοί, ασθενείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες όπως οι: Θανάσης Κοντογιώργης, Βασίλης Οικονόμου, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γιάννης Κεχρής, Γιώργος Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, Κατερίνα Γκαγκάκη, Γιώργος Παπαδάκης, Φοίβος Παπαδάκης, Ρίτσα Μπιζόγλη, Κατερίνα Διδασκάλου, Λεωνίδας Κακούρης, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Μοθωναίος, Στέλιος Παρλιάρος, Νίκη Λυμπεράκη, Σταύρος Θεοδωράκης, Γωγώ Μπρέμπου κ.ά. έδειξαν έμπρακτα τη στήριξή τους δίνοντας μια σταγόνα αίμα στο εξειδικευμένο προσωπικό του Checkpoint, προκειμένου να υποβληθούν στο πολύ χρήσιμο αυτό τεστ για τον HIV, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο το μήνυμα πως ο ιός μάς αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλετικής καταγωγής και σεξουαλικού προσανατολισμού. Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο του #ZeroStigma, οι πίσω όψεις αστικών λεωφορείων της Αθήνας, οι προθήκες των στάσεων, οι συρμοί και οι στάσεις του μετρό ντύθηκαν με τα εικαστικά της καμπάνιας, διαδίδοντας με έξυπνο και περιπαικτικό τρόπο το μήνυμα του αποστιγματισμού της εξέτασης για τον HIV. Ενώ, η Πύλη του Αδριανού φωταγωγήθηκε στο κόκκινο χρώμα αναγνωρίζοντας τον ανθρωπιστικό και συμβολικό χαρακτήρα της δράσης, ύστερα από την ευγενική παραχώρηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο γενικός διευθυντής της Gilead Sciences Ελλάδας & Κύπρου, Σάββας Χαραλαμπίδης, με αφορμή την εκστρατεία επεσήμανε ότι τα τελευταία 40 χρόνια η επιστήμη έχει κάνει θεαματική πρόοδο στην αντιμετώπιση του HIV. Όπως είπε χαρακτηριστικά, μία
ασθένεια που κάποτε οδηγούσε στον θάνατο, σήμερα χάρη στις καινοτόμες αντιρετροϊκές αγωγές είναι μια χρόνια νόσος, με τους πάσχοντες να απολαμβάνουν μια φυσιολογική καθημερινότητα με καλή ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, η Gilead Sciences Ελλάδας στηρίζει διαχρονικά την προσπάθεια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HIV, συνδράμοντας ενεργά στον κοινωνικό αποστιγματισμό των ανθρώπων που ζουν με τη λοίμωξη HIV και καλώντας όλους να κάνουν μια απλή και ανώδυνη εξέταση. 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε