Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής βιομηχανίας εκφράζουν οι επικεφαλής επιχειρήσεων από τους πιο δυναμικούς κλάδους της Βόρειας Ελλάδας (τρόφιμα, συστήματα αλουμινίου, χημικά), υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα υπάρξουν από πλευράς πολιτείας μέτρα που θα ισοσκελίσουν τις μεγάλες αυξήσεις που έχουν επιφέρει στο κόστος παραγωγής η κρίση της πανδημίας και οι αυξήσεις στην ενέργεια.
Οι επιχειρηματίες χαρακτηρίζουν σημαντική την υλοποίηση των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως επισημαίνουν, όμως, η υλοποίηση των δράσεων πρέπει να πραγματοποιηθεί χωρίς εξαιρέσεις για τη βιομηχανία και με ταυτόχρονη ενίσχυση τη επιχειρηματικότητας και δη της εξωστρεφούς, ώστε οι πόροι να διατεθούν στην πραγματική οικονομία και να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα και για το ίδιο το κράτος.
Γιώργος Μυλωνάς
Πρόεδρος, Ομίλου ΑΛΟΥΜΥΛ Προστιθέμενη αξία μέσω της εκπαίδευσης
Αισιοδοξία για ανοδική πορεία της βιομηχανίας στην Ελλάδα το 2022 εκφράζει ο πρόεδρος του Ομίλου ΑλΟΥΜΥλ, Γιώργος Μυλωνάς. Αυτή τη στιγμή όπως σημειώνε όλη η αγορά κινείται πολύ δυναμικά με έναν ορίζοντα για τουλάχιστον έναν χρόνο, τόσο ο κατασκευαστικός κλάδος όσο και γενικά η βιομηχανία. Οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών διεθνώς που επέφερε η πανδημία, βέβαια, όπως προσθέτει, ίσως οδηγήσουν σε αναβολή μεγάλων project που είχαν προγραμματιστεί στο εξωτερικό μέχρι να εξομαλυνθούν οι τιμές, αλλά η Ελλάδα ξεκίνησε πολύ χαμηλά, οπότε θα πάει καλά το 2022 και θα επηρεαστεί μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Σε αυτήν τη συγκυρία οι ελληνικές βιομηχανίες, πάντως, τονίζει ο κ. Μυλωνάς, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση έναντι ανταγωνιστριών τους στο εξωτερικό, καθώς ενώ ανεβαίνει το κόστος ενέργειας άλλες κυβερνήσεις παρέχουν ελαφρύνσεις, αλλά οι βιομηχανίες στη χώρα μας συνεχίζουν να επιβαρύνονται με πρόσθετους φόρους όπως ο ΕΝφΙΑ, παρότι έχει αποδειχθεί πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο μόνος τομέας που επιβίωσε και στήριξε τη χώρα και την εθνική οικονομία είναι η βιομηχανία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει επίσης ο πρόεδρος του Ομίλου της ΑλΟΥΜΥλ στο θέμα της ενδοεπιχειρησιακής εκπαίδευσης, η οποία ζητά να ενισχυθεί με κίνητρα ανάλογα με την εξωεπιχειρησιακή, προκειμένου να ανέβει το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού με εξειδικευμένους και πιστοποιημένους εργαζόμενους, που ξέρουν τι θα πει ευρωπαϊκή ή αμερικανική προδιαγραφή και θα μπορέσουν να στηρίξουν την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Αν έχεις λ.χ. εξειδικευμένους αλουμινάδες και η Ελλάδα εξάγει κουφώματα αλουμινίου και όχι απλά αλουμίνιο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία, με οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος, αλλά και για τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα πιστοποιούνται», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μαίρη Χατζάκου
Πρόεδρος, ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε. Ελπίδα για ένα καλύτερο 2022 στην ελληνική βιομηχανία
Καλή ανάπτυξη της αγοράς διαπιστώνει για το 2021 η πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑλ Α.Ε., Μαίρη Χατζάκου, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή επιστρέφει στον συγκεκριμένο κλάδο κοντά στα επίπεδα του 2019, ενώ χαρακτηρίζει καλή τη γενικότερη κίνηση της αγοράς στη Θεσσαλονίκη.
Εκφράζει, δε, την ελπίδα το 2022 να είναι καλύτερο για την ελληνική βιομηχανία, κάτι βέβαια που θα εξαρτηθεί και από τις επιβαρύνσεις που επιφέρει η πανδημία στο κόστος παραγωγής, ενώ εκτιμά ότι η οικονομία πορεύεται γενικότερα θετικά.
Νίκος Πέντζος
Πρόεδρος, ΖΑΝΑΕ Α.Ε. Αστάθμητος παράγοντας η εξέλιξη της πανδημίας
Η αγορά κινήθηκε θετικά το καλοκαίρι με τις τουριστικές εισροές, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ, Νίκος Πέντζος, χωρίς ωστόσο να φτάνει τα προ covid επίπεδα και το αν θα μπορέσει να συνεχιστεί η ανοδική πορεία θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και το αν θα αποφευχθεί η εφαρμογή νέων lockdown, γενικών αλλά και τοπικών. Στο περιβάλλον αυτό, ο κ. Πέντζος χαρακτηρίζει αναγκαία τη μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς όπως επισημαίνει πολλά από τα μέτρα της κυβέρνησης εξαίρεσαν τη βιομηχανία, η οποία αντιμετωπίζει στην πανδημία μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής.
Στάθης Γιαχανατζής
Πρόεδρος, ΦΑΙΔΩΝ Α.Ε. Τα κόστη που θα επηρεάσουν τις κερδοφορίες του 2021
Την ανάγκη να ισοσκελίσει η πολιτεία την τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας και των πρώτων υλών που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία εν μέσω της πανδημίας με μέτραελαφρύνσεις σε άλλους τομείς όπως λ.χ. μείωση του μη μισθολογικού κόστους, των εργοδοτικών εισφορών κ.ο.κ. τουλάχιστον μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση επισημαίνει από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας ζαχαροπλαστικής φΑΙΔΩΝ Α.Ε., Στάθης Γιαχανατζής. Δεύτερο εξίσου σημαντικό θέμα, όπως προσθέτει, και πάγιο αίτημα της βιομηχανίας είναι η μείωση της χρονικής πίστωσης προς το λιανεμπόριο, που χαρακτηρίζει εξωφρενικό σε σύγκριση με άλλες χώρες. «Δεν είναι δυνατόν οι προμηθευτές να πληρωνόμαστε μετά 120-160 ημέρες. Όταν υπάρχει μάλιστα σε ισχύ οδηγία της Ε.Ε. για μάξιμουμ όριο 60 ημερών», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι αυτό πρέπει να γίνεται με διάφανο τρόπο και με γενική -όχι μερική- εφαρμογή της οδηγίας. Αυτά τα κόστη -καταλήγει ο κ.Γιαχανατζής- θα επηρεάσουν τις κερδοφορίες του 2021 και κατά συνέπεια θα περιοριστούν και τα έσοδα του κράτους.
Γεδεών Βούλης
Πρόεδρος, Voulis Chemicals Να μη χαθεί η ευκαιρία αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις άντεξαν στη λαίλαπα της πανδημίας, τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας χημικών για την προστασία και την περιποίηση του αυτοκινήτου Voulis Chemicals, Γεδεών Βούλης, αλλά υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και μεγάλες διακυμάνσεις στα κόστη και αστάθεια στο θέμα των πρώτων υλών.
«Τα νούμερα είναι ανοδικά στις εξαγωγές, αντέχουμε, αλλά μέχρι πότε;» διερωτάται σχετικά.
Στο περιβάλλον αυτό, σύμφωνα με τον κ. Βούλη, πρέπει οπωσδήποτε να μη χαθεί η χρυσή ευκαιρία της αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
«Οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να ενισχύσουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων φέρνει στη χώρα λεφτά άλλων, δεν ανακυκλώνονται απλά τα δικά μας, άρα πρέπει να βοηθηθούν στοχευμένα οι εξωστρεφείς επιχειρήσεις και όχι να αξιοποιηθούν για να διευθετήσουν οι τράπεζες λ.χ. δικά τους θέματα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και CEO της Voulis Chemical.