Η ALUMIL είναι μια εταιρεία με μακρόχρονη πορεία στον κλάδο του σχεδιασμού και της παραγωγής αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με ηγετική παρουσία εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Η πρόσφατη άκρως επιτυχημένη διοργάνωση του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών «ArXellence 2» με θέμα τον επανασχεδιασμό του δυτικού παράλιου μετώπου της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα της εταιρείας, που δίνει ελπίδα για την αναγέννηση μιας παρηκμασμένης περιοχής με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Οι προτάσεις που κατέθεσαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσιάζονται σε μια ολοκληρωμένη ανοικτή έκθεση που διοργανώνει η ALUMIL από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων - Cisco.
Η αρχική ιδέα
Μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης εκδοχής του διαγωνισμού, που αφορούσε τη δημιουργία ενός καινοτόμου βρεφονηπιακού σταθμού στην περιοχή του Διονύσου Αττικής, η οργανωτική ομάδα της ALUMIL άρχισε να αναζητάει ποια θα είναι η συνέχεια και πού έπρεπε να στρέψει την προσοχή της. Το επίκεντρο της δεύτερης εκδοχής του ArXellence αποφασίστηκε να είναι η πόλη της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και φυσικά έναν καίριας σημασίας κόμβο των Βαλκανίων.
Όπως αναφερόταν και στην προκήρυξη του ArXellence 2, για να μπορέσει η Θεσσαλονίκη να ατενίσει με σιγουριά το μέλλον και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα πρέπει το δυτικό της μέτωπο στη θάλασσα να αναμορφωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Έτσι, το θέμα του ArXellence 2 ήταν o επανασχεδιασμός του δυτικού παράλιου μετώπου και η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Κέντρου μικτών χρήσεων, που θα επαναπροσδιορίσει μια υποβαθμισμένη επί δεκαετίες περιοχή, αλλά και την ίδια τη θέση της Θεσσαλονίκης στο διεθνές σκηνικό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ιστορική περιοχή του Μπέχτσιναρ, που φιλοξένησε στο παρελθόν σημαντικές εγκαταστάσεις βιομηχανίας αλλά και αναψυχής, η οποία όμως έχει οδηγηθεί με το πέρασμα του χρόνου σε μια γενικευμένη υποβάθμιση.
Η διεθνής ανταπόκριση Το κάλεσμα του ArXellence 2 απευθυνόταν στην παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα. Άλλωστε, ο διαγωνισμός έλαβε χώρα με την έγκριση και υποστήριξη της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων (UIA) που εδρεύει στο Παρίσι και υλοποιήθηκε σε συνεχή και στενή συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Διαγωνισμών της UIA (ICC Council). Παράλληλα, η ALUMIL διασφάλισε τη διαφάνεια και την πλήρη εφαρμογή των διεθνών κανονισμών της UNESCO για τους Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς.
Παρότι ο διαγωνισμός συνέπεσε με την πρωτόγνωρη πανδημία του κορονοϊού, οι ιθύνοντες της ALUMIL είχαν ως βασικό τους μέλημα να μη γίνει κανένας συμβιβασμός σε σχέση με τις υψηλές διεθνείς προδιαγραφές που είχαν τεθεί εξαρχής, τηρώντας ωστόσο όλα τα απαραίτητα νέα υγειονομικά μέτρα.
Το αποτέλεσμα δικαίωσε την εταιρεία: ολοκληρώθηκαν 1.464 εγγραφές από 90 χώρες, ενώ οι τελικές μελέτες που κατατέθηκαν ήταν 173! Η αξιολόγηση των μελετών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω τηλεδιασκέψεων, με προσαρμογή στα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η κριτική επιτροπή, αποτελούμενη από διεθνώς αναγνωρισμένους αρχιτέκτονες, αφού εξέτασε αναλυτικά τις κατατεθειμένες προτάσεις από όλο τον κόσμο, ανέδειξε τα 6 βραβεία, που συνοδεύτηκαν από χρηματικό έπαθλο, καθώς και 4 ισότιμους επαίνους, κλείνοντας έτσι τη δεκάδα των προτάσεων που ανταποκρίθηκαν περισσότερο σύμφωνα με την επιτροπή στα κριτήρια που τέθηκαν από τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA). Η διοργάνωση του ArXellence 2 ολοκληρώθηκε επίσημα στις 23 Φεβρουαρίου 2021 με μία ξεχωριστή διαδικτυακή τελετή απονομής των βραβείων. Την ιδιαίτερη αυτή παγκόσμια ψηφιακή γιορτή της αρχιτεκτονικής παρακολούθησαν πάνω από 3.000 άτομα, ενώ σημαντικοί δημόσιοι θεσμικοί φορείς της Θεσσαλονίκης χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της ALUMIL και υπογράμμισαν την κομβική σημασία του επανασχεδιασμού του δυτικού παράλιου μετώπου για την πόλη. Επιπλέον, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η δημιουργία της ειδικής έντυπης έκδοσης του διαγωνισμού «ArXellence 2 Book», η οποία περιλαμβάνει πλούσιο υλικό με τις συμμετοχές αρχιτεκτονικών γραφείων από όλο τον κόσμο που κατέθεσαν τις μελέτες τους προς αξιολόγηση.
Η μεγάλη έκθεση Το ArXellence 2 αποτέλεσε για την ALUMIL μια γέφυρα, με την οποία η εταιρεία επιδίωξε να ενώσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική κοινότητα με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις σύγχρονες ανάγκες αστικού σχεδιασμού της, πάντα με επίκεντρο την αειφόρο δόμηση και τη βιώσιμη αστική ανάπλαση. Στον πυρήνα του θεσμού βρίσκεται η κοινωνική προσφορά, η ευγενής άμιλλα και το όραμα για ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης. Με άξονα αυτές τις αξίες, η ALUMIL διοργανώνει τον Σεπτέμβριο μια ολοκληρωμένη ανοικτή έκθεση, όπου θα παρουσιαστούν οι προτάσεις που κατέθεσαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία στοχεύει να κάνει τους κατοίκους της πόλης κοινωνούς του σημαντικού αυτού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ώστε να διαπιστώσουν και οι ίδιοι τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη στο διεθνές στερέωμα.
H έκθεση του ArXellence 2 θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 26 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Δεξιοτήτων - Cisco (βλ. το διατηρητέο κτήριο των παλαιών δημοτικών σφαγείων που βρίσκεται στην περιοχή ενδιαφέροντος του διαγωνισμού) στην οδό 26ης Οκτωβρίου 21 στη Θεσσαλονίκη (ελεύθερη είσοδο). Μάλιστα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν την αρχιτεκτονική μελέτη που ξεχώρισαν. Με τη λήξη της έκθεσης του ArXellence 2, θα ολοκληρωθεί ο κύκλος ενός μοναδικού διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, που σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε με μεράκι και όραμα από τους ανθρώπους της ALUMIL και την υποστήριξη σημαντικών διεθνών και τοπικών θεσμικών φορέων, για το μέλλον μιας ιδιαίτερα σημαντικής περιοχής της Θεσσαλονίκης.
Οι αρμόδιες αρχές έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα και πλέον μένει να προχωρήσουν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες, ώστε το δυτικό παράλιο μέτωπο να μεταμορφωθεί και να οδηγήσει τη Θεσσαλονίκη με αυτοπεποίθηση σε μια νέα σελίδα.