Επιμέλεια: Φάνης Ζώης

Ζωτικής σημασίας η διατήρηση σε λειτουργία των «πράσινων λωρίδων»

Iδιοκτήτες φορτηγών: Να μην υποτιμηθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει για τις εφοδιαστικές αλυσίδες
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 10:00
UPD:14:19
A- A A+

Τη διασφάλιση της λειτουργίας των «πράσινων λωρίδων», εν όψει του νέου κύματος περιορισμών στις συνοριακές διελεύσεις που έχει προκαλέσει το νέο στέλεχος του Covid-19, ζητούν οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων μέσω της Διεθνούς Ένωσης Οδικών Μεταφορών (IRU).

Ο κλάδος των φορτηγών έχει έρθει αντιμέτωπος με τα νέα στελέχη του COVID-19 και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εφαρμόζουν νέους ή αυστηρότερους περιορισμούς στη μεταφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ή του ελέγχου των συνόρων εντός της ΕΕ και τον περιορισμό των οδηγών φορτηγών.

Αυτό, όπως υποστηρίζουν, βλάπτει τις ζωτικής σημασίας εφοδιαστικές αλυσίδες για εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις της Ε.Ε. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, και παρά τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν, ο κίνδυνος για τις εφοδιαστικές αλυσίδες υποτιμάται σοβαρά από την τρέχουσα πολιτική ηγεσία.

Για τον λόγο αυτό, η IRU ζητεί άμεση δράση της Κομισιόν για την αποτροπή των εμποδίων στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ιδίως στις απαιτήσεις για τα τεστ κατά του COVID σε επαγγελματίες οδηγούς φορτηγών, προκειμένου να διατηρηθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απαιτούν όλο και περισσότερο από όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών οδηγών εμπορευματικών μεταφορών, να παρουσιάζουν αρνητικά τεστ COVID-19 για να εισέλθουν στην επικράτειά τους εάν προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η συνέπεια αυτού του τύπου περιορισμού κατέστη σαφής μετά από σχετική απόφαση όπου αναφέρεται ότι οι οδηγοί που εισέρχονται στη Γαλλία από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID. Οι τεράστιες ουρές και η ανθρωπιστική κρίση γύρω από το Ντόβερ λίγο πριν από τα Χριστούγεννα έδειξαν το μέγεθος της διακοπής που προέκυψε από μια «απλή» απαίτηση για ένα «γρήγορο» τεστ αντιγόνου COVID-19.

Οι επαγγελματίες οδηγοί διεθνών μεταφορών δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα τεστ, λόγω της φύσης της εργασίας τους και χρειάστηκε μια τεράστια, δαπανηρή και χρονοβόρα επιχείρηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα.

Ωστόσο, στο Ντόβερ, μόνο το 0,3% των δεκάδων χιλιάδων οδηγών που εμπλέκονται στην κρίση ήταν θετικοί στον COVID-19, δείχνοντας τον πολύ περιορισμένο αντίκτυπο τέτοιων μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.

Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, καθώς οι οδηγοί φορτηγών εργάζονται κυρίως μόνοι τους. Απομονωμένοι στην καμπίνα τους, δεν εκτίθενται στον ιό.

Επιπλέον, συμμορφώνονται με τα αυστηρά μέτρα κατά της πιθανής μόλυνσης από τον COVID-19 που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τους εργοδότες και τους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της μη φυσικής επαφής σε σημεία παραλαβής και παράδοσης. Το να αφήνουμε τους οδηγούς να κάνουν τη δουλειά τους και να συνεχίσουν το ταξίδι τους πέρα από τα σύνορα είναι η ασφαλέστερη λύση σε ανθρώπινο και οικονομικό επίπεδο, υπογραμμίζουν.

Σε κοινή δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ομόφωνα να διασφαλίσουν την ομαλή διαχείριση των συνόρων για τα άτομα και τα αγαθά και να διατηρήσουν τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, με βάση τις οδηγίες της Κομισιόν για την εφαρμογή των «πράσινων λωρίδων».

Αυτή η οδηγία περιλαμβάνει την εξαίρεση των οδηγών εμπορευματικών μεταφορών από τα τεστ κατά του Covid. Αντίστοιχα, τον περασμένο Οκτώβριο, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να εφαρμόσουν τις «Πράσινες Λωρίδες».

Ωστόσο, αρκετά κράτη βρίσκονται τώρα στα πρόθυρα να παραβιάσουν τις δεσμεύσεις τους, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε επαγγελματίες οδηγούς εμπορευματικών μεταφορών χωρίς τη διεξαγωγή τεστ COVID.

Αυτό θα βλάψει σοβαρά τις εφοδιαστικές αλυσίδες, την ενιαία αγορά και τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών της Ε.Ε. - με τεράστιο κόστος και χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για τον έλεγχο του κορονοϊού.

Ζητούμενο παραμένει να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σέβονται τις αρχές των «πράσινων λωρίδων» που έχουν συμφωνηθεί, στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 και εξαιρούν τους οδηγούς εμπορευματικών μεταφορών από τα υποχρεωτικά τεστ κατά τουCOVID-19.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Μεταφορές & Logistics