Επιμέλεια: Δανάη Αλεξάκη

To τρίπτυχο για μια επιτυχημένη εφαρμογή της ΑΙ στη γεωργία

Η «αποστολή» των αγροτών, η λειτουργικότητα και ο διαμοιρασμός των δεδομένων
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 09:55
UPD:13:05
A- A A+

Τον Ιανουάριο η COGECA οργάνωσε ένα επιχειρηματικό φόρουμ αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και πώς αυτή θα εφαρμοστεί στο σύστημα της αγροδιατροφής. Σε αυτό το πλαίσιο ο Bernard Ader (φωτογραφία), αντιπρόεδρος της Cogeca, θέτει τρεις βασικούς άξονες στην κατεύθυνση της επιτυχούς ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης για την ευρωπαϊκή γεωργία.

«Οι εκτιμήσεις για το 2020 θέλουν τους αγρότες να χρησιμοποιούν 75 εκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές. Δεν είναι πλέον καιρός να συζητήσουμε το μέγεθος αυτής της επανάστασης. Γνωρίζουμε ότι θα είναι τεράστιο με βαθιές επιπτώσεις στην καθημερινή μας εργασία. Η συνολική τεχνητή νοημοσύνη στην αγορά της γεωργίας προβλέπεται να αυξηθεί από περίπου 1 δισ. δολ. το 2020 σε 4 δισ. δολ. έως το 2026, πράγμα που σημαίνει ότι μεταξύ 2020 και 2026 ο τομέας της γεωργικής τεχνητής νοημοσύνης θα αυξηθεί κατά 25% ετησίως.

Δεν είναι πλέον καιρός να συζητήσουμε την όρεξη των αγροτών γι’ αυτές τις τεχνολογίες. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούν μία ή περισσότερες λύσεις AI (artificial intelligence), ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουμε πλήρως. Χρησιμοποιούμε εργαλείαπαρακολούθησης, εφαρμογές για κινητά, λογισμικό, ρομπότ, συνδεδεμένο εξοπλισμό κ.λπ. Μέχρι το 2050 οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο μέσος όρος εκμετάλλευσης αναμένεται να παράγει κατά μέσο όρο 4,1 εκατομμύρια σημεία δεδομένων κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί συλλογικά είναι «τι θα σήμαινε η επιτυχής ανάπτυξη της AI για τη γεωργία και την τροφική αλυσίδα; Έχοντας δει τόσα πολλά παραδείγματα και εφαρμογές κατά τη διάρκεια του COGECA Business Forum, νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε, οι αγρότες, κινητήρια δύναμη αυτής της εξέλιξης», τονίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ader εξηγεί: «Η τεχνητή νοημοσύνη, τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια, θα παραμείνει εργαλείο. Ένα εργαλείο δεν είναι καλό ή κακό, είναι αυτό που το κάνουμε. Επομένως, είναι πολιτικά σημαντικό να προσδιορίσουμε τι είδους τεχνητή νοημοσύνη θέλουμε στην Ευρώπη. Πρέπει να υποστηρίξουμε την άνοδο των ευρωπαϊκών εταιρειών και των νεοσύστατων επιχειρήσεων που μας φαίνεται να είναι οι πιο ελπιδοφόροι για να δούμε την επιτυχία των Ευρωπαίων πρωταθλητών στον τομέα. Σήμερα η αμερικανική ήπειρος είναι μπροστά, και οι χώρες του μπλοκ Ασίας-Ειρηνικού θα μπορούσαν επίσης να μας προσπεράσουν στο εγγύς μέλλον. Λοιπόν, τι πρέπει να ενθαρρύνεται από την άποψη της τεχνητής νοημοσύνης;». Συνοψίζοντας ο κ.Ader επισημαίνει: «Βλέπω τουλάχιστον 3 στοιχεία που θα μπορούσαν να κάνουν τη θετική “επανάσταση” που περιμένουν οι αγρότες της Ε.Ε.».

1- Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να υποστηρίξει την ανάπτυξη μιας γεωργίας προσανατολισμένης «αποστολής» (mission-oriented agriculture) Οι προηγούμενες γεωργικές επαναστάσεις θέτουν τα κέρδη της παραγωγικότητας στον πυρήνα των αξιών τους. Η τρέχουσα κρίση για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα που συνδέεται με την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας των τροφίμων αποτελεί πρόκληση για τιςγεωργικές και αγροτικές αποστολές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης με μοναδικό σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας. Η τελική μορφή αυτών των εργαλείων πρέπει να υπερβαίνει την παραγωγικότητα για να ενσωματώσει τους στόχους του να είναι κοινωνικά υπεύθυνα, φιλικά προς το περιβάλλον και δημοφιλή μεταξύ των αγροτών.

Το νερό, το άζωτο, ο εξοπλισμός παρακολούθησης εκπομπών άνθρακα, η τεχνολογία blockchain, η ρομποτική και τα chatbots είναι μερικά παραδείγματα που έχουν τη δυνατότητα να αποδείξουν αυτές τις δεσμεύσεις που είναι τόσο σημαντικές για τους τελικούςκαταναλωτές. Η επίδειξη της ικανότητας δέσμευσης άνθρακα με συγκεκριμένο και ποσοτικό τρόπο, η εργασία μας για την ποιότητα του εδάφους, του αέρα και της βιοποικιλότητας θα πρέπει επίσης να βοηθήσει στον σχεδιασμό νέων στρατηγικών και πολιτικών υποστήριξης που θα ανταμείβουν τους αγρότες για τις υπηρεσίες τους και τις «αποστολές» που επιτελούν για ολόκληρη την κοινότητα. Κανείς εκτός από τους αγρότες δεν έχει αυτή την ικανότητα να παράγει τρόφιμα και να αποθηκεύει άνθρακα ταυτόχρονα. Εμείς ως αγρότες το γνωρίζουμε και αύριο θα το αποδείξουμε με τη βοήθεια νέων τεχνολογιών.

2- Η τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία πρέπει να είναι δημοφιλής και σχεδιασμένη για τους αγρότες, για όλους τους αγρότες Ένας κίνδυνος που έχει ήδη αναγνωριστεί με την ανάπτυξη μιας «γεωργίας 4.0» δεν είναι να αφήσουμε κάποιον πίσω. Είναι σημαντικό για τους αγρότες να είναι σε θέση να επιλέξουν τις γεωργικές πρακτικές που θέλουν να εφαρμόσουν και να λάβουν επαρκή υποστήριξη και καθοδήγηση στην εφαρμογή αυτών των νέων πρακτικών. Το πρόβλημα με μια γεωργία που περιλαμβάνει περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι η πρόσβαση και το κόστος αυτών των τεχνολογιών, το οποίο είναι συχνά σημαντικό και αθροιστικό.

Οι προηγούμενες αγροτικές επαναστάσεις ήταν επιτυχημένες επειδή κατάφεραν να είναι δημοφιλείς. Είναι σημαντικό η ανάπτυξη υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης να ακολουθεί το ανάλογο μοτίβο και να συνοδεύεται επίσης από νέα επιχειρηματικά μοντέλα. Το ζήτημα του κόστους αυτής της τεχνολογίας συχνά λησμονείται στις συζητήσεις των Βρυξελλών. Έτσι, ενώ υποστηρίζω το όραμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος πιστεύει στην έξυπνη γεωργία, νομίζω ότι είναι σημαντικό η Επιτροπή να εξηγήσει τους μηχανισμούς με τους οποίους θα επιτρέψουμε στους αγρότες να κάνουν τις επιλογές τους στη γεωργία AI .

Σήμερα, υπάρχουν δύο μεγάλα εμπόδια στα οποία η Ευρώπη προσπαθεί να ανταποκριθεί με την Πράσινη Συμφωνία και τη νέα ΚΑΠ, δηλαδή την πλήρη ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών σε αγροτικές περιοχές και την κατάρτιση των αγροτών. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια ασήμαντη πραγματικότητα, αλλά αυτό θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των νέων μορφών γεωργίας. Από αυτήν την άποψη είναι θεμελιώδες να διασφαλιστεί ότι το Πρόγραμμα Οικονομικής Ανάκαμψης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, υποστήριξη για επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η ψηφιοποίηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, τα αεροσκάφη ή τα NBTs στη γεωργία, με επαρκή κονδύλια τα οποία θα είναι ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό της γεωργικής πολιτικής.

3- Η τεχνητή νοημοσύνη στη γεωργία πρέπει να βασίζεται στην προθυμία των αγροτών να μοιράζονται δεδομένα που κατέχουν Η τεχνητή νοημοσύνη στη διαδικασία της αγροτικής παραγωγής παρέχει τη δυνατότητα επεξεργασίας τεράστιων ποσοτήτων δεδομένων, τη συγκέντρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών με πολλαπλές πηγές δεδομένων έτσι ώστε να βοηθά τους αγρότες και τους συνεταιρισμούς τους στη λήψη σύνθετων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγρότες και οι γεωργικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο από πρόθυμοι να μοιράζονται δεδομένα μεταξύ τους και να συμμετέχουν σε μια πιο ανοιχτή νοοτροπία δεδομένων, εάν θα μπορούσε να ενισχύσει τις δικές τους πρακτικές. Ωστόσο, θα το πράξουν μόνο εάν τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι καταστούν σαφή και όταν μπορούν να εμπιστευθούν ότι αυτά διευθετούνται με σωστό και δίκαιο τρόπο μέσω συμβατικών συμφωνιών. Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να καθοριστούν βασικές αρχές των δικαιωμάτων δεδομένων, των δικαιωμάτων πρόσβασης και των δικαιωμάτων επαναχρησιμοποίησης δεδομένων. Από αυτήν την άποψη, ο κώδικας συμπεριφοράς της Ε.Ε. που υπέγραψε η Copa-Cogeca με άλλους βασικούς τομεακούς οργανισμούς το 2018 ήταν ο πρώτος τρόπος εξασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων στους αγρότες. Δείχνει τη σημασία της συμμετοχής σε πολιτικό διάλογο καθώς οι τεχνολογίες θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και οι παρενέργειές τους πρέπει να περιοριστούν. Τέλος, είναι σημαντικό να αποθηκεύονται δεδομένα στην Ευρώπη». 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
 

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Αγροτική Οικονομία