Επιμέλεια: Τέτη Ηγουμενίδη, Λέττα Καλαμαρά

Ericsson: Οι Aρχές Δημόσιας Ασφάλειας & Πολιτικής Προστασίας αγκαλιάζουν το 5G

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 10:00
UPD:16:15
A- A A+

Το 5G αποτελεί μια εξαιρετικά ευέλικτη πλατφόρμα καινοτομίας, επάνω στην οποία ήδη οικοδομείται ο ψηφιακός κόσμος του μέλλοντος. Νέα οικοσυστήματα, νέες τεχνολογίες, νέα αρχιτεκτονική δικτύου, νέα επιχειρηματικά μοντέλα και νέοι παίκτες αναδύονται αυτή τη στιγμή λόγω του 5G σε όλες τις βιομηχανίες, τους κλάδους της οικονομίας και τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Όχι τυχαία, το 5G έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη εθνική υποδομή ζωτικής σημασίας, ενώ αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη τεχνολογία που είδε ποτέ η ανθρωπότητα, και διάφορες χώρες ανά τον κόσμο έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου ποιά θα την υλοποιήσει ταχύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση, ούτως ώστε να μεγιστοποιηθούν τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην οικονομία και την κοινωνία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον GSA, 122 πάροχοι σε 49 χώρες έχουν ήδη λανσάρει εμπορικά υπηρεσίες 5G, ενώ η Ericsson έχει 118 εμπορικές συμβάσεις 5G με παρόχους ανά τον κόσμο και είναι προμηθευτής σε 72 live δίκτυα σε 37 χώρες σε 4 ηπείρους.

Ενώ έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες περιπτώσεις χρήσης δικτύων 5G για όλους τους κλάδους και συνεχώς αναπτύσσονται νέες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσει κανείς τις πιθανές εφαρμογές του σε περιπτώσεις αντιμετώπισης συμβάντων που αφορούν στη δημόσια ασφάλεια/πολιτική προστασία, καθώς το 2020, με την πανδημία του COVID-19 σε συνδυασμό με μια σειρά φυσικών καταστροφών μεγάλης κλίμακας (πολλαπλά και άκρως καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα, εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, σεισμοί κλπ.), αποδείχτηκε δυστυχώς ένα έτος πολλαπλών γεγονότων επείγουσας κατάστασης παγκοσμίως.

Πώς μπορεί μια Yπηρεσία Δημόσιας Ασφάλειας/Πολιτικής Προστασίας να εξασφαλίσει ότι λειτουργεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά και συντονισμένα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών της εκείνων που είναι κρίσιμες για την αξιόπιστη λειτουργία της σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις; Η απάντηση βρίσκεται στην αξιοποίηση των απαράμιλλων δυνατοτήτων των δικτύων που βασίζονται σε τεχνολογίες 3GPP, δηλ. του 4G και – κυρίως - του 5G, γνωστές ως «κρίσιμες δυνατότητες» ή «δυνατότητες ζωτικής σημασίας», οι οποίες συχνά μπορούν να σημάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τραγικές καταστάσεις όπως εκείνες που βιώσαμε στις πλημμύρες της Μάντρας ή στην πυρκαγιά στο μαρτυρικό Μάτι, για να καταλάβει την κρίσιμη σημασία των αξιόπιστων επικοινωνιών. Η κοινωνία μας έχει πάρα πολλά να κερδίσει από την αξιοποίηση των απαράμιλλων χαρακτηριστικών των δικτύων 5G, όπως είναι η εξαιρετικά χαμηλή χρονοκαθυστέρηση του δικτύου, η αξιόπιστη και ασφαλής αδιάλειπτη σύνδεση προσωπικού άμεσης επέμβασης, η υψηλότατη ταχύτητα & χωρητικότητα του δικτύου, κ.α.

Για παράδειγμα, το δίκτυο FirstNet στις ΗΠΑ αποτελεί το μοναδικό εθνικό δίκτυο ειδικού σκοπού στον κόσμο που έχει σχεδιαστεί για την εξυπηρέτηση των μελών των ομάδων άμεσης επέμβασης και αποτελεί ζωντανό παράδειγμα της ευρύτερης τάσης χρήσης κινητών ευρυζωνικών δικτύων για εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας υψηλότατης αξιοπιστίας. Το δίκτυο αυτό αποτελεί ένα ολόκληρωμένο οικοσύστημα επικοινωνιών αφιερωμένο στη δημόσια ασφάλεια και την πολιτική προστασία, που γεννήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Είναι μια πρώτη του είδους δημόσια-ιδιωτική συνεργασία, που αναπτύσσεται με τεχνολογία Ericsson και λειτουργεί από τον πάροχο AT&T στις Η.Π.Α.,

Πιο συγεκριμένα, η έκθεση απολογισμού του 2004 μετά την δράση για την επίθεση αποκάλυψε δύο κρίσιμες ελλείψεις ζωτικής σημασίας όσον αφορά στις επικοινωνίες στις 11.09.2001:

  1. η συνεργασία μεταξύ αστυνομίας, πυροσβεστών και παραϊατρικών εμποδίστηκε από τις επικοινωνίες που βασίζονταν σε ραδιοσυστήματα που δεν ήταν βελτιστοποιημένα για να συνεργαστούν μεταξύ τους.
  2. η ζήτηση πόρων δικτύου αυξήθηκε απότομα και ταυτόχρονα τόσο για τους απλούς χρήστες όσο και για τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης, κάτι που οδήγησε σε σχεδόν άμεσο κορεσμό των δικτύων και παρεμπόδιση των επικοινωνιών με τραγικά αποτελέσματα σε αριθμό χαμένων ζωών.

Αυτό οδήγησε στη δημιουργία της Αρχής Δικτύου Μελών Ομάδων Άμεσης Επέμβασης (First Responder Network Authority, FirstNet) το 2012.

Οι αρμοδιότητες της Αρχής FirstNet συμπεριλαμβάνουν την επιβολή του νόμου, ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και πυροπροστασίας, καθώς και σημαντικές υπηρεσίες υποστήριξης, όπως π.χ. η αποστολή και διαχείριση κλήσεων έκτακτης ανάγκης (911, ισοδύναμο του ευρωπαϊκού αριθμού 112), εγκαθίδρυση & επικοινωνία κυβερνητικών Σημείων Απόκρισης Δημόσιας Ασφάλειας/Πολιτικής Προστασίας και γραφείων σχεδιασμού & διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Άλλο προσωπικό ουσιώδους σημασίας που υποστηρίζει τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί επίσης να εγγραφεί ως συνδρομητής στο FirstNet. Αυτοί οι οργανισμοί παρέχουν ιατρική περίθαλψη, μετριασμό, διόρθωση, επισκευή, εκκαθάριση, αποκατάσταση και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα συμβάν.

Ακόμη και όταν η εμπορική κίνηση στο δίκτυο της ΑΤ&Τ αυξάνεται, οι επικοινωνίες των μελών των ομάδων άμεσης επέμβασης παραμένουν καλά προστατευμένες, με αποκλειστικά αφιερωμένο φάσμα όταν χρειάζεται, και πρώτη προτεραιότητα σε όλες τις εμπορικές ζώνες φάσματος της AT&T. Ήδη από το  Γ’ τρίμηνο του 2020, το FirstNet εξυπηρετεί πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνδέσεις, ενώ μια γκάμα επιπρόσθετων εφαρμογών και περιπτώσεων χρήσης 5G πρόκειται να προσφέρουν ακόμη πιό εξελιγμένη υποστήριξη αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών.

Η FirstNet και η επιτυχία της να εξυπηρετήσει πλήρως τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης κατά τη διάρκεια των εξαιρετικά δύσκολων και πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια του 2020, απέδειξαν στην πράξη την αξία των δικτύων κρίσιμων αποστολών για εφαρμογές δημόσιας ασφάλειας & πολιτικής προστασίας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι μηνών της πανδημίας, οι αρχές υπέβαλαν περισσότερα από 450 αιτήματα για προσωρινές λύσεις κάλυψης δικτύου, όπως π.χ. τροχήλατες κυψέλες κινητών επικοινωνιών αναπτυσσόμενες κατά βούληση σε σημεία αυξημένων αναγκών αξιόπιστης επικοινωνίας (Cells On Wheels, COW), λύσεις κάλυψης εσωτερικών χώρων κτιρίων, καθώς και βελτιώσεις της μακροκάλυψης του δικτύου για μεγαλύτερες περιοχές για την υποστήριξη τόσο προγραμματισμένων όσο και έκτακτων συμβάντων. Αυτές οι λύσεις κάλυψαν τα πάντα, από τοποθεσίες διεξαγωγής drive-through COVID-19 τεστ, μέχρι τοποθεσίες φυσικών καταστροφών όπως π.χ. πλημμύρες, τυφώνες και πυρκαγιές. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το μέσο μέλος ομάδας άμεσης επέμβασης κατανάλωσε περισσότερο από το διπλάσιο των κινητών δεδομένων του μέσου καταναλωτή, γεγονός που ενισχύει τη σημασία της ύπαρξης μιας υπηρεσίας δικτύου ειδικά για την πολιτική προστασία - κυρίως σε περιόδους κρίσης.

Στο παρακάτω σχήμα αναφέρονται κάποιες από τις επιπρόσθετες εφαρμογές και περιπτώσεις χρήσης, που το 5G αναμένεται να ξεκλειδώσει άμεσα για τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης του FirstNet:

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εφαρμογές του 5G για τη δημόσια ασφάλεια/πολιτική προστασία, από την Ericsson.

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε