Επιμέλεια: Φάνης Ζώης

Μεγάλη κινητικότητα για εμπορευματικά πάρκα

Το ηλεκτρονικό εμπόριο εντείνει το ενδιαφέρον αλλά και τις επενδυτικές εξελίξεις
Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2021 09:15
UPD:14:15
A- A A+

Μεγάλη κινητικότητα στην αγορά των logistics τόσο από εμπορικούς και βιομηχανικούς ομίλους όσο και από εγχώρια και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια παρατηρήθηκε την χρονιά που πέρασε, αλλά και συνεχίζει να παρατηρείται, με τη χώρα μας να παρουσιάζει τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη, άνω του 8%, σε επενδύσεις σε αποθηκευτικούς χώρους (logistics).

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η συζήτηση που έχει ανοίξει για τις εγκαταστάσεις της Χαλυβουργικής και της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε Ελευσίνα και Ασπρόπυργο. Οι εξελίξεις επιταχύνονται, καθώς η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα μεγάλων ομίλων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Πανευρωπαϊκά το 2020 επενδύθηκαν σχεδόν 40 δισ. ευρώ σε αποθήκες, ενώ οι επενδύσεις που είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα για νέους αποθηκευτικούς χώρους αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ.

Ήδη στα σχέδια για την ανάπτυξη εμπορευματικών πάρκων και χωρών logistics, πέραν αυτού του Θριασίου και της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, βρίσκονται στη Δυτική Αττική έξι νέα κέντρα σε ακίνητα από το Σχιστό έως το λιμάνι της Ελευσίνας. 

Συνεχώς αυξανόμενες οι ανάγκες

Το ενδιαφέρον για αυτές τις επενδύσεις έχει προκύψει λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και της αναβάθμισης της Περιφέρειας της Αττικής σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κέντρο ύστερα από την αύξηση των φορτίων που διακινούνται από το λιμάνι του Πειραιά κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα project αφορά την αξιοποίηση μέρους των εκτάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον επενδυτή που αναμένεται να τα αποκτήσει ύστερα από τους σχετικούς διαγωνισμούς. Ειδικότερα, οι επιτρεπόμενες χρήσεις στις δευτερεύουσας σημασίας εκτάσεις του συγκροτήματος του Σκαραμαγκά περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανάπτυξης αποθηκευτικών χώρων και εμπορευματικού πάρκου. Δεδομένης της άμεσης πρόσβασης σε ιδιοχρησιμοποιούμενες λιμενικές εγκαταστάσεις και σε βασικούς οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες η επένδυση θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτική.

Ένα δεύτερο project αφορά γειτονική έκταση, στους χώρους της «Χαλυβουργικής», την οποία η Εθνική Τράπεζα επιχειρεί να θέσει σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και να πουλήσει. Με δεδομένο ότι το ακίνητο της «Χαλυβουργικής» διαθέτει δικές του αδειοδοτημένες λιμενικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε με τις κατάλληλες επενδύσεις να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκής κλάσης εμπορευματικό πάρκο. Για ένα τέτοιο εγχείρημα φαίνεται να ενδιαφέρεται συγκεκριμένος ελληνικός επιχειρηματικός όμιλος με δραστηριότητα στη ναυτιλία και στα logistics.

Το τρίτο ακίνητο για το οποίο εκπονούνται σχέδια αξιοποίησης ως εμπορευματικού χώρου logistics βρίσκεται σε έκταση που φιλοξενεί την κλειστή από το 2014 μονάδα της «Χαλυβουργίας Ελλάδος». Το συγκεκριμένο ακίνητο ενδέχεται να περάσει στον έλεγχο του επενδυτικού κεφαλαίου HIG, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πραγματοποιήσει ήδη συζητήσεις με πιθανούς διαχειριστές, αλλά και κατασκευαστές ανάπτυξης αποθηκευτικών χώρων.

Επίσης ένα τέταρτο project αφορά τους προβλήτες του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας. Ειδικότερα η Goldair, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις logistics, εξετάζει το ενδεχόμενο να αναλάβει την υποπαραχώρηση ενός τμήματος των προβλητών της Ελευσίνας για δική της χρήση.

Στην ευρύτερη περιοχή βεβαίως πρόκειται να αναπτυχθεί και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο στην έκταση 2.000 στρεμμάτων του ΟΣΕ. Ο διαγωνισμός και η παραχώρηση 600 στρεμμάτων από αυτά προ ετών στην κοινοπραξία Goldair/ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ προσέκρουσαν σε ευρωπαϊκές αντιρρήσεις. Έτσι μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να επιχειρηθεί η αξιοποίηση των υπολοίπων 1.400 στρεμμάτων και ενδεχομένως και των 600. Κέντρο logistics, όμως, στον χώρο του πρώην Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού, που έχει ενταχθεί στην παραχώρηση προς τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, σχεδιάζει να αναπτύξει και η COSCO.

Τέλος, την άνοιξη αναμένεται να πυκνώσουν οι εξελίξεις σχετικά με το έργο της εξυγίανσης του επιχειρηματικού πάρκου Οινοφύτων Ασωπού.

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού εξασφάλισε παράταση μέχρι τον Μάιο του 2021 για την υποβολή του φακέλου - αίτησης ανάπτυξης στη Γεν. Γραμματεία Βιομηχανίας του έργου που θα οδηγήσει στην εξυγίανση της βιομηχανικής περιοχής. Πρόκειται για επένδυση 85 εκατ. ευρώ που θα μετατρέψει τις σημερινές εγκαταστάσεις, όπου βρίσκεται το ένα τέταρτο της βιομηχανίας της Ελλάδας, σε σύγχρονο βιομηχανικό πάρκο. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Μεταφορές & Logistics