Επιμέλεια: Τέτη Ηγουμενίδη, Λέττα Καλαμαρά

Ernst & Young: Οι επενδύσεις των παρόχων και τα οφέλη στο ΑΕΠ

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 09:35
UPD:13:14
A- A A+

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected] 

Δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία (σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας) από 7,3 έως 12,4 δισ. ευρώ και από 50.000 έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας θα φέρουν οι επενδύσεις από 3,9 έως 6,5 δις. στο 5G την επόμενη δεκαετία (2021-2030) σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΥ (Ernst & Young) για την εισαγωγή και τη λειτουργία νέων δικτύων στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, Cosmote, Vodafone και Wind, στη δεκαετία είναι ύψους 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ σε υποδομές δικτύων 5ης γενιάς (χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται το τίμημαγια τις συχνότητες) ενώ αναμένονται επιπλέον επενδύσεις 2,7 έως και 5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη κλαδικών εφαρμογών που θα βασίζονται στο 5G.

Η μελέτη καταλήγει εντοπίζοντας έξι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης δικτύων 5ης γενιάς. Συνοπτικά, το 5G μπορεί:

  1. Να αποτελέσει μοχλό επενδύσεων.
  2. Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα.
  3. Να ενισχύσει την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας.
  4. Να συμβάλει στην προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής.
  5. Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
  6. Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία Covid-19.

Για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, η μελέτη πρότεινε πέντε διακριτούς στόχους, και πιο συγκεκριμένα:

  • Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα.
  • Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων.
  • Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G.
  • Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια.
  • Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G. 

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε