Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη, Σταμάτης Ζησίμου, Φάνης Ζώης, Αντώνης Τσιμπλάκης, Γιώργος Χατζηλίδης

Η τουριστική εξωστρέφεια της χώρας στηρίζει το ΑΕΠ εν μέσω Covid-19

Τα project που προσελκύουν τα διεθνή κεφάλαια
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 09:05
UPD:18:49
A- A A+

Του Αντώνη Τσιμπλάκη
[email protected]

Ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό, σε μια περίοδο που ο κλάδος αντιμετωπίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις τεράστιες επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, δίνουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές. Τα επενδυτικά προγράμματα που «τρέχουν», στη μεγάλη τους πλειονότητα «τρέχουν» κανονικά παρά την καθίζηση στις πληρότητες και τα έσοδα, ενώ και νέες επενδύσεις ανακοινώνονται σε σταθερά χρονικά διαστήματα.  

Τη διαφορά κάνουν οι επενδύσεις που απευθύνονται στον τουρισμό για υψηλά εισοδήματα, στον οποίο αναμένεται να επικεντρωθεί το ελληνικό τουριστικό μοντέλο τα επόμενα χρόνια, αφού περάσει η κρίση που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια κοινότητα η πανδημία. Ήδη από το 2019 ο ελληνικός τουρισμός είχε φτάσει στα όριά του όσον αφορά τις ικανότητες φιλοξενίας τουριστών, με το συγκεκριμένο μοντέλο που υπάρχει στην Ελλάδα, αφού υποδέχθηκε 30 εκατ. τουρίστες, και από εκείνη την περίοδο είχε αρχίσει ο επανασχεδιασμός. Το άνοιγμα νέων αγορών, αλλά και η προώθηση νέων προορισμών, καθώς και το πέρασμα στην πράσινη και ψηφιακή εποχή, αναμένεται να είναι τα επόμενα βήματα.

Ένα από τα μεγάλα project του μέλλοντος είναι ο τουρισμός city break, με την Αττική Ριβιέρα να «κλέβει» την παράσταση, ωστόσο και το κέντρο δεν πάει πίσω, καθώς τα νέα ξενοδοχεία, συνήθως boutique hotel, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Όπως ανέφερεπρόσφατα ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης, κανένα τουριστικό επενδυτικό σχέδιο στην Αθήνα δεν έχει ακυρωθεί μέχρι τώρα.

Αιτία οι εκτιμήσεις των επενδυτών ότι από το 2022 ή το 2023, μετά δηλαδή την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ελληνικός τουρισμός θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει με πολύ μεγάλα άλματα, ενώ αναμένεται ότι θα προσελκύσει VIP τουρίστες, και στα υψηλά του 2019 αναμένεται να φτάσει σύντομα και ο εισερχόμενος τουρισμός με μεσαία εισοδήματα. Ήδη έρευνες που γίνονται δείχνουν ότι οι ελληνικοί προορισμοί είναι πρώτοι σε προτιμήσεις σε όλα τα σχεδόν τα target group, και οι επενδύσεις που έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται υπολογίζονται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η ακτή της Αττικής

Το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Μικρολίμανο στον Πειραιά μέχρι και το Σούνιο, σε μια ακτίνα 70 περίπου χιλιομέτρων αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια. Η επένδυση σε ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία της Αθήνας,τον Αστέρα Βουλιαγμένης, ο οποίος είναι υπό τη διαχείριση της Four Seasons, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η προμετωπίδα για το ελληνικό τουριστικό προϊόν του παραθαλάσσιου μετώπου της πρωτεύουσας, αν δεν ήταν ήδη σε εξέλιξη το τεράστιο έργο του Ελληνικού, που αναμένεται να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια μια από τις βασικές «εικόνες» της Αθήνας που θα «ταξιδεύουν» στο εξωτερικό.

Την περίοδο αυτή υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, σε όλο αυτό το μέτωπο, επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας από τη νέα βάση κρουαζιέρας που κατασκευάζει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά, τη μαρίνα Αλίμου, το νέο 5* ξενοδοχείο στα Αστέρια της Γλυφάδας, ενώ πολλές μονάδες αλλάζουν όψη μέχρι και τον Ναό του Ποσειδώνα.

Η κατάσταση κρίνεται πολύ καλή και στο κέντρο της Αθήνας όπου δεκάδες νέες μονάδες ανοίγουν τις «πύλες» τους για να υποδεχθούν τουρίστες. Ως NYX Athens by Leonardo θα λειτουργήσει από το 2022 το ιστορικό ξενοδοχείο Esperia επί της οδού Σταδίου. Το έργο έχει αναλάβει η ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία Fattal και η ανακαίνιση για νέο πεντάστερο ξενοδοχείο θα φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ. Αλλά και το νέο Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στη χρονιά. Πρόκειται για μια επένδυση αξίας 20 εκατ. ευρώ. Αλλά και το Lighthouse Hotel, το πρώην ιστορικό ξενοδοχείο La Mirage, ανοίγει ύστερα από μεγάλη ανακαίνιση που ολοκληρώθηκε. Στη λίστα μπαίνει και το 82 Evripidou Hotel, το boutique ξενοδοχείο της οδού Ευριπίδου, στο κέντρο της Αθήνας, από τις ισραηλινών συμφερόντων Ficus Investments και Brown Hotels, όπως και το πεντάστερο boutique Xenodoxeio Milos που βρίσκεται σε νεοκλασικό κτήριο πίσω από την Παλιά Βουλή και συγκεκριμένα στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, το οποίο θα λειτουργήσει μέσα στο 2022. 

Σε όλη τη χώρα

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, στη Θεσσαλονίκη η Grivalia θα έχει ολοκληρώσει τον Δεκέμβριο τη μετατροπή του κτηρίου Ολυμπος - Νάουσα σε boutique hotel.
Στη Μεσσηνία, η Temes προχωρά σε νέες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ στο Costa Navarino.

Στην Κέρκυρα ολοκληρώνονται τα προπαρασκευαστικά έργα στο Kassiopi Project, με στόχο τη δημιουργία υπερπολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ, ενώ στη Χαλκιδική άνοιξε και πάλι το Πόρτο Καρράς στη Σιθωνία της Χαλκιδικής.

Στη Μύκονο, η Grivalia «τρέχει» το Project στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου, μια επένδυση 100 εκατ. ευρώ. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023. Παράλληλα το 5* ξενοδοχείο Kalesma, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε έκταση 18 στρεμμάτων και έχει δυναμικότητα 25 σουιτών και δύο βιλών.  Στον άλλο τοπ νησιωτικό προορισμό της χώρας, τη Σαντορίνη, το ξενοδοχείο Santorini Sky ανοίγει τις πύλες του, με μια σειρά από βίλες.

Στην Κυλλήνη σχεδιάζεται μια μεγάλη επένδυση αξίας 240 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, και μαρίνα, ενώ το Costa Nopia αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή Νοπήγια στον κόλπο της Κισσάμου, από τον κυπριακό όμιλο Leptos Group. Στην ίδια περιοχή σε έκταση 140 στρεμμάτων σχεδιάζεται η επένδυση του ομίλου IKOS Resorts.

Στα Χανιά υπάρχει το project του πεντάστερου ξενοδοχείου που σχεδιάζει να υλοποιήσει η εταιρεία Α. Βασιλάκη ΑΕΒΕ.

Στην Ελούντα ο Ρώσος επιχειρηματίας Βιτάλι Μπορίσοφ,που έχει σε εξέλιξη το έργο των 400 εκατ. ευρώ για το Elounda Hills, σχεδιάζει επίσης και τρεις επιπλέον ξενοδοχειακές μονάδες με κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο. 

Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ελληνικός τουρισμός φέτος αναμένεται να κινηθεί στο 40% των μεγεθών του 2019. Στην έκθεσή της για τηΝομισματική Πολιτικήγια τις προσδοκίες για τη φετινή χρονιά αναφέρει ότι σε σχέση με τις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες «υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς η ανάκαμψη των δραστηριοτήτων του τουρισμού συναρτάται στενά με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας και ειδικότερα με την πορεία του εμβολιασμού.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εξαγωγές