Επιμέλεια: Τέτη Ηγουμενίδη, Λέττα Καλαμαρά

Μελέτη Accenture: «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G»

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:10
UPD:13:16
A- A A+

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα του 5G παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη δυναμική και την υπόσχεση της νέας αυτής τεχνολογίας αποτελέσαν το σημείο εκκίνησης για την Accenture, προκειμένου να εκπονήσει την πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για το 5G αποκλειστικά για την Ελλάδα. Βασικός στόχος ήταν η συνολική καταγραφή και ανάλυση των απόψεων, των εκτιμήσεων, των προσδοκιών αλλά και των προκλήσεων και ανησυχιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Η μελέτη «Fuel for Innovation: Greece’s Race to 5G», η οποία φέρει την υπογραφή των κ.κ. Κυριάκου Σαμπατακάκη (Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Accenture) και Βαγγέλη Καρέλη (Director, Network Services & Industry X, Accenture) παρουσιάστηκε τον Ιούλιο του 2020 στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης με τη συμμετοχή υψηλόβαθμών στελεχών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. 

H ελληνική κοινή γνώμη για το 5G

H έρευνα αποκαλύπτει ότι το επίπεδο γνώσης και οικειότητας των Ελλήνων με το 5G είναι εξαιρετικά υψηλό (92%) με τους καταναλωτές να δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών και υπηρεσιών όπως: κάλυψη συνδεσιμότητας σε μη αστικές περιοχές, απομακρυσμένη υγειονομική περίθαλψη, επαυξημένη πραγματικότητα στην εκπαίδευση, απρόσκοπτη ροή βίντεο 4K/8K, εφαρμογές «έξυπνων» πόλεων και ψηφιοποίηση του κράτους.

Οι υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο και ο ενιαίος λογαριασμός για ευρυζωνικές υπηρεσίες στο σπίτι και στο κινητό σε χαμηλότερη τιμή αποτελούν τα δύο βασικά κίνητρα για τους καταναλωτές προκειμένου να στραφούν στο 5G. Παρότι το μηνιαίο κόστος προβληματίζει τους καταναλωτές, το 43% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν ένα premium για υπηρεσίες 5G. Τέλος, η ασφάλεια, τα υψηλά μηνιαία τέλη, το κόστος απόκτησης κινητών νέας γενιάς και οι αντιλαμβανόμενοι πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία λόγω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας θεωρούνται τα κύρια εμπόδια στην υιοθέτηση του 5G.

Η αντίληψη και η εξοικείωση των ελληνικών κλάδων με το 5G

Το επίπεδο γνώσης των ελληνικών εταιρειών, σχετικά με τα χαρακτηριστικά του 5G, είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ τα στελέχη τους αναγνωρίζουν ότι το 5G έχει σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι με το 5G θα είναι σε θέση να αναπτύξουν εφαρμογές που θα τους εξοικονομήσουν πολύτιμο χρόνο από την εργασία τους, θα επιλύσουν προηγούμενα άλυτα ζητήματα και θα αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Παρ’ όλα αυτά, 8 στις 10 επιχειρήσεις δήλωσαν ότι χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να αντιληφθούν και να οραματιστούν πιθανές εφαρμογές και υλοποιήσεις του 5G στις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, η μελέτη αποκάλυψε και μια σχετική αβεβαιότητα για το 5G, καθώς μόνο το 44% των επιχειρήσεων πιστεύει τελικά στη γρήγορη επίτευξη των δραματικά βελτιωμένων ταχυτήτων που υπόσχεται το 5G.

Ένα άκρως ενδιαφέρον εύρημα είναι ο ρόλος των οικοσυστημάτων στην προώθηση και υιοθέτηση λύσεων 5G, καθώς το 57% των εταιρειών είναι θετικά προσκείμενο στην προοπτική δημιουργίας σχετικού οικοσυστήματος εντός του κλάδου του. Επιπλέον, όσον αφορά τις επερχόμενες πιθανές συμπράξεις, το 54% των ερωτηθέντων τόνισε πως σκοπεύει να συνεργαστεί με System Integrators/εταιρείες προγραμματισμού λογισμικού, το 30% με τηλεπικοινωνιακούς παρόχους και το 15% με συμβουλευτικές εταιρείες προκειμένου να αποκτήσουν 5G υπηρεσίες και εφαρμογές. Ξεχωριστής σημασίας στη μελέτη είναι η καταγραφή των εφαρμογών, όπως οι ίδιες οι εταιρείες υπέδειξαν. Το εύρος των απαντήσεων καταδεικνύει με τον πιο απτό τρόπο τον αντίκτυπο που το 5G αναμένεται να έχει σχεδόν σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας.

Η ετοιμότητα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα

Η μελέτη ανέδειξε έναν υψηλό βαθμό σύγκλισης στις προσδοκίες και τα σχέδια των εταιρειών τηλεπικοινωνιών. Όλοι οι πάροχοι συμφωνούν ότι το eMBB θα είναι από τις πρώτες διαθέσιμες εμπορικές υπηρεσίες 5G. Επιπλέον ανέφεραν ότι η βελτιωμένη εμπειρία των πελατών είναι ο κορυφαίος λόγος για την ανάπτυξη του 5G, με την επέκταση της χωρητικότητας και την ανάπτυξη σταθερής ασύρματης πρόσβασης (FWA) να έπονται. Πρόσθετα, όλοι οι πάροχοι εξετάζουν πιθανά μοντέλα συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης ευκαιριών σε Β2Β επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι οι κλάδοι και οι πιθανές εφαρμογές του 5G πρέπει να προσδιοριστούν καλύτερα με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των σχετικών επενδύσεων.

Ενδεικτικά, το 75% των παρόχων θα στοχεύσουν στον τουρισμό, ενώ το 50% θα επικεντρωθεί στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις τηλεπικοινωνίες. Παρ’ όλα αυτά, καταγράφεται μία αβεβαιότητα μεταξύ των παρόχων για το εάν οι παραπάνω τομείς θα καταβάλλουν τελικά μεγαλύτερο αντίτιμο για εξελιγμένες υπηρεσίες και εφαρμογές 5G, καθώς οι μισοί προσβλέπουν ότι θα το πράξουν, ενώ οι υπόλοιποι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι. Στον αντίποδα, υπάρχει σύμπνοια απόψεων ότι οι καταναλωτές (B2C) θα πληρώσουν έως 10% παραπάνω από τα υφιστάμενα πακέτα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για υπηρεσίες 5G. 

5G: Ισχυρός μοχλός ανάπτυξης για την Ελλάδα / Οι συνέργειες στην ανάπτυξη δικτύων

Το οικονομετρικό μοντέλο της Accenture Research εκτιμά ότι η υιοθέτηση του 5G στην Ελλάδα θα αυξήσει κατά $4,18 δισ. το ΑΕΠ (+1,2%) στο χρονικό διάστημα 20222028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να αγγίξει τα 6,27 δισ. δολ.

Εστιάζοντας στην απασχόληση, το 5G αναμένεται να δημιουργήσει 31.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα μας έως το 2028, ενώ σε περίπτωση συνεργασίας για την ανάπτυξη του δικτύου, η αύξηση της απασχόλησης μπορεί να φτάσει τις 46.000 νέες θέσεις. 

Η υπεραξία των οικοσυστημάτων

Για να επιταχυνθεί η αξιοποίηση του 5G και των δυνατοτήτων του, απαιτείται ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών.

Η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών κλάδων, των πανεπιστημιακών/ερευνητικών ιδρυμάτων και του κράτους κρίνεται ως μείζονος σημασίας. Στην μελέτη έχουν οριστεί 8 οικοσυστήματα σε σημαντικούς τομείς -Βιομηχανία, Τουρισμός, Υγειά, Δημόσια Ασφάλεια, Ενέργεια, Γεωργία και Έξυπνες Πόλεις, ο ταχύς σχηματισμός και δραστηριοποίηση των οποίων θα συμβάλλει πολλαπλασιαστικά στην ελληνική οικονομία. 

Διαβάστε αναλυτικά τη μελέτη στη διεύθυνση: https://www.accenture.com/gr-en/insights/communications-media/greece-race-5g

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε