Επιμέλεια: Τέτη Ηγουμενίδη, Λέττα Καλαμαρά

Με γοργούς ρυθμούς ανάπτυξης οι ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες

Ο σχεδιασμός των Cosmote, Vodafone και Wind για τα δίκτυα νέας γενιάς
Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020 09:25
UPD:13:14
A- A A+

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η ταχύτητα με την οποία θα παρέχονται οι άδειες για τις κεραίες και η διείσδυση των νέων συσκευών, θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας 5G από τις ελληνικές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Δεδομένης της συγκυρίας με την πανδημία σε εξέλιξη, όπως εκτιμάται, ρόλο θα διαδραματίσει και το γενικότερο οικονομικό κλίμα, οι συνθήκες που θα επικρατήσουν στην πραγματική οικονομία.

Cosmote, Vodafone και Wind, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους πολύ πριν από τη δημοπρασία για τις συχνότητες με στόχο να καλύψουν με υπηρεσίες 5G σημαντικό τμήμα του πληθυσμού εντός του 2021. Οι επενδύσεις που ανακοινώνουν αποτελούν τμήμα των συνολικών για δίκτυα νέας γενιάς. 

Cosmote

«Στον Όμιλο ΟΤΕ επενδύουμε εντατικά σε δίκτυα νέας γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» σημειώνει σχετικά ο Γιώργος Τσώνης, Executive Director Network Planning & Devops Ομίλου ΟΤΕ και προσθέτει: «Είμαστε ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη δεκαετία, οι επενδύσεις μας έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υλοποιούμε επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. για την επόμενη τετραετία, για να καλύψουμε τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες επικοινωνίας και συνδεσιμότητας νοικοκυριών κι επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή.

Χάρη στις επενδύσεις αυτές, το δίκτυο κινητής Cosmote είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα κι εξελίσσεται συνεχώς. Έχουμε ξεκινήσει από τις αρχές της χρονιάς, τον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, σε συνεργασία με την Ericsson. Αντικαθιστούμε πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G (5G ready). Αυτό σημαίνει ότι, εφόσον επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπηρεσίες 5G σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της χώρας, σχετικά σύντομα».

Σύμφωνα με τον κ. Τσώνη «το πρώτο διάστημα, η μέση ταχύτητα mobile internet θα κυμαίνεται περίπου στις ίδιες ταχύτητες με το Cosmote 4G+, έχοντας βελτιωμένο χρόνο απόκρισης. Σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης κι εγκατάστασης σταθμών βάσης στα 3,5 GHz, οι συνδρομητές Cosmote θα έχουν την δυνατότητα να απολαμβάνουν ταχύτητες που θα αγγίζουν ή θα ξεπερνούν το 1 Gbps.

Με την απόκτηση του νέου φάσματος συχνοτήτων κι όσο προχωρούν οι αδειοδοτήσεις των σταθμών βάσης για την αξιοποίηση των φασματικών περιοχών, το δίκτυο Cosmote 5G θα επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, ενώ σταδιακά θα βελτιώνονται οι ταχύτητες mobile Internet και οι χρόνοι απόκρισης (latency) του δικτύου».

Όπως επισημαίνει το στέλεχος του ομίλου ΟΤΕ, «η ταχύτητα με την οποία θα αδειοδοτούνται οι σταθμοί βάσης που θα εκπέμπουν στις νέες συχνότητες 5G, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G. Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε υπηρεσίες 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σχετικά σύντομα. Στόχος μας είναι η πληθυσμιακή κάλυψη του Cosmote 5G να ξεπεράσει το 50% έως το τέλος του 2021».

Vodafone

Στη Vodafone επίσης ένα σημαντικό κομμάτι του σχεδιασμού έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς σύμφωνα με τη Μαρία Σκάγκου, διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων και αντιπρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, «έχουν γίνει οι αναγκαίες επενδύσεις ώστε το δίκτυο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί το 5G μόλις το φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων καταστεί διαθέσιμο. Από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η σταδιακά διάθεση υπηρεσιών 5G προς τους πολίτες και επιχειρήσεις. Έχουμε εξασφαλίσει από τον όμιλό μας κεφάλαια για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τεχνολογιών και υπηρεσιών νέας γενιάς για την περίοδο έως το 2024. Θα καλύψουν και την ανάπτυξη του 5G για τα πρώτα χρόνια. Όπως και κάθε γενιά δικτύων, έτσι και το 5G θα μας απασχολήσει για περισσότερο από μία δεκαετία».

Η κα Σκάγκου επισημαίνει ότι «έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων γενιών πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη του 5G θα συμβαδίζει με τη διείσδυση των καινούργιων συσκευών στην αγορά. Επιπλέον, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι ότι λόγω της παράλληλης συνύπαρξης και της διαλειτουργικότητας των δικτύων 4G και 5G, θα υπάρξει όφελος και για τους συνδρομητές του 4G, καθώς και αυτοί θα έχουν βελτιωμένη εμπειρία».

Σύμφωνα με την ίδια, «ο εμπορικός σχεδιασμός της Vodafone θα ακολουθήσει τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας», ωστόσο, προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τρόποι επιτάχυνσης της ανάπτυξης και της γεωγραφικής επέκτασης του 5G πέραν των δεσμευτικών μας υποχρεώσεων, ώστε οι σύγχρονες τεχνολογίες να φτάσουν και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πιλοτικά, ανοικτά δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) με τεράστιες δυνατότητες σε εφαρμογές π.χ. για τις “έξυπνες πόλεις” ψηφιακές τεχνολογίες σε σχολεία και πανεπιστήμια, “έξυπνη γεωργία” κ.λπ.

Το open RAN, διεθνής πρωτοβουλία για ένα ανοιχτό ραδιοδίκτυο ασύρματης πρόσβασης, υπόσχεται περισσότερη καινοτομία, ανταγωνισμό και διεύρυνση των προμηθευτών τεχνολογιών ασύρματων επικοινωνιών. Η Vodafone πραγματοποιεί δοκιμές OpenRAN σε μία σειρά από χώρες, στοχεύοντας σε ταχύτερη και πιο οικονομική ανάπτυξη δικτύου σε απομακρυσμένες περιοχές. Στην Ελλάδα τα ανοιχτά πρότυπα θα δώσουν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα να εισέλθουν στην αγορά αυτή. Οι συνέργειες δύναται να επιταχύνουν την ανάπτυξη δικτύων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και η ύπαρξη του Ταμείου Επενδύσεων Φαιστός μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση». 

Wind

«Οι πρώτοι χρήστες κινητών τηλεφώνων 5ης γενιάς στην Ελλάδα θα είναι γεγονός στις αρχές του 2021» σημειώνει ο Νίκος Πανόπουλος Γενικός Διευθυντής Δικτύου της Wind Ελλάς και προσθέτει: «Αυτή τη στιγμή κινούμαστε με γρήγορους ρυθμούς, υλοποιούμε την κατασκευή του δικτύου και αναπτύσσουμε παράλληλα και την τεχνογνωσία μας. Το 5G έρχεται για να αλλάξει την καθημερινότητα μας και η Wind συμβάλλει προς αυτή τη κατεύθυνση. Οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας αναμένεται να φτάσουν τα 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Πανόπουλο «οι πρώτοι χρήστες που θα γνωρίσουν την τεχνολογία κινητών τηλεφώνων 5ης γενιάς θα είναι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις αρχές του 2021.

Προετοιμαζόμαστε ώστε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι στις αρχές του νέου έτους. Στόχος μας να ξεπεράσουμε το 60% σε πληθυσμιακή κάλυψη τα τρία πρώτα χρόνια. Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί πως για να μπορέσουν οι καταναλωτές να απολαύσουν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας του 5G, χρειάζονται και τις απαραίτητες νέες συσκευές.

Σε πρώτο στάδιο η λειτουργία των δικτύων 5G θα βασίζεται σε υποδομές δικτύων 4G και όχι αποκλειστικά και μόνο σε νέο εξοπλισμό τεχνολογίες. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με ακρίβεια τις εφαρμογές που τελικά θα έχουν μεγάλη αποδοχή, ωστόσο, γνωρίζουμε ότι θα εστιάζουν κυρίως στην ψυχαγωγία και εργασία των χρηστών π.χ. video υπέρ-υψηλής ευκρίνειας, εφαρμογές εικονικής - επαυξημένης πραγματικότητας, διαδικτυακά παιχνίδια, τηλεκπαίδευση κλπ.). Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι ο τελικός χρήστης δεν θα είναι μόνο ο άνθρωπος. Θα είναι και εκατοντάδες δισεκατομμύρια μηχανών και αισθητήρων. Με αυτόν τον τρόπο θα μετεξελιχθεί το διαδικτύο των πραγμάτων (Internet of Things - IoT), το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα απευθύνονται στην βιομηχανία και σε επιχειρήσεις και θα συμβάλουν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της χώρας και στην είσοδό της στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση».

 

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε